Piratenbloed stroomt nog bij online radiomakers

De Online Radio Awards zijn dinsdag in Beeld en Geluid uitgereikt aan Grand Prix Radio, TPOdcast, Roderick Veelo en Michiel Veenstra.

“Podcasting is nog steeds een relatief onbekend begrip.” De vers tot ’Ambassadeur van online radio’ uitgeroepen Michiel Veenstra vat in een kernachtige zin de betekenis van het complete ’event’ dinsdag in Beeld en Geluid samen. De eerste uitreiking van de Online Radio Awards is immers bedacht vanuit het idee dat online radio en podcasting meer aandacht verdienen.

Helemaal kersvers is Veenstra’s ambassadeurschap niet, want de Hilversumse mediawethouder Wimar Jaeger reikt hem voor de tweede keer de trofee uit. Zondag deed hij dat al in het radioprogramma ’De perstribune’ bij de NPO. Overigens toen nog wel tot complete verrassing van Veenstra, door de jury gezien als degene die de kar trekt van podcasting, online radio en inzet van social media bij het maken van radio.

Veenstra bekent in elke talkshow en bij elk event op te willen draven ’als ik podcast een breder geaccepteerd begrip kan maken’. Achttien procent van de Nederlanders luistert wel eens naar een podcast. “Nederland bungelt daarmee onderaan in Europa. Wij blijven achter omdat de publieke omroep te weinig mensen hiervoor opleidt. De NPO daag ik uit: Get your shit together!” aldus een strijdvaardige Veenstra. Jeager: “Hij praat al echte ambassadeurstaal.”

Richard Otto, van Spreekbuis.nl, onderzocht vorige week samen met Skoep Nieuws de bekendheid van het fenomeen. “Van de 734 respondenten luistert 58% minimaal een keer per maand naar online radio of podcast. Geen ongunstige cijfers”, aldus Otto.

Uitzenden via internet of ’streamen’ via de ether, er zit geen erg principieel verschil tussen. Om dat uit te drukken zijn grote radionamen uit tijden van weleer bij de award-uitreiking betrokken. Veronica-coryfee Adje Bouman beklimt het podium om een award uit te reiken, radiomaker Erik de Zwart praat de boel aan elkaar, Adam Curry wordt genoemd als uitvinder van de podcast: hij is ’Podfather’ en bij de aftrap van de show legt De Zwart rechtstreeks een link met de eerste als entertainment bedoelde radio-uitzending uit 1919. Alsof online radio van alle tijden is en niet iets moderns. En niet onbelangrijk: met internet kan iedereen radio maken.

Naakte radiomakers

Achterliggende gedachte is dat bij dit soort radio alles kan. Radiocoach Pierre Papa laat wat voorbeelden horen uit Engeland, dat mijlen voorloopt op ons land. ’The naked podcast’ bijvoorbeeld, dat de BBC uitzendt en waarbij de radiomakers, inderdaad, in hun nakie presenteren. “Misschien een idee voor de aanwezigen hier?” De weerzin tegen het plan van het Commissariaat van de Media om online radiostations te gaan registreren, blijkt door de zaal te worden gedeeld. Onder hen genomineerden uit het ganse land, bij wie het piratenbloed nog stroomt. Op Veenstra na weet deze dinsdag niemand van hen van tevoren, of ze in de prijzen vallen.

De Online Radio Awards zijn uiteindelijk uitgereikt aan Grand Prix Radio, TPOdcast, Roderick Veelo en Michiel Veenstra.

Vier winnaars zitten in evenzoveel categorieën. De prijs ’Beste online radiostation’ ging naar Grand Prix Radio. TPO Podcast wist zelfs twee awards binnen te halen: ’Beste podcast’ en TPO-Podcaster Roderick Veelo ontving de award voor ’Beste presentator’. Michiel Veenstra kreeg de award voor ’Online radio ambassadeur 2018’.

Grand Prix Radio van Olav Mol en Alexander Stevens brengt danceable hits & classics in combinatie met live commentaar over Formule 1 en MotoGP. De jury: ’Mooi voorbeeld van een niche radiostation dat zich op één sport richt. Daarnaast spat de bevlogenheid, passie en kennis van dit station af. Het is goed te zien dat hier vakmensen met visie aan werken.’

TPO Podcast is ’Beste podcast’: ’Een duidelijke onderscheidende podcast, met een voor The Post Online zo karakteristieke visie op het nieuws. De TPO Podcast laat een ander geluid horen, dat je niet op de gewone radio hoort en weet daarmee veel mensen te bereiken.Verder is de podcast zeer vakkundig geproduceerd en gepresenteerd door Roderick Veelo en met Bert Brussen op de zijspan voor scherpe opinies op het nieuws.’

Over ’Beste presentator’ Roderick Veelo (TPO Podcast): ’Ervaren presentator, goed stemgebruik, inhoudelijk op de hoogte en heeft een tone of voice die laagdrempelig doch inhoudelijk is. Door de strakke flow in zijn performing neemt hij je als luisteraar soepel mee in alle onderwerpen, stelt hij inhoudelijk de juiste vragen en voelt 45 minuten als 10 voor de luisteraar.’

En over ’Online radio ambassadeur’ Michiel Veenstra, wiens uitverkiezing zondag al bekend werd gemaakt in het NPO-radioprogramma ’De perstribune’ : ’Als er één persoonlijkheid is die het online radioplatform in Nederland kan bevorderen, dan is dat Michiel Veenstra. Hij snapt het technisch, maar ook vanuit een visionaire kijk.’

Online Radio Awards

De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl organiseerden dit jaar voor de eerste maal de Online Radio Awards om online radio en podcasting onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Ruim 15.000 mensten stemden in de zomermaanden via www.onlineradioawards.nl op hun favoriete online radiostation, podcast en presentator. In de jury: Peter Contant (Voorzitter van de v-OR en uitgever van Max Magazine), Richard Otto (Spreekbuis.nl), Pierre Papa (radiocoach), Adam Curry (mediaondernemer), Isabelle Brinkman (voormalig TMF-vj en 3FM-dj en huidige stationvoice van RTL), Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*