Publieke omroep op de schop: minder omroepen, meer samenwerking

De publieke omroep ondergaat vanaf 2029 een ingrijpende hervorming. Minister Eppo Bruins (Media) maakte vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat het huidige omroepbestel grondig wordt herzien. Het aantal ledenomroepen wordt fors teruggebracht en zij moeten gaan samenwerken in vier tot vijf ‘omroephuizen’, die structureel onderdeel worden van het publieke bestel.

De elf huidige ledenomroepen – AVROTROS, PowNed, MAX, WNL, VPRO, Human, BNNVARA, KRO-NCRV, EO, ON! en Zwart – behouden hun identiteit, maar verliezen hun zelfstandige organisatie. De minister wil af van het huidige ledencriterium, waarbij omroepen elke vijf jaar moeten aantonen minstens 100.000 leden te hebben. Dat systeem, bedoeld om pluriformiteit te waarborgen, heeft volgens Bruins geleid tot onderlinge concurrentie die juist ten koste gaat van die diversiteit.

Opvallend is dat de taakomroep NTR niet wordt opgenomen in een van de nieuwe omroephuizen. Daarmee lijkt de omroep in zijn huidige vorm te verdwijnen, al wil de minister het woord ‘opheffen’ vermijden. “Ik hoop dat de mooie programma’s blijven,” aldus Bruins. Hij benadrukt dat het aanbod van NTR – waaronder programma’s als Het Sinterklaasjournaal, Nieuwsuur en Andere Tijden – behouden moet blijven, maar hoe dat precies wordt vormgegeven is nog niet duidelijk.

De reorganisatie moet leiden tot een efficiëntere publieke omroep met minder bestuurslagen en minder overhead. Dat zou ruimte moeten geven voor meer vaste contracten en betere grip op de programmering. “Als we willen dat de omroep ertoe blijft doen, moeten we behouden wat waardevol is en durven veranderen wat noodzakelijk is,” zegt Bruins.

Voor de NOS verandert er niets. Deze taakomroep blijft verantwoordelijk voor de onafhankelijke nieuwsvoorziening. De plannen van minister Bruins markeren een fundamentele koerswijziging voor de publieke omroep, met grote gevolgen voor zowel de organisaties als hun medewerkers.

Document: beslisnota NPO

9 Comments

  1. Als de publieke omroepen slim zijn, dan beginnen een eigen commerciële zender, geen gedoe meer van Den Haag. Maar dan moet je wel gaan scoren voor je aandeelhouders.
    Het is het een of het ander.

    • Zo simpel is dat niet. Daar zijn ze eigenlijk veel te laat me. Zonder een andere grote partij kan geen van de omroepen daar aan beginnen. Als verenigingen kunnen ze natuurlijk wel zelfstandig op allerlei manier blijven bestaan. Het hoeft niet persé als publieke omroep.

      Voor een omroep als AVROTROS zou het wel interessant kunnen zijn om te gaan praten met Talpa en Mediahuis in een constructie waar de merken AVRO en TROS weer losgekoppeld worden en naam gaan geven aan de radio en tv zenders en andere al dan niet nog op te zetten onderdelen in het bedrijf. Niet alle programma’s en medewerkers zullen mee kunnen/willen maar AVRO en TROS zullen naast net merk Veronica nog een lange toekomst hebben. Dat zal niet met alle omroepen het geval zijn.

      • Zit AvroTros juist niet prima in de NPO? Doen wat kunst, wat cultuur, wat amusement, wat actualiteit, wat (true) crime en consumententv. Daar zitten een hoop dingen bij die onder de doelstellingen van de NPO vallen.

        • Het was eigenlijk als antwoord op Jac hierboven.

          Als de omroepen worden teruggebracht tot 5 productiehuizen dan blijft er van de identiteit van alle omroepen niet veel over. Voor zover dat nu ook al niet het geval is. Er zullen ook omroepen in zijn geheel verdwijnen staat in het plan. KRO-NCRV moet zich bijvoorbeeld zorgen maken denk ik.

          Ik kan me zo voorstellen dat sommige omroepen juist wel of juist meer hun identiteit willen behouden en misschien niet in zo’n productiehuis willen met de kans dus dat ze er uit gezet kunnen worden.

          Als je dan naar AVROTROS kijkt dan zit daar breed de meeste potentie in om een commerciële stap te maken uit het bestel. Echter zullen ze dat niet alleen kunnen en is er een grotere partij voor nodig.

          Voor de fusie heeft de TROS eerder plannen gehad om commercieel te gaan. Het eerste plan was eind jaren 80 samen met Veronica en AVRO. Later heeft de TROS nog gesprekken gevoerd met SBS en VTM om commercieel te gaan. Dit ging telkens op het laatste moment niet door.

          Misschien is het nu een goed moment om dat eerste plan van AVRO, TROS en Veronica nog eens op tafel te leggen. Ik denk dat Talpa en/of Mediahuis (die al met elkaar in gesprek zijn) er wel voor open staan.

      • Was toen een andere tijd he Juul. De pogingen gingen eerder niet door dan dat ze mislukte. De TROS ging op het laatste moment toch voor zekerheid. Nu met het mes op de keel is die zekerheid binnen het bestel er een stuk minder en is het misschien toch slim om de commerciële mogelijkheden nog eens te onderzoeken voor AVROTROS.

  2. Ik denk dat minister Bruins eerder anders werk moet zoeken dan een chef van Kroncrv. En dan komt er een nieuw kabinet die er ook een plasje over doet.

    Ik snap die mediahuizen niet. Lijkt mij ook weer extra “bestuurslaag’ ipv minder.

    En verder vraag ik mij af of je juridisch gezien een vereniging zomaar kan opdoeken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*