Patrick Kicken: De boel gaat op de schop bij NPO Radio 1 en niet zo’n klein beetje ook, o.a. Jurgen van den Berg op het hakblok

[BLOG] Het paradepaardje van de radiotak bij de NPO is natuurlijk NPO Radio 1. Kijk ons eens journalistiek verantwoord bezig zijn. Terwijl ze eigenlijk zelden tot nooit zelf nieuws maken, altijd herkauwen en er hooguit een links sausje overheen gooien. De slogan van NPO Radio 1 is ‘Wie luistert weet meer’ maar het is eerder ‘Luister maar naar ons en dan vertellen wij jou wel wat jij ervan moet vinden’. Logisch dus dat de zender niet zo denderend scoort. Naar verluidt komt er een grote inschrijvingsronde aan waarin de hele programmering overdag op de schop gaat, met name het blok tussen 12 en 16u staat onder grote druk vanwege benedenmaatse scores. Maar er is meer.

Het is op dit moment niet allemaal kommer en kwel bij ’s lands nieuws-herkauw-radiozender. De programma’s in de ochtend doen het goed, Sven Kockelmann scoort uitmuntend. Het is met name De Nieuws BV van BNNVARA dat een diepe val in de luistercijfers veroorzaakt. Dit programma staat dan ook op de nominatie om geëlimineerd en vervangen te worden door EenVandaag, dat nu vanaf 16u geprogrammeerd staat. Tja, als de presentator op vrijdag, Stephan Komduur, publiekelijk kritiek gaat uiten op zijn zender dan weet je dat er iets aan de hand is. Ook Jurgen van den Berg moet zich zorgen gaan maken, zijn Villa vDB tussen 14u en 15u30 van Omroep Max staat onder druk. Jammer, sympathieke gozer en hij legt er tenminste nog wat menselijks in tussen alle inwisselbare stemmen op NPO Radio 1. Maar goed, als je voorafgegaan wordt door Woke FM waarin presentatrice Natasja Gibbs op pedante toon het land toespreekt vanaf haar troon dan zou zelfs Kockelmann erna niet zo best scoren. Haar een talentloze feministe noemen die alleen maar loopt te tetteren hoe slecht mannen zijn gaat wat ver, maar het neigt er soms wel naar. Wellicht dat Jurgen het drive-time uur dat nu door Lammert de Bruin ingevuld wordt kan gaan doen. Ook Kunststof van de NTR, ’s avonds vanaf 19u, lijkt geslachtofferd te gaan worden, naar verluidt mede ‘omdat ze niet van voetbal houden’.

De omroepen zijn druk bezig met hun pitches die deze week ingeleverd moeten worden. De half uur blokjes worden verleden tijd, op Bureau Buitenland na. Er komen langere en meer bulletins. BNNVARA radiobaas Arjan Penders en zijn collega’s hebben allemaal een omschrijving gekregen van waar de timeslots waarop ze inschrijven aan moeten voldoen. Met Het Oog Op Morgen is veilig dus de ‘Gute Nacht freunde’ kunnen met een gerust hart naar bed. De zender verliest ook steeds meer het gevoel bovenop het nieuws te zitten door veel te laat in te spelen op actuele zaken, waaronder de explosie in Den Haag. Veel te traag en veel te laat wordt er gereageerd en dingen omgegooid, zonder dat eerst vijf managers er hun zegje over moeten doen. Dat zendercoördinator Klaske Tameling amper vier jaar na haar benoeming alweer op zoek moest naar een nieuwe functie werpt ook vraagtekens op. Dat er nog steeds geen opvolger op haar functie is ook. Onder haar leiding ging bij de nieuwszender de programmering flink op de schop, werd er meer ingezet op podcasts en kwamen er nieuwe zenderstemmen. De zender moest ook meer oog voor de regio hebben. Door haar zou nooit zo’n belangrijk programma van BNNVARA gewieberd worden, want ze is bij de omroep groot geworden. Marc Adriani, thans baasje bij BNR Nieuwsradio zal wel niet in de race zijn als haar opvolger, want hij ligt niet lekker bij opperbaas Bosman, die sowieso niemand onder zich duldt met veel radioverstand.

