Publieke omroep dit najaar met nieuwe talkshows, hoogstaande dramaseries en bijzondere verhalen over Nederland op alle platforms

Met een vernieuwd talkshowaanbod, hoogstaande dramaseries, documentaires, een journaal in makkelijke taal en tal van andere nieuwe en diverse vertrouwde titels presenteert de publieke omroep na de goed bekeken sportzomer een veelkleurige najaarsprogrammering. Op tv en NPO Start, dat de komende tijd nog verder wordt uitgebouwd met streamingtitels. D

De programma’s van de publieke omroep worden ook steeds toegankelijker. Naast ondertiteling en gebarentolken voor doven en slechthorenden, groeit het aantal titels met audiodescriptie gestaag (een gesproken beschrijving van beelden voor mensen die blind of slechtziend zijn). Zo is dit jaar het EK voetbal voor het eerst van audiodescriptie voorzien en dat heeft tot veel positieve reacties geleid.

Met actualiteit en cultuur in de nieuwe vooravondtalkshow Eva (NPO 1, AVROTROS) van Eva Jinek en Carrie ten Napel die in Carrie op Vrijdag (NPO 1, MAX) vanuit het clubhuis van IJsselmeervogels het weekend inluidt met een positieve show over onderwerpen die raken en inspireren. Op de late avond is Bar Laat (NPO 1, BNNVARA) gestart, waarin Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw de kijkers bijpraten over actualiteit, kunst, cultuur en sport. 

In Café Kockelmann (NPO 2, WNL) schuiven elke vrijdagavond de Haagse hoofdrolspelers aan bij presentator Sven Kockelmann. Tijs van den Brink leidt in Dit is Tijs (NPO 1, EO) een debat en interviewt een gast uit het nieuws van de week.

De NOS maakt met het NOS Journaal in Makkelijke Taal nieuws voor de 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, en die graag op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de wereld. Het is daarom rustiger en het bevat meer uitleg dan andere journaals. Elke werkdag om 17.00 uur op NPO 1.

Op gebied van drama is de publieke omroep hofleverancier van kwalitatief hoogstaande en unieke producties van eigen bodem, van en met bevlogen Nederlandse makers en acteurs. Met ook dit najaar weer een aantal nieuwe series:

Laura H. (NPO Start, HUMAN/VPRO) is een nieuwe zesdelige dramaserie en vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Laura (Zoë Love Smith). De tiener uit Zoetermeer neemt in haar zoektocht naar zichzelf een nieuwe identiteit aan en reist met haar man Ibrahim (Bilal El Aoumari) en twee kinderen naar het kalifaat in Syrië. De driedelige dramaserie De Toeslagenaffaire (NPO 1, BNNVARA) laat indringend zien hoe groot de impact van het toeslagenschandaal is op de levens van de gedupeerde families en andere nauw betrokkenen.

In de nieuwe tiendelige dramaserie De Ring (NPO 1, BNNVARA) staat juriste Anna (Hannah Hoekstra) voor een onmogelijke keuze. Laat ze zich seksueel chanteren om een keuze, gemaakt in een moment van onbezonnenheid, te maskeren? Wanneer Anna een ring in haar tas stopt die niet van haar is, staat deze diefstal ongelukkig genoeg op beeld. Simon, de eigenaar van de ring en haar belangrijkste opdrachtgever, ziet zijn kans schoon en probeert Anna te chanteren: als zij het bed met hem deelt zal hij haar niet aangeven bij de politie. Het naar buiten komen van de diefstal zou haar carrière verwoesten. Ik val niet, ik dans (NPO Start, KRO-NCRV) is een nieuwe feelgood dramaserie over het wervelende leven van Emma Maas. Als kind wordt ze ongeneeslijk ziek verklaard, maar tegen alle verwachtingen in wordt ze beter en kan ze eindelijk beginnen met leven. Maar hoe hard ze ook leeft, de werkelijkheid haalt haar telkens in. Ik val niet, ik dans inspireert om te blijven dansen, zelfs als het leven je doet struikelen.

