Prem Radhakishun: ‘Ik ben als belastingbetaler mede-eigenaar van de Publieke Omroep’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat – POWNED / NPO Radio 1).

Opvallend is dat Powned-programma’s niet op high traffic tijden op de radio te beluisteren is. Wordt het rechtse geluid door de NPO verbannen naar de nachtelijke uren?
High Traffic Tijden? Wat zijn dat? Spreek Nederlands man! Rechtse geluid? Wat bazel je. POWNED is tegendraads, anti-hypocriet. Dat is niet rechts, dat is oprecht en rechtvaardig!

Je vraag houdt een minachting voor de nachtelijke uren in. Weet jij hoeveel mensen wakker zijn en werken. Hebben die geen recht op top radio! Wat een neerbuigendheid in je vraag. POWNED is niet verbannen naar de nachtelijke uren, POWNED heeft gekozen voor dit tijdstip. De POWNED programma’s “Goed Ingelichte Kring” en “Door de Bril van Eerdmans” waren op heel andere tijdstippen. Je feiten controleren voordat je achterlijke vragen stelt! 

In 2016 meldde je in je eerste radio-uitzending dat je ernaar streefde de luistercijfers terug te brengen naar nul. Het tegendeel gebeurde. In de eerste maanden van de uitzending haalde het programma een marktaandeel van 42,7%, het hoogste van alle NPO-radioprogramma’s. Hoe staat het nu met je populariteit?
Je moet echt een cursus bij POWNED volgen over het stellen van vragen zonder vooroordelen en aannames. Mijn populariteit is irrelevant. Zwarte Priet Praat moet een programma zijn waar mensen graag naar luisteren. Na mijn 1e uitzending hebben luisteraars mijn programma gevormd. Er kwamen mails, berichten, apps, waarin werd uitgerekend dat luistercijfer NUL mijn doel niet dichterbij zou brengen. Het programma is toen geëvolueerd naar wat het nu is. Jij gaat ervan uit dat ik meer airplay wil, weer een aanname. Misschien is dit precies hoeveel radio ik wil.

Je bent de enige donkere presentator van Powned. Voel je je wel eens ‘de excuusneger’ van de omroep? 
Zwarte Priet Praat is het meest diverse programma van de hele publieke radio. De vier vaste medewerkers: Damiendo van Glanenweijgel, Ravish Sitaldien, SanGiorgo Blonk en Prem Radhakishun zijn allen Nederlanders met een getinte/donkere huidskleur. Bij de selectie van medewerkers kijkt POWNED, in tegenstelling tot andere zogenaamde politiek correcte omroepen, niet naar huidskleur maar naar kwaliteit. Persoonlijk voel ik mij heel vaak het “genie” van POWNED. 

Jan Roos, Robert Jensen, Roderick Veelo en Bert Brussen hebben ervoor gekozen om zelf een podcast te starten, zodat zij aan niemand verantwoording hoeven af te leggen. Waarom kies jij toch voor een publieke omroep als werkgever?
Samenleven is samenwerken. De publieke omroep is van ons allemaal. POWNED, MAX, WNL, VARA, EO, en alle andere omroepen zijn het bewijs van ons gaaf bestel. Ik ben als belastingbetaler mede-eigenaar van de Publieke Omroep, dus ik werk eigenlijk voor mijzelf. En wij moeten allemaal aan iemand verantwoording afleggen. Om te beginnen je eigen geweten en zeker de luisteraar! Uiteindelijk zijn wij allen slechts dienaars van de luisteraar. 

Als nacht-dj zit je in een studio zonder veel collega’s. Daarnaast zit Powned ook nog eens in Amsterdam in plaats van het Hilversumse. Hoe intensief is je contact met Powned?
Jij leeft echt in de middeleeuwen! In de nacht heb ik tijdens het maken van radio net zo veel collega’s als overdag. Ik ga niet naar Hilversum om mensen te ontmoeten, ik ga er naar toe om gave radio te maken. De waarde van contact zit niet in de kwantiteit maar in de kwaliteit. De kwaliteit van mijn relatie met de POWNED leiders en steunpilaren is gaaf!

Uit tv-interviews komt regelmatig nieuws dat daarna in de krant te lezen is. Bij radio-interviews gebeurt dat nauwelijks. Hoe komt dat volgens jou?
Welke “kranten” bedoel je? Die in handen van buitenlanders die ons gave land kapot willen maken door verdeeldheid te zaaien? Ik maak radio voor de luisteraars en niet voor andere media, dus weer een achterlijke vraag. 

Luisteraars kunnen reageren op je programma. Zijn het in de nacht niet steeds dezelfde mensen die zich van zich laten horen?
Als je de tijd zou hebben genomen om naar Zwarte Priet Praat te luisteren dan zou je weten dat er een aantal vaste bellers zijn, maar ook een heleboel niet vaste bellers. En een beller die inbelde om helemaal los te gaan over de vaste bellers. Ik ben dankbaar dat er mensen zijn die de moeite willen nemen om hun gedachten met mij te delen en sportief genoeg zijn om mijn ridiculisering te aanvaarden. 

Je programma is ook als podcast te beluisteren. Hoe belangrijk is deze uitzending gemist-stream tegenwoordig?
 Ik wil eigenlijke helemaal niet dat mijn programma terug te luisteren is. Ideale radio is voor mij dat als je het niet live gehoord hebt het weg is. Maar de leiders van Hilversum1 en POWNED beslissen. Voor mij dus totaal onbelangrijk en ik weet niet hoeveel er wordt geluisterd.

Wat is volgens jou de grootste misvatting over jouw nachtprogramma?
Alweer een achterlijke vraag, hoe moet ik weten wat andere denken en wat hun misvatting is? Jij zou nooit bij POWNED kunnen werken. Solliciteer bij de Volkskrant, zit vol met types als jij. 

Je hebt hiervoor bij BNR gewerkt. Wat kan Radio 1 leren van dit commerciële nieuwsstation?
Het gaat niet om BNR het gaat om de gedachtegang van Michiel Bicker Caarten, de oprichter van BNR. Hij zou de beste leider van radio 1 ooit zijn. Basis principe: hou van de feiten en de luisteraar. Radio 1 is nu trouwens veel beter dan BNR. Innovatiever, brutaler, grappiger en meer divers. Jammer dat BNR al enkele jaren stil staat, dus achteruit gaat. 

Als je de baas zou zijn over NPO Radio 1. Hoe zou de zender dan klinken? 
Alweer een achterlijke vraag. Binnen ons stelsel heb je geen bazen maar voorzitters. De baas van radio1 gaat niet over hoe het klinkt. Dus als ik de leider was zou het klinken zoals het nu klinkt; gave, geweldige programma’s afgewisseld met bagger, want dat is de Publieke Omroep. Een weerspiegeling van de maatschappij. Net als de journalistiek, je hebt het gave POWNED en de bagger van Spreekbuis met onnozele en achterlijke vragen!

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*