‘Publieke omroep verliest vrijheid door big tech’

De traditionele media staan op het punt te verdwijnen door de opkomst van grote technologiebedrijven, waarschuwt de Duitse mediawetenschapper Martin Andree. In een interview met NRC benadrukt hij dat techreuzen zoals Google en Meta de media-industrie domineren, wat funeste gevolgen heeft voor de democratie. “Binnen vijf jaar kunnen traditionele media volledig vervangen zijn door digitale platforms,” stelt Andree. Vooral de publieke omroep loopt gevaar, omdat zij, in een poging jongere kijkers te bereiken, steeds afhankelijker wordt van platforms zoals YouTube en Instagram. Hierdoor verliezen ze hun autonomie,”aldus Andree.

„Ze hebben net als andere media, als ik het een beetje zwart-wit mag uitdrukken, op den duur twee mogelijkheden: of ze gaan naar het grote kerkhof waar vrijwel niemand ze nog bezoekt, of ze werken min of meer gratis voor de grote platformen”.
Het doorplaatsen heeft volgens hem ook een keerzijde.

Andree: „Natuurlijk willen publieke omroepen daar zijn waar de kijkers zijn, ook de jonge kijkers. Maar dat gaat wel ten koste van hun vrijheid. Want het zijn de platformen met hun algoritmes die bepalen wie wat te zien krijgt.”

Bron: NRC .

9 Comments

  1. Mijn advies: Kom naar X. Zag filmpje over”aanslag” Sarah Wagenknecht. Niks hierover (nog) op msm.
    Msm is passief, X is actief
    Slaap verder lieve luitjes

    • U lijkt te zeggen: graag veel ‘pijnlijke’ prikkels te presenteren. Waarin een (utopische) boodschap wordt verkondigd – kijk & denk extreem – dàn wordt alles beter, mooier. De wereld ‘begin bij jezelf’ – kan het gemakkelijk zonder religieusiteiten zoals MSM èn X’en.

  2. 50 jaar geleden kon je een zender voor jongeren het zwijgen opleggen (hoe cynisch, dat wordt nu gevierd bij Beeld & Geluid in Hilversum). Het is nog geprobeerd om de U-bocht constructies van een Nederlandse tv zender tegen gaan. Als je dit en nog veel meer voorbeelden bekijkt, is het een verbieden geweest om de monopolie in Hilversum in stand te houden. Vernieuwingen in Hilversum is een besmet woord. Door het internet kunnen jongeren kijken en luisteren nu wat ze leuk vinden.
    De enige reding van Hilversum is het verbieden van TikTok, YouTube, Snapchat en andere populaire platforms. Of … omdat verbieden niet kan, content maken voor de platforms waar jongeren wel zitten en de tv en radio zenders langzaam uitfaseren. Radio en later de tv was leuk maar aan alle kanten ingehaald door het internet.

  3. Maar dat gaat wel ten koste van hun vrijheid. Want het zijn de platformen met hun algoritmes die bepalen wie wat te zien krijgt.”

    Maar als ik in een Algofuik over bijv kattenfilmpjes zit was dat omdat daar ooit zelf voor koos. Bovendien kan je er, handige jongeren, er ook uit.
    Dus het gedeelte, ten koste van vrijheid, vind ik onzin.

  4. @Madelief, je hoeft niet passief te kijken op de sociale media, je kan ook zelf zoeken zoals bij YouTube. Daar vindt je dingen die ooit op de Nederlandse tv zijn uitgezonden. En alleen zo nog te zien zijn want het archief van Beeld&Geluid zit nog op slot. (Hoewel op slot? Ik heb samen met Eppo de “heilige graal” de servers en opslag bezocht tijdens mijn stage bij Beel&Geluid.)

  5. Ik dacht effe dat er Heilige graaf stond 🙂
    Jammer dat het archief van b en g nog op slot zien.
    Jac ik kijk veel youtube. Ook daar heb je fuiks (delete af en toe zoek geschiedenis). Maar er zijn veel leuke series te zien.

  6. Zo kennen we Nieuwsuur weer. Een reportage over Sarah Wagenknecht en niet benoemen dat er een “aanslag” was op haar tijdens toespraak. Daar is Nieuwsuur goed in belangrijke feiten niet benoemen. Duitse nieuws heeft die “aanval” wel benoemd.

    Scholz was op verkiezingstocht in Leipzig. Hij werd uitgejoeld. Video staat op X

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*