Petitie gestart voor behoud van omroep NTR: “Essentieel voor een inclusieve en goed geïnformeerde samenleving”

Een brede groep medewerkers, programmamakers en bezorgde kijkers en luisteraars is een petitie gestart om de toekomst van de omroep NTR veilig te stellen. De petitie, getiteld “Behoud de NTR en haar programma’s”, is op maandagochtend al door 3.670 mensen ondertekend.

Aanleiding is de recente uitspraak van minister Robbert Dijkgraaf Bruins (OCW) dat hij geen toekomst meer ziet voor de NTR binnen het publieke bestel. De ondertekenaars van de petitie maken zich grote zorgen: “Zonder de NTR is er geen onafhankelijke programmering op het gebied van educatie, jeugd, cultuur, wetenschap en informatie. Dat is juist essentieel voor een goed geïnformeerde, inclusieve en democratische samenleving.”

Onafhankelijke omroep

Volgens de initiatiefnemers is de NTR – naast de NOS – de enige omroep zonder achterban, politieke of religieuze binding. “Juist daardoor kan de NTR betrouwbare, feitelijke informatie en educatie bieden aan alle doelgroepen, zonder ideologische kleur. Dat maakt de NTR uniek binnen het publieke bestel,” aldus de petitie.

Waarde voor onderwijs en samenleving

De ondertekenaars wijzen op de waarde van NTR-programma’s voor het onderwijs en de cultuursector. “De NTR stimuleert levenslang leren, verbindt mensen door verdieping en context, en laat kinderen kennismaken met wetenschap en nieuwsgierigheid.”

Oproep aan de politiek

De petitie eindigt met een dringende oproep aan minister Bruins en de politiek: “Laat de NTR als onafhankelijke omroep blijven bestaan, al dan niet in nauwe samenwerking met de NOS. Alleen zo blijft de publieke omroep een pijler onder een goed geïnformeerde en democratische samenleving.”

De petitie is online te ondertekenen.

22 Comments

  1. “Zonder de NTR is er geen onafhankelijke programmering op het gebied van educatie, jeugd, cultuur, wetenschap en informatie. Dat is juist essentieel voor een goed geïnformeerde, inclusieve en democratische samenleving.”

    Volgens de initiatiefnemers is de NTR – naast de NOS – de enige omroep zonder achterban, politieke of religieuze binding. “Juist daardoor kan de NTR betrouwbare, feitelijke informatie en educatie bieden aan alle doelgroepen, zonder ideologische kleur

    Dit hoort beide voor de publieke omroep als geheel te geleden. Daarom moet hervorming veel ingrijpender en niet met behoud van roepen, de organisatie NPO dient te worden opgeheven en ook die omroephuizen moeten er niet komen.

    Wil je echt een onafhankelijke publieke omroep, die minder kost, met behoud van de programma’s die de mensen willen, waar de juiste doelgroepen op de juiste plekken bereikt worden en waarbij de kijker op 1 komt te staan, dan moet er een externe commissie worden samengesteld die een hele nieuwe publieke omroep bouwt. Een naar Belgisch, Duits, Engels model en zonder aparte omroepclubjes.

    Ons omroepsysteem was jaren lang uniek maar nu anno 2025 niet meer van deze tijd. Daarnaast functioneert het al jaren niet naar behoren. Daarom moet in de belang van de kijker de hervorming veel ingrijpender aangepakt worden.

      • Uiteindelijk zal het wel gebeuren. Misschien alleen nog niet deze ronde. Jammer want hiermee gaat er weer een hoop geld over de balk voor niets en het is niet in het belang van de kijker. Die hoort op 1 staan. Nu u of ik persoonlijk of wat de omroepen, de politiek of de baasjes bij de NPO willen.

  2. Dus dat, waarom moet alles maar ‘inclusief’ zijn. Dat zie je nu ook bij RTL waar alle programma’s op een maniakale manier inclusief gemaakt ‘moeten’ worden. Wat een rare en vreemde trend is dat toch, ons opgedrongen omdat z.g.n. gemeenschappen zich ‘ineens’ buitengesloten zouden kunnen voelen. Echt insane! Dat is nooit zo geweest maar hebben ze blijkbaar ineens in hun hoofd gehaald.

  3. “Volgens de initiatiefnemers is de NTR – naast de NOS – de enige omroep zonder achterban, politieke of religieuze binding.”

    Dit is dus lariekoek, want de NTR maakt programma’s voor hindoes en moslims. In mijn ogen dus geen onafhankelijke omroep, zoals ze zichzelf vinden.

    Waar de NTR zichzelf weer kan vinden, al dan niet samen met de NOS, is de echte publieke taak: nieuws, sport, achtergronden, educatie en (brede) cultuur. En weer actief Schooltv maken, want de jeugd zwabbert door het slechte mediagebruik.

    • Met je laatste zin eens. Ook voor zwabberen ouderen nuttig.
      En dan beginnen met Nederlandse taalles. Ook voor mij fijn. Les 1 kan zijn: wat is het verschil in de woorden: “Door” en
      “Voor”.
      Maak je programma’s Voor of Door …

