Publieke omroepen passen beleid Hulp-tv aan

BNNVARA en de NTR willen voorkomen dat goedbedoelde tv-programma’s juist een averechts effect hebben, en beloven geen boetes meer uit te delen als de vaak kwetsbare kandidaten gedurende de rit afhaken. Ook zorgen ze voor betere begeleiding ten aanzien van de impact van sociale media, meldt De Telegraaf

Na veel kritiek op social media waren er Kamervragen gesteld over de begeleiding vanuit de omroepen. Deze week schreef minister Slob aan de Tweede Kamer over de maatregelen van de omroepen. 

BNNVARA, NTR en Omroep Max melden dat kandidaten van diverse programma’s nu voor, tijdens en na de opnames beter begeleid worden. In sommige gevallen wordt de screening van kandidaten vooraf aangescherpt. 

NTR werkt, net als BNNVARA, met een boeteclausule. Beide omroepen hebben aangegeven te staken met deze clausule. 

Willemijn Francissen (NTR): „De gedachte achter de boete was dat die zou voorkomen dat kandidaten te snel weglopen. Bij mijn weten is er echter nooit daadwerkelijk met de boete gedreigd en bij nader inzien vinden we zo’n clausule ook te ver gaan. Het programma mag nooit als een gevangenis gaan aanvoelen. En als een kandidaat dreigt weg te lopen, hebben de makers dat tot nu toe altijd op inhoudelijke gronden kunnen voorkomen. Dat willen we graag zo houden.”

Enkele jaren geleden kwam RTL ook onder vuur om haar Hulp-tv programma’s. Uit onderzoek door NRC bleek dat de omroep niet zorgvuldig omsprong met kandidaten – deels mensen met een angststoornis. Zo konden de deelnemers aan de hulpprogramma’s tijdens de opnamen niet meer stoppen, omdat anders de volledige opnamekosten zouden worden verhaald. Ook moesten deelnemers wurgcontracten tekenen en werden beloftes over bijvoorbeeld de lengte van de therapie niet nagekomen.

Bron: De Telegraaf

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/28/rtl-onderzoekt-misstanden-rond-hulptelevisieprogrammas-a1533979

1 Comment

  1. De publieke omroep is er juist om content te brengen die de commerciëlen niet brengen. Hulp tv, talentenjachten en spelshows met bekende Nederlanders horen in deze tijd niet thuis bij de NPO. En Wie is de Mol, Meastro en De Slimste dan? Dit kan heus bij de NPO maar doe het gewoon met onbekende Nederlanders. Bekende Nederlanders voegen helemaal niets toe. Vooral omdat ze vaak helemaal niet zo bekend zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*