Het grote probleem van NPO Radio 1 is natuurlijk ook dat ze wel doen alsof ze de verdieping opzoeken, maar het toch vaak aan de oppervlakte blijft met wat ‘meningkjes uit het land’ en gesprekken met steeds dezelfde, voorspelbare duiders. Waar is de tijd dat Jan Roos (Echte Jannen!) en Marianne Zwagerman (Op Z’n Kop) er gewoon te horen waren, in plaats van verbannen te zijn naar YouTube en podcastland. Ook levensbeschouwelijke programma’s zijn nagenoeg niet meer bij de NPO op de radio te horen. Ja er is de podcast app ‘Luister’ maar daar hoor je eigenlijk ook alleen maar meer van hetzelfde wat er al is en gemaakt wordt door particulieren en krantenorganisaties. NPO Radio 1 is gewoon te nietszeggend, niet urgent op de meeste momenten, iedere omroep drukt nog veel te veel haar eigen agenda er doorheen in onderwerpkeuze en het sausje dat ze er overheen gooien, waardoor het een lappenmand is. En de zendtijd wordt dan met name uitgedeeld door NPO audiobaas Jurre Bosman die zich als alleenheerser (en radiofiel) bemoeit met details die er niet toe doen, zoals een bliepje hier en een piepje daar. Tel dit bijelkaar op en je hebt de 42 miljoen per jaar kostende nieuwszender van Nederland, NPO Radio 1. Lekker om de tekentafel jongens! Het geld blijft toch wel binnenrollen. Dat het alleen nog maar lukt om de 60 plusser te bereiken vergeten en vergeven we voor het gemak maar even.

Patrick Kicken

59 Comments

  1. Denk dat het net zoals bij talkshows op TV wordt bepaald door redactie en eindredacteuren die bepalen wat wij moeten horen en zien aan onderwerp keuze en putten daarbij uit de gasten die je overal ziet en hoort. Groot gedeelte van die lui bestaat uit jonge mensen, net van school of lopen stage voor hun studie, geen levenservaring en die dan even gaan dan bepalen wat wij moeten weten en wat wij moeten vinden. Er moet echt een cultuuromslag komen, anders ga je het echt niet redden.

  2. Ik snap echt niet waar iedereen zich zo druk over maakt. Hilversum is echt niet zo belangrijk, dat denken alleen maar de mensen die er werken. Er wordt een product gemaakt, en vaak vindt de klant (kijker/luisteraar) dat niet goed genoeg meer, en gaat dan op zoek wat voor de kijker/luisteraar “beter” is. Zoals video streaming diensten, spotify enz.
    Voor Nederland is een actuele tv zender en een actuele radio zender, meer dan genoeg. De rest kan online want dat heeft geen urgentie en kan net zo goed online staan, en daar kan je dan uitgesteld naar kijken of luisteren
    Wanneer worden ze, die oude mannen/vrouwen daar in Hilversum eindelijk eens wakker? Vroeger, heel vroeger hadden ze het alleenrecht om iets te mogen uitzenden. Nu worden ze links en rechts ingehaald.

  3. Dat zijn fantastisch zijn, als De Nieuws BV van de zender verdwijnt. Als je even naar dat programma hebt geluisterd, dan eindig je die middag met een minderwaardigheidscomplex op de bank.

  4. Ik waardeer NPO Radio 1 juist om de betrouwbare journalistiek en duiding die ze bieden in een snel veranderende wereld.

    Verder vind ik NPO Radio 1 een belangrijke pijler in het Nederlandse medialandschap en draagt zeker bij aan een geïnformeerd breed publiek.

  5. Vond de vorige slogan “Het Nieuws van alle kanten” veel krachtiger.
    Wel sneu voor Jurgen v/d Berg als het doorgaat. De vorige keer waren de rollen omgedraaid, toen moesten Misha Blok en Twan v Peperstraten voor hem wijken op dat tijdstip.

      • En dan weet je meer… Van wat? Waarover? Als ik je column en de commentaren daarop lees (een enkele, wervende tekst uitgezonderd) dan weet je uiteindelijk meer van Radio 1 dan van het nieuws. Lijkt me niet de bedoeling.

