Radio maken in de nacht is magisch, vindt Martijn Kolkman. „De luisteraar is veel aandachtiger bij je programma. ’s Nachts zijn er minder momenten om afgeleid te worden. Die betrokkenheid voel je in de nacht heel erg”, vertelt de 41-jarige dj en programmamaker.
Onlangs won Martijn Kolkman de Nachtwacht Award 2020 voor zijn nachtelijke radioprogramma bij Qmusic.
De award is „een radioprijs voor dj’s die voor de nachtbrakers, nachtwakers en nachtwerkers de mooiste radio maken. De award is vernoemd naar het legendarische Tros-nachtprogramma ’Nachtwacht’ dat tot 1995 op radio 1 en 2 te beluisteren was”, aldus de website spreekbuis.nl die de publieksprijs in het leven heeft geroepen.
In 2019 ging de award naar ’Onze man in Deventer’ van Özcan Akyol en eindigde Martijn Kolkman op de tweede plek. „Inmiddels presenteer ik anderhalf jaar het nachtprogramma. Toen ik vorig jaar tweede werd, had ik nog maar vijftig afleveringen gemaakt. Dus dat was echt te gek”, reageert de geboren Haarlemmer met zijn diepe stemgeluid.
Voor dit interview is Martijn naar zijn ouderlijk huis in Santpoort-Noord gekomen. Met zijn vriend heeft hij pas een woning op steenworp afstand van het Rijksmuseum gekocht, maar het grootste deel van zijn jeugd heeft hij aan de Santpoortse Dreef doorgebracht.
Wikipedia
Op zijn Wikipedia-pagina staat de allerleukste zin onder het kopje privé: ,,Kolkman heeft lange tijd in Santpoort-Noord gewoond.’’ „Dat heb ik niet zelf opgeschreven”, zegt hij haast verontschuldigend. „Iemand anders maakt toch zo’n Wikipedia-pagina? Mam, heb jij dat gedaan?”, grapt hij richting zijn moeder.
Martijn komt regelmatig bij zijn ouders en kletst dan heel wat af met zijn moeder, zegt hij vrolijk. Laatst is hij nog naar de reünie van de Bosbeekschool geweest. Vanavond eet hij met zijn ouders mee, zodat hij op tijd bij zijn dj-klus in Kerkdriel kan zijn.
De radioman van Qmusic is trots op de award, een zwarte schijf met een wassende maan erop. Martijn: „Het is een publieksprijs. Luisteraars konden online stemmen. Dit is dus echt wat luisteraars vinden. Als ze je programma niet leuk vinden, luisteren ze niet en stemmen ze niet op je. Heel tof dat ik ’m gewonnen heb, maar de award is ook voor iedereen die er een bijdrage aan levert.”
Foute triootje
Zijn programma, dat hij in z’n eentje maakt, is op alle doordeweekse nachten van middernacht tot twee uur te beluisteren. Uiteraard is de muziek voor Qmusic – top 40-hits en een enkele classic – het belangrijkste onderdeel, maar Martijn kan zeker zijn eigen invulling aan het programma geven. „Om één uur is het foute triootje. Mogen drie luisteraars hun favoriete foute track aanvragen. Dat heb ik zelf bedacht, toen ik een keer op de fiets zat. Met een knipoog naar de titel natuurlijk.”
Vast onderdeel ook is het verknipte weerbericht van Piet Paulusma over een onderwerp in het nieuws. „Alle weerberichten van Piet Paulusma heb ik los geknipt. De fragmenten liggen klaar, maar ik ben een uur bezig met het te maken. Een ’ja-tje’ hier, een ’lachje’ daar. Terwijl het een item van een halve minuut is.”
„Ik vergelijk mijn programma met een kroeg die om twaalf uur open gaat en waar iedereen welkom is voor muziek, een drankje en een gesprek. Het gaat om de sfeer, de verhalen. Mooi is het één op één contact met de luisteraar. De vaste stamgasten combineer ik met nieuwe mensen die er altijd wel zijn. Elke nacht is anders. Afgelopen week was het trouwens twee keer zo druk. Of het nu door de award komt, weet ik niet. Het leverde wel frisse geluiden en nieuwe verhalen op.”
