‘Publieke omroep op de schop: omroephuizen vervangen losse omroepen’

Minister Eppo Bruins (NSC, Media en Cultuur) wil het omroepbestel grondig hervormen door de dertien omroepen onder te brengen in zogeheten omroephuizen. Dat melden ingewijden aan RTL Nieuws. In deze omroephuizen zullen omroepen samenwerken aan programma’s, terwijl het aantal bestuurslagen drastisch wordt verminderd.

Elk omroephuis krijgt een eigen Raad van Bestuur en Raad van Toezicht, waardoor het huidige systeem met afzonderlijke bestuurders per omroep verdwijnt. Dit moet leiden tot efficiënter besluitvorming en minder onderlinge concurrentie. Er wordt gedacht aan vier tot vijf omroephuizen, met mogelijk een aparte eenheid voor digitale producties.

De hervormingsplannen, die in april worden gepresenteerd, volgen op jarenlange discussies over de toekomst van de publieke omroep. Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is het een nieuwe poging om het bestel te moderniseren.

Vanaf 2027 moeten de publieke omroepen ruim 150 miljoen euro bezuinigen. De plannen van Bruins sluiten aan bij eerdere voorstellen van de VVD om het bestel ingrijpend te veranderen. In april zal de minister zijn definitieve voorstel aan de Tweede Kamer presenteren.

(Bron: RTL Nieuws)

26 Comments

  1. 150 miljoen bezuinigingen is te weinig. 1/3 van het budget af. Geld richting van defensie. Weg met woke bij npo. Maak Nederland weerbaar via de npo. Onze leiders zijn slappelingen. Huilen bij veiligheidsconferentie. Het niet-westen lust ons rauw zonder dekking van de Amerikanen

  2. Alle omroepen opheffen, en een totaal nieuwe systeem waar bij een ieder programma’s mag maken en deze aanbieden om uit te zenden, zo krijgt bijvoorbeeld blckbx ook de kans om hun continent uit te zenden.
    En de zenders moeten er voor radio en tv zo uit zien, Radio1 gekoppeld aan Tv1 en hier op louter progressieve programma’s, Radio2 gekoppeld aan Tv2 neutrale programma’s en Radio3 gekoppeld aan Tv3 voor Conservatieve programma’s en verder alleen regionale omroep en alle overige publieke zenders opheffen.

  3. Zucht… De zoveelste verandering in omroepland afgedwongen door de overheid. En waarom werkte de vorige verandering door de overheid niet? (En die daarvoor, en daarvoor enz.)
    Waarom zou het dan nu wel gaan werken?
    Over vier jaar lees je hier weer dat ze de omroep gaan hervormen. Wie weet komt er dan een systeem dat gebaseerd is op zendtijd gerelateerd aan het aantal leden van een omroep. (Dan is de cirkel weer rond.)

  4. Zolang je aan blijft modderen met de huidige verzuiling, blijft het lastig. Trek die pleister eraf en start één onafhankelijke publieke omroep. Na honderd jaar is de lineaire radio- en televisiemarkt echt wel veranderd.

    • Het VRT model zou hier prima werken. Roep het al jaren. Het omroep systeem is al jaren achterhaald. De meeste mensen kijken helemaal niet naar welke omroep iets uitzend. Vaak is het niet eens te zien aan het programma. De mensen zien de publieke omroep gewoon als de NPO. Stoppen met al die aparte omroepen en onnodig geld verspillen. Niets niet omroephuizen oprichten. Iedereen weet dat er niet minder baantjes van komen maar meer overbodige baantjes en managementlagen gecreëerd worden.

      Het Belgische model optuigen door een commissie buiten de NPO en de omroepen. Zonder politieke bemoeienis. De opdracht kan heel duidelijk zijn. Tuig het VRT (of BBC) model op voor de Nederlandse publieke omroep.

      Omroepen kunnen zelf kijken hoe ze als organisaties verder gaan buiten het omroepsysteem. Dat kan ook vele manieren, ook buiten radio en tv. Alleen internet, aansluiten bij een commerciële partij (met Talpa/Mediahuis kan nog steeds voor AVROTROS en MAX interessant zijn) of bij andere grote bedrijven/organisaties, in het land, gedrukt, met kerken (EO), met de cultuursector (VPRO) ik noem maar even wat. Maar buiten de tv en radiozenders waar mensen de omroepen nu van kennen. Als verenigingen met leden die zich daar toe aangetrokken voelen. Er zullen daarbij wel omroepen sneuvelen want op eigen kracht gaan ze het niet allemaal redden, zoals KRO-NCRV (maar waar staat deze omroep eigenlijk nog voor) BNNVARA, PowNed, ON gaan het wel redden met internet only. WNL zal het niet gaan redden denk ik. Omroep Zwart ook niet maar die zitten alleen in het bestel omdat ze dachten te kunnen provoceren. Bereiken op geen enkele manier de achterban en de mensen die (buiten de deug bn’rs) destijds lid zijn geworden omdat deze helemaal niet naar de NPO kijken. Vroeger niet, nu niet en nooit niet. Omroepen kunnen ook zelfstandig programma’s aanleveren aan de diverse streamingdiensten. Genoeg mogelijkheden.

      Programma’s en medewerkers (niet de management lagen) kunnen zoveel mogelijk mee naar de nieuwe organisatie die de publieke omroep word. De organisatie NPO houd op met bestaan.

      Zitten natuurlijk heel veel haken en ogen aan maar uiteindelijk zou dit een goede nieuwe publieke omroep neerzetten die veel goedkoper is zonder dat de kijker echt veel van de veranderingen hoeft te merken.

  5. Jammer dat het ten goede gaat van goede programma’s zoals Opgelicht en Blik op de Weg maar Series worden ook minder jammer genoeg.

  6. Dat vindt ik zo leuk aan de omroepen iedereen ze kleur.
    Zijn veel mooie programma’s op tv waar we van leren.
    Ik maak me veel zorgen over de velle bezuigen van het kabinet. Alles moet goedkoop in Nederland.Ja ik kijk graag naar NPO.

    • In basis leuk, in de praktijk is dat allang niet meer zo. Al zullen ze zelf wel altijd blijven beweren dat het wel zo is. De kijker (de belangrijkste) interesseert het echt geen moer welke omroep wat uitzend. Het omroepsysteem komt voort uit de verzuiling en is al ruim 30 (als het niet langer is) over de houdbaarheidsdatum.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Minder macht NPO door omroep-hervorming - Spreekbuis.nl
  2. 'Identiteit van omroepverenigingen blijft behouden ondanks omroephervormingen' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*