  6. “Er komen langere en meer bulletins.” Liever niet, die informatie kan ik ook gewoon op NOS.nl lezen. En laat die kleinere programmatjes wmb lekker staan, die geven afwisseling. Maar de zeurderige stem van de Nieuws BV-vrouw kan ik wel missen.

  7. Stuitende los uit de pols geschreven column door iemand die een zichzelf de tent uitvechtende, populistische, nepnieuws omroep “Ongehoord Nederland” een warm hart toedraagt (24 juni 2022) en zich 90% van zijn tijd besteed aan roddels binnen het genre entertainment radio. Dat blijkt maar weer uit het feit dat hij een Radio1 programma als Villa vDB, gepresenteert door iemand die zichzelf belangrijker vindt dan zijn gasten, met flut interviews en domme spelletjes, den b.v. de jouranlistieke programma’s op deze zender. Een programma wat wellicht beter op R2, R5 maar eigenlijk op een lokale/regionale omroep zou passen. Programma’s zoals het R1Journaal, Spraakmakers, 1 Vandaag, Argos, Bureau Buitenland etc. duiden het nieuws, iets wat in deze tijd meer dan nodig is met alles wat er in de wereld gebeurd.

    • Waarom nu toch weer Ongehoord Nederland populistisch noemen? Dat maakt u dan een linkse populist. Stop daar nu toch eens met dat in links en rechts denken en groepen wegzetten. Ik ben het ook lang niet altijd eens met Ongehoord Nederland en de benadering van sommige onderwerpen maar, ze stellen soms dingen aan de kaart die echt wel waarheid zijn en waar ik niemand over hoor in andere programma’s bij andere omroepen.

    • Hear, hear. Helemaal mee eens. Wat is er bijvoorbeeld mis met een programma als de Nieuws BV van BNNVARA dat precies doet wat de omroep wil? Divers, inclusief, creatief en zeer vernieuwd. Waarom vernieuwend? Nou, omdat de Nieuws BV als enige Radio 1 programma niet vist in de vijver van bekende ‘experts’ en meningmannetjes/vrouwtjes. Ik vind het altijd heel opmerkelijk als criticasters vinden dat BNNVARA-programma’s te links zijn. Dat is net zoiets als zeggen dat de EO te veel aandacht besteed aan religie. Of bij Max te veel oude mensen zijn te zien. We zitten in een pluriform systeem waar gelukkig nog pluriforme programma’s worden gemaakt. Die Jurgen van den Bergh kan me gestolen worden. Ik vind er niks an. Maar hij doet wel wat Sllgter wil: Suffe onderwerpjes maken over zaken die er niet toe doen voor suffe oude mensen. Niks mis mee maar ik prijs me gelukkig dat ik niet hoef te luisteren. Ik schakel lekker om naar Rob en Caroliene op Veronica. 🙂

  8. De programmering van Radio1 is te veel versnipperd. Ik gun Radio1 een betere verdeling over de dag met blokken actueel journaalnieuws, interview, verdieping, mening en sport. Op bepaalde vlakken zijn ze achterhaald door podcasts en dat zou ze wakker moeten schudden. Overigens, zo enorm links bevooroordeeld vind het over het algemeen ook weer niet. Zeker niet op de zaterdagmiddag wanneer WNL op hoge toon lekker rechts loopt te zijn.

    • Zeker, WNL zou wat mij betreft een duidelijke plek in de weekprogrammering mogen krijgen. Al is het maar omwille van de reuring en meningen die je niet al van mijlenver ziet aankomen

  9. Voor Jurgen staat er een disco kruk klaar op radio5. Hij zou prima vervanger van Erik de Zwart kunnen zijn.

    Ik begrijp het wel. Als je radio1 aanzet wil je nieuws horen. “Wat heeft Trump nu weer gedaan?”
    Dus de langere nieuwsblokken snap ik.
    De sportzomer scoorde zo goed omdat het de combinatie van nieuws en sport is. Die formule.

    Bureau Buitenland zouden ze meerdere keren op een dag kunnen uitzenden. Want dat is een mooi programma.

    De NOS moet er een veel grotere stempel op drukken.

