Podcast ‘Cultuurshift’ biedt blik op de toekomst voor cultuursector

Hoe beleven we cultuur in de toekomst? Hoe helpen we cultuurpubliek beter? En met welke vernieuwingen trekken we jonge generaties aan? Het zijn vragen die centraal staan in DEN’s nieuwste podcastserie ‘Cultuurshift’ .

In de podcast – die vanaf 23 september te beluisteren is – nemen Anic van Damme en Splinter Chabot luisteraars mee in de opvallendste voorbeelden van buitenlandse innovaties in de cultuur.Internationale parels, lokale impact

Elvis die dankzij AI en hologrammen weer op het podium staat. Een theatervoorstelling die zich grotendeels afspeelt in WhatsApp. Een enorme supermarkt in Las Vegas die op surrealistische wijze interactieve en digitale kunst laat zien. Het is een greep uit de voorbeelden die presentatrice Anic van Damme en cultuurliefhebber Splinter Chabot aan bod laten komen in ‘Cultuurshift’. Samen met experts uit binnen- en buitenland kijken zij in tien nieuwe afleveringen naar de vraag hoe deze internationale successen zich vertalen naar antwoorden en inspiratie voor de Nederlandse cultuursector.

Digitalisering is hoognodig
De voorbeelden uit ‘Cultuurshift’ zijn vooruitstrevend en worden over de hele wereld met enthousiasme ontvangen. Maar met de podcast willen de makers bij DEN verdergaan dan het bieden van inspiratie alleen. Maaike Verberk, directeur van DEN: “Het is inmiddels evident dat digitale innovaties leiden tot positieve impulsen in de sector. Toch is het vandaag de dag voor veel culturele instellingen in eigen land een grote uitdaging om hierop in te zetten. Dat terwijl het traditionele cultuurpubliek vergrijst en jonge generaties verlangen naar nieuwe en hybride vormen van cultuur. Verandering is dus noodzakelijk.”Dat financiële onzekerheid digitale transformatie bij veel culturele organisaties bemoeilijkt, ziet Maaike Verberk ook. “Digitale transformatie is geen toverwoord, maar wel een sleutelwoord. Een manier waarop culturele organisaties en makers, ongeacht omvang of capaciteit, het publiek van de toekomst kunnen bedienen én juist vergroten. Beide zijn van levensbelang voor een bestaan in de toekomst. In de podcast worden weliswaar grote voorbeelden genoemd, maar er worden door de aanwezige experts voldoende adviezen gegeven om ook nú stappen te zetten en te beginnen met de cultuurshift die zo hard nodig is.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*