Ook dit seizoen brengt de publieke omroep boeiende series en impactvolle documentaires, boordevol verhalen over Nederland die verteld en gehoord moeten worden.

In Wapenroute (NPO 2, BNNVARA) volgt Sinan Can het spoor van de wapens van drie historische Nederlandse moorden. Welke route hebben deze wapens afgelegd, voordat er drie ontwrichtende moorden mee werden gepleegd, waarvan de impact nog altijd voelbaar is in de samenleving? Het gaat om de moorden op Pim Fortuyn, Peter R. de Vries en Theo van Gogh. De Taxioorlog (NPO Start, PowNed): chaos, geweld en corruptie waren de ingrediënten van een heftige taxioorlog die begin deze eeuw woedde in Amsterdam. De vierdelige documentaireserie biedt een onthullende blik achter de schermen van een sector die werd verscheurd door een nieuwe landelijke taxiwet in 2000. Voor het eerst blikken oud-minister Netelenbos en de voormalige recherchechef terug op deze periode, samen met woedende taxichauffeurs en onderzoeksjournalist Sander ’t Sas, misdaadverslaggever John van den Heuvel en Royce de Vries. In de documentaire-reeks Sexotisch (NPO 3, ZWART) onderzoekt Kelly-Qian van Binsbergen de complexe wereld van seksueel racisme in Nederland en de impact ervan op ons dagelijks leven. Elke aflevering doorgrondt de stereotypen die je niet alleen terugziet in populaire pornocategorieën als Asian, Arab en Ebony, maar onderzoekt ook de onbewuste invloed die deze kan hebben op het dagelijkse leven. Kelly-Qian stelt uitdagende vragen: Waar stopt voorkeur en begint racisme? Hoe beïnvloeden deze vooroordelen ons beeld van liefde en seks? Ze legt niet alleen vooroordelen bloot, maar gaat ook op zoek naar oplossingen.

Frenna – All Inn (NPO Start, NTR) biedt een diepgaande kijk op het opmerkelijke leven van rapper Frenna, die opgroeide in de Schilderswijk en tegen alle verleidingen in koos voor de moeilijke weg naar succes. In Verloren Jongeren (NPO 3, EO) volgen Sahar Meradji en Floor van de Kempvier jongeren die ontheemd, ontaard en verdwaald een weg zoeken naar iets beters. Waar moet je heen als je volwassen bent geworden na jaren in de jeugd- of pleegzorg te hebben gebivakkeerd?  

Regisseur Roy Dames maakte in 1999 de documentaire Meiden van de Keileweg. Nu, 25 jaar later, ziet hij Angelique, Wendy en Sonja weer terug in Meiden van de Keileweg. 25 jaar later. (NPO 3, PowNed). Hoe gaat het met ze? Deze serie geeft een onthutsend beeld van hun leven.

De publieke omroep koestert het Nederlandse erfgoed, onze cultuur en onze geschiedenis, en maakt deze toegankelijk voor alle Nederlanders. Maar de wereld houdt natuurlijk niet bij Nederland op: de makers kijken ook over de landsgrenzen:

Elk museum kent een verborgen wereld die normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Maar dat gaat nu veranderen. In Geheimen van het Museum (NPO 2, AVROTROS) worden niet eerder vertelde verhalen ontdekt, zeldzame objecten gerestaureerd en meesterwerken tot leven gebracht. Hollandse Meesters Herzien (NPO 2, MAX): als je kijkt naar de werken van de Hollandse Meesters uit de 17e en 18e eeuw kun je je afvragen of dat beeld een complete afspiegeling is van de maatschappij van die tijd. Want uit onderzoek weten we dat mensen van kleur wel degelijk aanwezig waren en ook hun stempel drukten op de vorming van onze maatschappij. Alleen op schilderijen uit die tijd, de Hollandse Meesters, worden ze hoogstens afgebeeld als bijfiguur, vaak anoniem. Doet dit wel recht aan de realiteit? Hollandse Meesters Herzien wordt gepresenteerd door Jörgen Tjon a Fong.