    Ja en sorry Patrick, Er wonen niet alleen anti woke mensen in Nederland. We zijn er in allerlei soorten dus zal het niet altijd jouw smaak zijn. Feit is wel dat als men massaal om 12 uur de radio uit zet er wel een signaal is zeg maar.

    En eens wat Jan Roos betreft. Dat was een goeie radiopresentator. Ik mocht graag Echte Jannen luisteren. Totaal oneens maar meestal maar dat terzijde.

    • Ik wil helemaal niet weten ‘wat Trump nu weer heeft gedaan’ zeker niet via Radio 1 want dan krijg een bevooroordeeld verhaaltje te horen, meestal doorspekt met zuurheid en hysterie.

  10. Helemaal op woensdag is de nieuws Bv verschrikkelijk met die Francisco van Jole met zijn extreem linkse geneuzel

  11. Tja altijd weer hetzelfde liedje over een publieke omroep die links zou zijn of nog liever extreem links. Iemand als Ivo Niehe? Sven Kockelman? Tijs van den Brink? En dan die omroepen WNL, Powned en de gekkies van Ongehoord Nederland die er bij zijn gekomen…. met allemaal bestuurders die de maximale vergoeding opstrijken voor zo’n minimaal mogelijke prestatie / programma-invulling van de zenders. Daar hoor je niemand over nu er bezuinigd zou moeten worden. De oplossing: laten we de NTR schrappen.
    Nou dan maar kijken naar talkshow Renze bij RTL die een soort van VVD-abonnement heeft met in zo’n beetje in elke uitzending Yesilgöz, Wouter de Winther of een andere VVD-er.
    Entertainers als DJ’s moeten misschien ook niet over politiek praten, dan krijg je zoiets als Robert Jensen.

  12. Het links progressieve verhaal zoals dat bij De Nieuws BV te horen is zal grote groepen 60-plussers niet storen. Ze hebben warme herinneringen aan de jaren 70, omdat ze toen jong en onbevangen waren. De tijd dat Nederland links progressief was onder leiding van Joop den Uyl.

    Ik heb tot een paar jaar terug nog af en toe naar De Nieuws BV geluisterd. Toen Natasja Gibbs het programma overnam en ging presenteren, merkte ik dat de toonzetting iets begon te veranderen. Natasja Gibbs is zeer feministisch ingesteld. Ze mag opkomen voor bepaalde groepen. De kans bestaat wel dat er een soort ‘hokjes denken’ gaat ontstaan. Bijvoorbeeld het onbewust aanwijzen van dadergroepen en slachtoffergroepen.

    • Die ‘grote groepen 60-plusser’ waren toen wellicht nog links progressief maar zijn opgeschoven naar rechts. Als je wat ouder wordt dan komt het verstand.

    • Ik denk absoluut niet dat het linkse verhaal uit de jaren ’70 nog aansluit bij het “linkse” verhaal van nu. Moet je eens kijken hoever de oude PvdA afstaat van de huidige fusiepartij.

      De Nieuws BV was vroeger (tijd Willemijn Veenhoven, Felix Meurders) zeker een beter programma. De huidige versie zit vol met vingerwijzen, mensen een slecht gevoel aanpraten en over allerlei zaken spreken waardoor mensen massaal Radio 1 uitzetten.

      • Ja wat is er toch mis gegaan bij de VARA? Aan de fusie met BNN ligt het niet want, daar is al helemaal niks van over

      • Misschien dat De Nieuws BV mee is gegaan met een nieuwe trend en eigentijds wil overkomen. Het zal aanslaan bij een gedeelte van de Nederlandse bevolking.

        Ik las in deze column van Patrick Kicken dat hij vindt dat het te ver gaat om Natasja Gibbs een talentloze feministe te noemen.

        Natasja Gibbs komt positief over en heeft zeker talent. Ze is wel feministisch en schrikt daarom groepen mensen (luisteraars) af. Mogelijk blijft in de toekomst bij mensen (luisteraars) in de beeldvorming over Natasja Gibbs hangen dat zij als persoon een feministe is.

  13. als je beluistert wat bnr doet met heel veel minder geld dan doen ze bij de npo toch echt iets verkeerd. bnr is zoveel beter in duiding en slim koppelen met podcasts.