  4. Wat een gelul hoezo Volgens de initiatiefnemers is de NTR – naast de NOS – de enige omroep zonder achterban, politieke of religieuze binding. “Juist daardoor kan de NTR betrouwbare, feitelijke informatie en educatie bieden aan alle doelgroepen, zonder ideologische kleur. Dat maakt de NTR uniek binnen het publieke bestel,” aldus de petitie.
    Betrouwbare feitelijke informatie hou toch op met de gewauwel want dat is namelijk wat jullie niet zijn betrouwbaar en zonder ideologische kleur of is er nu in een keer een probleem met de consensus binnen het klimaatdebat en dat de zo betrouwbare ntr ruimte geeft aan mensen met een afwijkende wat bij de NTD usance is, wat wij zijn zo betrouwbaar.
    Ik word nooit uitgenodigd om in Nieuwsuur mijn mening te geven over het klimaat want ik ga nl dingen zeggen die jullie niet willen horen want zo betrouwbaar en ik ga vragen Hoe staat het met de recycling van deze producten en waar worden oa de zonnepanelen en accu’s uit EV’s gerecycled? Waar worden in Nederland en of Europa deze producten gezuiverd waar weer de zeer zeldzame metalen worden uitgehaald voor hergebruikte, de circulaire route? En waar wordt in Nederland en Europa windmolenwieken gerecycled? U weet dat deze nu bv in Amerika in groot gegraven kuilen in de grond worden gestopt nadat ze eerst zijn vermalen want nagenoeg niet recyclebaar want economische onrendabel. dat zou ik dan vertellen en vragen aan Tweebeke maar daar hebben Jullie de lef niet voor want primitief beperkt in jullie eigen zeer betrouwbare en ook zeer gekleurde coconnetje. Du hou op met dat simplistische gelul met je petitie. Ik vind de ntr een laffe organisatie met een laffe opperchef met een veel te grote bek op veel gebieden of het nou klimaat is of Rusland of Israël of Amerika elf de migratie in Nederland want van die zgn npo code hebben jullie nog nooit gehoord laat staan onbevooroordeelde berichtgeving. Jezus schandalig met jullie katoenen tassen en elektrische driewielers. Hou toch op.

  5. “Essentieel voor een inclusieve en goed geïnformeerde samenleving”. Gelukkig ontbreekt het woord ‘eerlijk’ in het bericht, dat zou de oproep helemaal ongeloofwaardig hebben gemaakt.

  6. Het jammer dat het nu alleen maar hierover gaat en dat het debat door de NTR en andere omroepen nu worden toegespitst op dit onderwerp. Wat helemaal niet van belang is. Even min de actie die sommige omroepen op touw hebben gezet om het publiek te beïnvloeden en te dreigen dat er programma’s waar ze graag naar kijken zullen verdwijnen. Wat helemaal niet hoeft te gebeuren.

    Het is jammer dat het nu niet gaat over de een minister die met een plan komt die er helemaal geen verstand van heeft. De bezuinigen en de hervormingen zitten hem niet in een omroepje weg en de rest in productiehuizen. En ook niet in eventueel een zender weg (NPO3) dat is zijn allemaal oplossingen voor de bühne uitgevoerd door de zelfde organisaties. Wat als uitkomst zal hebben, een nog grote puinhoop en nog steeds de zelfde overbodige lagen anders ingedeeld.

    Daarom is de enige oplossing een externe commissie/organisatie die een nieuwe publieke omroep bouwt naar de wensen en de behoeftes van het publiek en zonder politieke, religieuze of anderszins gekleurd. Daarmee nemen we binnen de publieke omroep in elk geval afscheid van de aparte omroep verenigingen en zal de huidige NPO organisatie meteen bij afvang van die externe commissie/organisatie moeten verdwijnen.

  7. Externe deskundigen worden juist angstvallig buiten de deur gehouden.

    Het gaat erom dat er niets verandert, alle clubjes blijven bestaan en kunnen hun ding blijven doen. Hooguit wat meer gezamenlijke overhead.

    Het wordt zelfs nog erger, er is geen uitgang meer voor omroepen .Zelfs ON en Zwart kunnen eeuwig blijven. Fossiele omroepen als AVRO,KRO, NCRV en VARA gaan ook nooit meer weg. En komt er niets nieuws meer binnen.

    • Klopt wat je zegt en daarom zal er niet veranderen. 5 omroephuizen is niet de oplossing. De structuur en de organisatie is een puinhoop en moet bezuinigd worden. De huidige organisatie en de omroepen leggen de rekening bij de kijker en proberen de boel zolang mogelijk te rekken er voor te gaan liggen. De omroepen zijn druk met het eigen clubje te verdedigen, wat logisch is. De NPO zelf hoor je op het moment eigenlijk nauwelijks naar buiten toe maar, reken er op dat ze daar binnen er alles aan doen om de macht niet kwijt te raken.

      Ondertussen wordt er niet gekeken wat nou die kijker wil. De gene voor de publieke omroep bestaat. Feit is dat de kijker in deze tijd helemaal niet meer bezig is met welke omroep de programma’s maken. Het zal ze echt een worst zijn. Daarom is het gewoon tijd om de aparte omroepclubjes af te schaffen. Daarnaast moet je deze hervormingen niet laten doorvoeren door de NPO zelf. Alles en iedereen is beter dan de NPO dit laten regelen. Alleen een externe commissie/organisatie kan deze hervormingen van de publieke omroep op een goede manier doorvoeren. Met als uitgangspunt, hoe kun je beste een nieuwe publieke omroep bouwen naar de wens van het publiek. Op de tweede plaats, hoe kunnen we zoveel mogelijk medewerkers meenemen in de nieuwe publieke omroep. Dan heb ik het niet over baasjes en andere bestuurslagen.

  8. Een soort compromis zou zijn 3 omroep huizen, is ook efficienter.

    1 NOS/NTR
    2 “links”
    3 “rechts”

    Links is
    BNNVARA, VPRO,Human,KRONCRV, EO, Zwart

    Rechts
    AVROTROS, PowNed, MAX, WNL, ON

    Elk huis een eigen zender waardoor compartimentering ontstaat en duidelijkheid.

    Een verschuiving van zendtijd naar BBC/VRt achtige NOs, minder voor de andere omroepen.

    Omroepen moeten aantonen dat ze relevant zijn, anders plaatsmaken voor nieuwkomers.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*