Op woensdag 24 april kwam tijdens het NVJ-debat “Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. Hoe nu verder?” naar voren dat een onveilig gevoel op de werkvloer vaak niet door grote excessen wordt veroorzaakt, maar door alledaagse, kleine kwesties.
Onder leiding van Frederieke Leeflang, voorzitter van de NPO, en andere managers, werd gediscussieerd over de noodzaak van een cultuurverandering binnen organisaties. Diverse maatregels zullen komende tijd worden hiervoor genomen. De raad van bestuur en directeuren bij de publieke omroep moeten voortaan voor hooguit tien jaar worden benoemd. Leidinggevenden krijgen trainingen. Er komt een gemeenschappelijke gedragscode, een klachtenregeling, een commissie nazorg voor slachtoffers en presentatoren krijgen een clausule in hun contract over hun voorbeeldfunctie.
De bijeenkomst onderstreepte het belang van onderlinge communicatie en empathie om een veiligere werkomgeving te creëren. Tegelijkertijd werd benadrukt dat politieke druk en kritiek ook bijdragen aan gevoelens van onveiligheid op de werkvloer.
Frederieke Leeflang: ‘Dat we door de PVV worden weggezet als een nutteloos apparaat, of dat we wel kunnen worden opgedoekt, doet iets met de mensen op de werkvloer. Het thema van vanmiddag is superbelangrijk, maar de druk vanuit de politiek vind ik een lastige. Dat levert per definitie ook onveiligheid op.’
Wilders heeft nooit anders dan uit z’n nek gekletst
Kijk nu naar ON. Ben benieuwd naar druk vanuit het koningshuis?
Klokkenluiders wat let je