  14. Het stemgeluid (en vooral haar hinnikende lach) Natasja Gibbs is inderdaad een uitschakelmoment voor mij als trouwe NPO Radio 1-luisteraar. Maar er zijn nog meer zwakke broeders en zusters actief op de zender. Ik noem een Margje Fikse bij de EO , een Wieger Hemmer bij WNL, een Merel Wielaert bij BNNVARA, een Teddy Tops bij de VPRO, een Astrid de Jong bij Omroep Max, het ontstijgt het niveau van lokale radio nauwelijks. En dan zwijg ik nog over het gehakkel en gestuntel van Astrid Kersseboom iedere werkdag ‘s ochtend in het Radio 1 Journaal. Haar Haar voorganger Jurgen van den Berg wordt daar node gemist door mij, dus misschien dat hij terug naar zijn oude stek kan?

  15. Opnieuw maar nu zonder schrijffoutjes: Het stemgeluid (en vooral haar hinnikende lach) van Natasja Gibbs is inderdaad een uitschakelmoment voor mij als trouwe NPO Radio 1-luisteraar. Maar er zijn nog meer zwakke broeders en zusters actief op de zender. Ik noem een Margje Fikse bij de EO , een Wieger Hemmer bij WNL, een Merel Wielaert bij BNNVARA, een Teddy Tops bij de VPRO, een Astrid de Jong bij Omroep Max, het ontstijgt het niveau van lokale radio nauwelijks. En dan zwijg ik nog over het gehakkel en gestuntel van Astrid Kersseboom iedere werkdag ‘s ochtends in het Radio 1 Journaal. Haar voorganger Jurgen van den Berg wordt daar node gemist door mij, dus misschien dat hij terug kan naar zijn oude stek kan?

    • De podcasts van radio1 zijn juist heel goed. Besteden ze daar meer tijd en energie in?
      Het is niet allemaal kommer en kwel.
      OVT vind ik heel mooi om te luisteren,Vroeger vogels ook.

      Nogmaals het succes van bijv. sportzomer is dat er dan meer eenheid is.
      Wat ook een groot pluspunt is zijn de nieuwslezers bij radio1. Jan vd Putten is mijn favoriet.

    • De stem van Roos Abelman (Spraakmakers) vind ik ook niet prettig. Dat Femke Halsema-accent. Inhoudelijk heb ik btw geen probleem met haar. Maar Ghislaine klonk een stuk beter.

      • Roos Abelman vind ik op zich wel een goeie interviewer, maar wat me bij haar vraagesprekken irriteert is het niet aflatende gebruik van instemmende geluiden en woorden, met name ‘mmmm’ en ‘ja’. Bij televisie valt zoiets niet echt op, daar gaat de aandacht toch vooral uit naar het beeld, maar bij radio ligt dat anders. Daar leidt het vooral af. Ik begrijp ook niet dat daar in een presentatietraining niet iets aan wordt gedaan. Of krijgen presentatoren zo’n training tegenwoordig niet meer?

  16. Ga er vanuit dat wij over een paar jaar of misschien nog sneller, hier weer kunnen lezen dat bij Radio 1 de programmering op de schop gaat. Er komen altijd nieuwe vakmensen erbij die denken te weten hoe het beter kan. En die willen ook laten zien dat zij iets kunnen.
    Voor de rest ondanks alles nog steeds een goede zender. Wat mij betreft mag de vorige slogan “de nieuws- en sportzender weer terug”. Maar begrijp dat zij niet alleen nieuws en sport willen brengen. Sommige luisteraars ergeren zich aan de sportzomer

  17. Ps.
    Overigens wij hebben van de zomer hier kunnen lezen hoe hoog de luistercijfers waren van de Sportzomer, maar daarna weer kelderden.

  18. Eens met Kicken dat NPO Radio 1 een te linkse signatuur gekregen heeft! Op zondag luisterde ik nog wel eens naar Radio Doc. Altijd na langs de lijn. Dat was een radioprogramma wat door de onderzoeken over de verschillende onderzoeken die zij behandelde de moeite waard was om je televisie uit te zetten en zelfs ouderwets naar de radio te gaan luisteren!

