KRO-NCRV zal het contract van de in opspraak geraakte Fons de Poel niet worden verlengd. Komende maanden zal hij achter de schermen bij werken aan Brandpunt-documentaires. Na 33 jaar komt hierdoor een einde aan een talentvolle presentator.
De Poel startte zijn carrière als journalist bij het Nijmeegs Dagblad en De Gelderlander. In 1982 werd hij Brandpunt-verslaggever bij de KRO. In 1992 volgde hij Ton Verlind op als eindredacteur. In 1996 gaat Brandpunt op in Netwerk, de gezamenlijke actualiteitenrubriek van de AVRO, NCRV en KRO. Naast Brandpunt en Netwerk presenteerde Fons de Poel de programma’s Zondagavond Laat en Profiel. In september 2010 keerde Brandpunt weer terug op de televisie. Fons de Poel schreef ook columns en had zijn eigen productiebedrijf, waar hij oa voor de ABN-AMRO werkte.
Het actualiteitenprogramma was in 1960 voor het eerst op de buis. In 1964 wordt Brandpunt onderscheiden met een Nipkowschijf. Brandpunt is al eerder in opspraak geweest met de beruchte “hoofdenaffaire” uit 1989. Willibrord Fréquin maakte een reportage over de vermeende handel in mensenhoofden. Op tv worden vijf hoofden op sterk water getoond. De reportage blijkt echter onzin. Een man bekent de hoofden in ’83 te hebben gestolen van het Anatomisch Embryologisch Instituut en zegt dat hij ze aan de KRO heeft verkocht. Enkele weken daarvoor maakte Fréquin ook al een omstreden uitzending over een xtc-laboratorium met een KRO-medewerker die zich voordoet als pillenhandelaar. De hoofdenaffaire kostte Fréquin zijn baan bij Brandpunt.
In het Omroep Max programma ‘De Perstribune’ van begin 2015 werd Fons de Poel’s tv-carrière besproken:
Geef als eerste een reactie