100 jaar mediastad wordt gevierd met festival op 26 en 27 mei.
Het had niet veel gescheeld of Alkmaar of Tilburg had dit jaar een groot eeuwfeest te vieren in plaats van Hilversum. Want ook die twee gemeenten waren honderd jaar geleden in beeld bij de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) toen het bedrijf dat aan de wie stond van de media een plek zocht om zich te vestigen.
En dankzij die keuze voor het dorp in het midden van het land, is Hilversum dit jaar al honderd jaar de mediastad van Nederland. Dat wordt op zaterdag 26 en zondag 27 mei gevierd met een festival voor alle Hilversummers. Hilversum Marketing haalt in het weekeinde onder de noemer ‘100 Jaar Mediastad’ live radio- en televisieprogramma’s, muziek, entertainment en eten en drinken naar verschillende locaties in het centrum van Hilversum. Het is een cadeautje aan de inwoners.
“Elke dag worden prachtige programma’s gemaakt en dat gebeurt hier in Hilversum gewoon om de hoek. We laten de inwoners graag een keer meegenieten van die sfeer van programma’s maken”, zegt Anne Visser, directeur van Hilversum Marketing.
Tapijtfabriek
Het was 27 januari dit jaar precies honderd jaar geleden dat de NSF op de Hilversumse Groest in een oude tapijtfabriek trok. Later dat jaar rolden de eerste zendapparaten uit de fabriek. Een jaar later al verkaste de fabriek naar het Marktplein waar in het pand waar nu foodhall Mout zit de productie werd voortgezet.
In de eeuw die volgde groeide Hilversum uit tot het epicentrum van de media. Het leverde de gemeente de geuzennaam Hillywood op. Overal zijn de sporen van radio, televisie en online media zichtbaar. Van de (oude) omroepgebouwen en het Mediapark tot de televisietoren. Veel Hilversummers verdienen nog steeds direct of indirect hun brood in de media. Veel technische mediabedrijven zijn wereldwijd actief en marktleider. “We zijn uitgegroeid tot de Verhalenfabriek van Nederland, waarbij onze verhalen 24/7 vanuit Hilversum de hele wereld over gaan”, zegt Visser.
Het 100 Jaar Hilversum Mediastad Festival in het laatste weekeinde van mei start zaterdagavond in de foyer van Grand Café Gooiland. Ook hier lift veel mediageschiedenis. De populaire talkshow van Barend en Van Dorp op RTL4 kwam jaren live vanuit complex Gooiland. Maar ook de KRO-directie zetelde ooit door ruimtegebrek in het toen leegstaande hotel. Archiefmappen en ordners lagen in de badkuipen. Mediawethouder Wimar Jaeger trapt het festival in Gooiland af. Aansluitend draaien dj’s Erik de Zwart en Ad Bouman in het Grand Café platen tijden de Veronica drive-in show. Op het Marktplein bouwen dan dj’s van 538 On Tour tegelijkertijd een feestje voor publiek vanaf vijftien jaar. Met een speciaal optreden van The Voice-finalist Vichenzo.
Ramblers
Zondag 27 mei is het de hele dag feest in Hilversum. In het Muziekcentrum van de Omroep start vroeg in de ochtend de live radio-uitzending van Vroege Vogels. Joke Bruijs treedt op met The Ramblers. The Ramblers worden in het midden van de jaren twintig bekend als een radio dansorkest dat een combinatie brengt van jazz- en amusementsmuziek. De jazzy klanken van het door Theo Uden Masman op 1 september 1926 opgerichte zevenkoppige ensemble vinden wereldwijd gehoor.
The Ramblers introduceren de swing in Nederland en ze worden het vaste huisorkest van de VARA tot 1964. Het orkest treedt nu als twaalfmanformatie nog steeds op met drummer Cees Kranenburg sinds 2015 als orkestleider.
Op het Marktplein wordt zondagochtend het RTL Telekidsprogramma ‘Hou ’t Schoon’ live uitgezonden. Op de Media Mile route van het station naar het Mediapark is een vossenjacht.
In het weekeinde van 1 en 2 september zet Hilversum de studiodeuren weer wijd open voor mensen uit het hele land tijdens de elfde Open Studio Dagen. Maar het Mediafestival deze maand is een exclusief feestje voor alle Hilversummers.
Geef als eerste een reactie