Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag het vervolg van Fortuyn: ‘Media verzuimden taak’.
Uiteraard is er geen relatie met de moord. Alleen de dader is verantwoordelijk, niet de media en de politici. Maar daarmee is het verhaal niet af. Want er is wel degelijk sprake geweest van demonisering. Via de media door politici, omdat ze een politieke tegenstander wilden uitschakelen door hem in het verdomhoekje te plaatsen. En door de media, uit een mengeling van luiheid en gemakzucht. Slechte journalistiek dus.
Als de verslaggever van het NOS Journaal met het programma van de Centrumdemocraten zwaait als hij het over Fortuyn heeft, is de toon wel gezet. Ook als Fortuyn niet was vermoord, had deze houding van de media tot enig zelfonderzoek moeten leiden. Wat te denken van het commentaar van NRC Handelsblad op 6 mei, waarin Fortuyn wordt beschreven als iemand die eraan moet worden herinnerd dat ‘we’ in Nederland xenofoben en racisten ons van het lijf wensen te houden. Dat wordt geschreven over Fortuyn die Rotterdam de eerste allochtone wethouder heeft bezorgd en een allochtoon een tweede plaats heeft gegeven op zijn landelijke lijst.
Wat te denken van Trouw-columnist Matty Verkamman die het volgende over Fortuyn schreef: ‘Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler! Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die dark room van je zo gauw mogelijk aids krijgt.’
Hier en daar zal sprake zijn geweest van kwade opzet (Verkamman) of van verstandsverbijstering (NRC Handelsblad), maar ik vrees dat de meeste journalisten uit luiheid een etiket op Fortuyn hebben geplakt. (…) Wellicht moeten journalisten ook weer leren leven hun eigen ogen te geloven. Schrijf op wat je ziet in plaats van die informatie eindeloos te (laten) filteren uit angst voor reacties van collega’s. Kijk uit voor groupthink. Ga naar Rotterdam en bekijk wat decennia PvdA-bestuur daar heeft aangericht.
Bron: De Journalist 17 mei 2002 in: Testament van de pers.
Geef als eerste een reactie