    Dit is vervangen door Dijkstra & Evenblij ter plekke. Weer een programma met 2 linkse presentatoren die de luisteraar vertellen wat zij moeten vinden en hoe zij zich moeten gedragen.

    Wel een groot compliment voor de Perstribune van omroep Max! Zo kan het dus ook; een interessant interview programma waarbij de presentatoren een gast interessante vragen stellen zonder dat deze vragen doorspekt zijn met een hinderlijke linkse signatuur.

    Ik zou dit een interessant ijzersterk blok op zondagmiddag/avond op NPO Radio1 vinden:

    12.00-14.00: De Perstribune van Omroep Max(dus gewoon zo laten)
    14.00-19.00: Langs de lijn met Hugo Borst en Henry Schut(dus ook gewoon zo laten)
    19.00-21.00: Dijkstra & Evenblij ter plekke laten vervangen voor een Radio Docc achtig programma waarin een interessant onderzoek naar een bepaald onderwerk belicht wordt
    21.00: de radioversie van Pointer kan op dit tijdstip uitgezonden worden
    22.00: Langs de lijn laat met een terugblik op het afgelopen sportweekend(dit kan ook gehandhaafd worden)
    23.00-00:00: Met het oog op morgen(dit kan ook gehandhaafd worden)

    Ik denk dan dit een prima programmering voor zondagmiddag/avond op NPO Radio1 kan zijn!

  19. Volgens mij heeft Patrick alleen Nieuwsbv links genoemd. Of woke. Dus niet de hele zender. En dat klopt. Nieuwsbv is van de vara. Niemand zal de zender Christelijk noemen omdat er op de zender een DIDD wordt uitgezonden met Tijs vd Brink.

  20. Ik begrijp de positieve woorden voor Jurgen van den Berg niet zo goed. Het lijkt me een supertoffe gozer, iemand met wie ik graag op een terrasje een glaasje wil drinken. In interviews komt hij ook sympathiek over. Maar de beste man kan geen vraag of zin als één geheel uit z’n mond krijgen (sorry Jurgen) en van die eeuwige stofjas die hij aantrok als er technisch iets fout ging tijdens het NOS Radio 1 Journaal kreeg ik echt de hik. Ik ben blij met Astrid in de ochtend. Helaas iets minder met sidekick Wouter. Door de bank genomen is (NPO) Radio 1 een prima zender. Alle sport kan mij persoonlijk gestolen worden, maar ook daar is een publiek voor. Voor de luisteraar zou het beter zijn om nieuws en sport te scheiden. Of voeg ook andere entertainmentprogramma’s toe. Helaas zou een nieuwszender zonder sportentertainment niet overleven, ben ik bang. Te duur met te weinig reclame-inkomsten, want te weinig luisteraars. Wat ik echt jammer van de NPO vind, is dat zij hun nieuwsgaring nog niet hebben aangepast aan moderne media-consumptie die niet ‘s-avonds of in het weekend op een laag pitje gaat, wat de nieuwsredacties helaas wel doen.

  21. Grappig dat je Jan Roos aanhaalt. Die heeft op radio niks meer te zoeken en is al jaren compleet de weg kwijt.

  22. Het zou leuk zijn als Radio 1 een dagelijks programma als ‘Spijkers Met Koppen’ zou krijgen.

    Ben het in de grote lijnen wel met je eens. Radio 1, of beter gezegd, de NPO maken nauwelijks nieuws. De grote politieke schandalen worden keer op keer op keer door commerciële bedrijven geopenbaard.

    De enige die nog een beetje fophef weet te veroorzaken is Tim ‘deugleuter’ Hofman, waarbij het opvalt dat het dan voornamelijk gaat over een storm in een glas water. Het journalistieke gehalte van de hoogopgeleide NPO redacties heeft het niveau van de schoolkrant.

    Er is maar één programma wat Radio 1 nog relevant maakt en dat is ‘NOS Radio Langs de Lijn’. Dat zegt wel voldoende.

  23. En Klaske gaat bij Omroep Flevoland naar verluidt nog harder te keer, op weg naar haar volgende burnout of sabbatical. Je zou haast nog heimwee krijgen naar voorganger Allard Berends (not!)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*