In de vierdelige serie Dolly for President (NPO 1, MAX) maken Frank Evenblij en Ilse DeLange een bijzondere reis door de Amerikaanse staat Tennessee. Daar gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het komt dat in dit meest verdeelde land op aarde er één persoon is die iedereen – links en rechts, arm en rijk, wit en zwart – wél verbindt: Dolly Parton. De Afro-Europeaan (NPO 2, VPRO) is een zesdelige odyssee langs Afrikaans-Europese gemeenschappen. Hoe vind je balans als je twee continenten in je verenigt? De Nigeriaans-Nederlandse Ikenna Azuike (44) wil zijn culturele gespletenheid onderzoeken en zijn thuisgevoel vinden en gaat op reis langs verschillende Afrikaanse gemeenschappen in Europa. De Grooten Tour van de Gebroeders De Witt (NPO 2, MAX): op het kantelpunt van de 17e eeuw trekken Johan en Cornelis de Witt, twee ambitieuze zonen uit onze toen nog jonge republiek, twee jaar kriskras door Frankrijk en Engeland. Hun ervaringen in het buitenland zullen bepalen hoe zij later ons land zullen leiden. Huub Stapel reist de broers bijna vier eeuwen later achterna met hun dag- en kasboek in de hand.

In Onderweg naar liefde (NPO 3, KRO-NCRV) gaan Nederlandse ‘vanlifers’ tijdens één van hun droomreizen op zoek naar een partner. Wie stapt er bij hen in de bus en wordt een bijrijder voor het leven? Daan Schuurmans neemt in Het verhaal van Nederland – Amsterdam (NPO 1, NTR) de kijker mee door 750 jaar geschiedenis van onze hoofdstad. In het bekende format van de succesvolle serie reist Schuurmans door de tijd en is hij ooggetuige van de belangrijkste historische ontwikkelingen van Amsterdam. In vier afleveringen ontmoeten we pioniers, migranten, dromers en doeners die allemaal op hun eigen manier een bijdrage hebben geleverd aan de groei van de stad. En in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen lanceert Omroep ZWART de achtdelige documentaire-reeks Ondergrondse sporen (NPO 2). De serie neemt de kijker mee op een reis langs de Underground Railroad, het ondergrondse netwerk dat duizenden tot slaaf gemaakten hielp ontsnappen naar vrijheid. Tijdens hun reis onderzoeken de makers de huidige stand van Amerika en laten ze zien hoe het slavernijverleden nog steeds de hedendaagse verdeeldheid in Amerika anno 2024 beïnvloedt.

Ontdekken, leren, experimenteren, uitdagen: voor de jongste kijkers biedt de publieke omroep op NPO Zapp en Zappelin een veilige bron van kennis en inspiratie met een reeks verfrissende nieuwe titels: 

Dierendokter in het wild (NPO Zapp, BNNVARA) laat de kijkers van dichtbij de avonturen van de Nederlandse dierenarts Maaike in Namibië volgen. In plaats van met honden, katten en cavia’s, werkt ze in een natuurreservaat met wilde leeuwen, neushoorns en olifanten. Escape from Albatros (NPO Zapp, KRO-NCRV) speelt in het jaar 2040. Machines, apps en apparaten hebben zoveel uit handen genomen, maar nog steeds wil de maatschappij dat er harder gewerkt wordt. Bejaarden zijn ondergebracht op het speciale senioreneiland Albatros. Opgeruimd staat netjes. Wanneer Jayson en Maud erachter komen dat niet alles is wat het lijkt op ‘Albatros’, waar hun oma en opa zijn ondergebracht, is er voor hen maar één oplossing: ‘Escape from Albatros’.