Martijn vindt het fantastisch om ’s nachts radio te maken. Het was ook iets wat hij in zijn 22-jarige radiocarrière – waarvan vijftien jaar in vaste dienst van Qmusic – nog niet eerder had gedaan. „Ik vind het goed om je breed te oriënteren. Dat bevordert je eigen ontwikkeling. Maar lichamelijk is het zwaar en voor je relatie is het ook niet even gemakkelijk. Soms ga ik pas naar bed als mijn vriend opstaat. Na de uitzending ben ik om half drie thuis en dan eet ik nog een boterham, beantwoord ik social media en kijk ik een serietje. Ik kan niet meteen slapen hoor. Meestal ga ik om half vijf naar bed. De volgende dag ontbijt ik om een uur of een ’s middags. Om zes uur, half zeven eet ik wel warm, dan kun je gemakkelijker met anderen afspreken.”
Ritme
„Iedereen waarschuwde me voor aankomen. Mensen die ’s nachts werken, worden zwaarder. Je hebt de neiging, als je ’s nachts thuis komt, om veel te gaan eten. Het moeilijke daarvan is een goed ritme in het eten te vinden, maar dat is me aardig gelukt. En ik sport drie keer per week”, zegt de superslanke Martijn. „Maar mijn biologische klok is redelijk verstoord. Ik ben soms iets vermoeid. In de winter, omdat ik dan minder licht krijg, merk ik het meer dan in de zomer.”
Martijn was zo’n tien jaar toen hij boven in zijn kamer in Santpoort-Noord studiootje speelde. Radio maken was wat hij wilde. Dat wist hij al heel jong. Communicatie is voor hem het sleutelwoord. „Communicatie kweken door radio te maken, vind ik zo mooi. Bij Qmusic slagen we er heel goed in de luisteraar een podium te geven. Iedereen is welkom. Mijn doelgroep is de luisteraar van twintig tot 49, maar ik heb ook wel eens een jongen van achttien in de uitzending of een man van zestig. Leeftijd is maar een getal”, vindt Martijn.
Zijn radiocarrière begon toen hij dertien jaar was. Maakte hij op zondagmiddag een programma bij de lokale omroep in Velsen. Omdat er geen opleiding tot radio maken bestond – er was alleen de School voor de Journalistiek – volgde Martijn een mbo-opleiding ’om toch iets te hebben’.
Tijdens zijn opleiding kon hij al aan de slag bij Radio 538. Hij was achttien, negentien jaar en had net zijn rijbewijs. „Ik had een demo meegegeven aan een vriend die bij Radio 538 werkte. Ik heb daar eerst vier jaar lang een ochtendprogramma gemaakt. Daar heb ik zoveel geleerd. Daar kan geen opleiding tegenop. Radio 538 was heel klein en dat heb ik van niets op zien bouwen tot een heel groot bedrijf.”
Na 6,5 jaar – hij was naast dj ook assistant director – stapte hij over naar Yorin. Hij was daar nog maar net een jaar aan het werk toen hij op vakantie – ’ik zat op een terras’ – werd gebeld door Qmusic. Dat was in de zomer van 2005. Het Belgische mediabedrijf wilde ook in Nederland gaan uitzenden. Dit avontuur bleek voor Martijn de juiste beslissing, want in datzelfde jaar trok Yorin de stekkers eruit.
Youtube
Niet alleen is Martijn op de radio te horen. Met zijn eigen bedrijf is hij dj door heel het land en leent hij zijn stem aan reclames en promo’s van bijvoorbeeld het tv-programma ’Trauma Centrum’ van SBS6 en de tv-zender National Geographic Wild.
Voor zijn eigen Youtube-kanaal maakt Martijn video’s van het gay nachtleven over heel de wereld. „Volgende week ga ik naar Phuket, Tokio en Bangkok. Ik wilde iets naast het radiomaken doen waarin mijn interesse ligt en waarmee ik een bijdrage kan leveren aan de gay community. Ik heb een camera gekocht, ben op pad gegaan en ging video’s maken. Er is veel concurrentie in normale reisverslagen, maar als je op gay gaat zoeken, sta ik altijd bovenaan. Door dit te doen, dwong ik mezelf te geloven in mijn eigen kracht. Niemand die je stuurt. Hierdoor heb ik veel geleerd over vertrouwen in jezelf en in wat je maakt.”
In Santpoort-Noord kan Martijn Kolkman nog rustig over straat. Ver van huis, in Mexico en Stockholm, kan hij zomaar worden aangesproken door vreemden. „Daar word ik herkend vanwege mijn Youtube-kanaal”, zegt hij tot zijn eigen verbazing. „Dan maak ik de video’s niet voor niets.”
1 Trackback / Pingback