Ta-daaa! (NPO Zappelin, NTR) is een televisieprogramma voor peuters, waarin de bewoners van een poppenkast korte sketches opvoeren. De poppenkast wordt bewoond door een vriendelijk poppenvolkje die dingen uitvoeren die peuters ook doen: ze zingen, tekenen, dansen, schilderen, bouwen of spelen verstoppertje met elkaar. Elke act wordt steevast afgesloten met een enthousiast: ‘Ta-daaa!’. Hein (NPO Zapp, VPRO): wanneer Hein met zijn vader een zomer doorbrengt op de begraafplaats waar zijn opa beheerder is, doet hij een ontdekking die zijn leven op zijn kop zet. Hij kan de doden zien en ook nog eens met ze praten! Sommige geesten kunnen geen rust vinden, omdat er in hun leven onafgemaakte zaken of onuitgesproken woorden zijn. Door opdrachten die Hein van de geesten krijgt, leert hij bijzondere lessen over het leven én over de dood.

12 Comments

  1. Whaa bar laat gezien. Sophie is een lege huls. Geef Thomas Erdbrink die plek. Geef Sophie een programma spuiten en slikken voor boomers. Komt ze beter tot haar recht. Ik bedenk net dat dat best een hit kan worden met al die boomers die kijken

    • Ja het is echt onbegrijpelijk dat BNNVARA die Sophie maar naar voren blijven schuiven als talkshow host. Een blamage elke avond weer.

      Als het dan persé een vrouw moet zijn haal dan iemand van buiten. Bijvoorbeeld Welmoed Sijtsma of Merel Westrik. Laat ze goed begeleiden door Jeroen Pauw. Dan kan het wat worden.

      Die Sophie moet echt gewoon zo snel mogelijk van de buis. Straks gaan ze Filemon er nog bij halen voor zogenaamde grappige locatie items.

  2. Ik ben talkshow moe dus heb eigenlijk zelden nog tv aan. Maar Het verhaal van Nederland wil ik zien. Er zijn meer dingen zoals de documentaire over wapens.
    We gaan het zien.

  3. Nu gaan we dus eeuwenoude schilderijen achteraf racistisch verklaren omdat er naar de zin van de propagand… pardon, ‘programma’maker niet voldoende gekleurde mensen op staan. In een tijd waarin het overgrote deel van de bevolking gedurende hun hele leven nooit een niet-blanke zou zien omdat die er simpelweg niet waren.

    Aan dit soort flauwekul besteedt de NPO dus budget. De woke-breinrot heeft nu dus ook al bij Omroep Max toegeslagen.

    Doe het dan tenminste gewoon goed en maak bijvoorbeeld een documentaire over Surinamers die in de jaren 70 rond de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland kwamen en hoe het hen hier verging.

    Maar niet nu nog een schilderij gaan beoordelen of het wel voldoende ‘divers’ is eeuwen later. Dan ben je echt belachelijk bezig.

  4. Weinig reuring bij msm over arrestatie telegram maker. Als er iemand in een zogenaamd dictatoriaal land wordt opgepakt wordt er weken erover berichten uitgespuwd. Nu het om Frankrijk gaat is het stil. Kan het hoofd van havenbedrijf Rotterdam niet gearresteerd worden omdat er drugs wordt ingevoerd via de haven.
    Zuckerberg hoeft zich niet druk te maken. Hij heeft toegegeven dat hij samenwerkt met overheid. Zal waarschijnlijk ook een deal met Frankrijk hebben gemaakt. Frankrijk (eu) gaat China achterna om onwelgevallige te onderdrukken. Voortaan dus ook niet met vinger wijzen naar China. Stelletje hypocrieten

  5. Gisteravond. 20 uur; Xander vd Wulp. Regeringsplannen worden volgende week gepresenteerd, als ze tenminste niet eerder bekend gemaakt zijn.. haha zegt hij lachend.

    Effe later Jeroen Pauw: Vanavond in Bar Laat hebben we het over de uitgelekte plannen van de regering.

    Ik dacht, Xander ..as you speak braken de vliezen.

    Zowiezo heb ik dat lekken altijd al vreemd gevonden. Hef dan dat hele prinsjesdag op als daar geen respect voor is. Wat maken die paar dagen cq weken uit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*