Enigszins voortbordurend op het succes van het Top 2000 Café is het straks in de laatste week van de Ronde van Frankrijk ook mogelijk om de uitzendingen van Radio Tour de France bij te wonen.
Vanaf zaterdag 20 juli tot en met zaterdag 27 juli kunnen liefhebbers dagelijks terecht in het NPO Radio 1 Tourcafé in Beeld en Geluid op het Media Park. De presentatoren Robbert Meeder en Gert van ’t Hof volgen samen met oud-wielrenners vanuit Hilversum dagelijks de koers op de voet.
Bij de vaste luisteraars bekende programma-onderdelen zijn de Tourartiest, De Kwis Die Niet te Googelen Is door cabaretière Cindy Pieterse en een rubriek met de triviale Tour-weetjes op sociale media. Uiteraard komen er met grote regelmaat Tour-flitsen uit de koers, waar Sebastiaan Timmerman achterop de motor zit, Gio Lippens het finishverslag doet en Steven Dalebout de renners direct nadat ze over de meet zijn gekomen voor de microfoon haalt.
Radio Tour de France bestaat al sinds 1970 en sindsdien is er maar heel weinig aan het format gewijzigd. Uiteraard zijn er nieuwe rubrieken gekomen door de jaren heen en zijn Theo Koomen en Fred Racké, de pioniers van deze Tour-uitzendingen, inmiddels overleden. Maar radio in Nederland is bijna ondenkbaar zonder sportprogramma’s als Langs de Lijn – ook al decennia lang een gouden formule – en Radio Tour de France, al was het alleen maar vanwege de overbekende jingles.
Er wordt binnenkort gestart met de opbouw van het Radio 1 Tourcafé. Bezoekers moeten zich wel van te voren aanmelden (zie onder). De NOS vraagt bezoekers expliciet om voor deze gelegenheid met de fiets te komen. Radioliefhebbers, fietsfanaten, tourfietsclubs, ze zijn allemaal welkom.
De Tour de France en de radio hebben samen een lange geschiedenis. Weliswaar kwam de eerste uitzending van Radio Tour de France pas tot stand in 1970, maar al in de jaren dertig waren er Nederlandstalige radioverslagen uit de Ronde van Frankrijk. Ook in de jaren vijftig zond de Nederlandse radio met enige regelmaat Tour-reportages uit.
In de jaren zestig gingen de Belgische BRT en de Nederlandse publieke omroep (NTS) samenwerken tijdens de Tour. Net als later op tv bij het WK voetbal, bijvoorbeeld dat van 1986 in Mexico, werd er tijdens de Rondes van Frankrijk in 1967 en 1968 gewerkt met gezamenlijke verslaggevers. Maar in 1969 namen de Nederlandse en Belgische reporters alweer afscheid van elkaar. De Hollanders vonden dat de Belgen te veel de nadruk legden op de Belgische verrichtingen in de Tour, maar andersom gold dat ook. Zo ontstond in 1970 dus Radio Tour de France.
Aanmelden voor het Tourcafé kan via de website: nporadio1.nl/homepage/16665-beleef-de-tour-de-france-live-in-het-npo-radio-1-tourcafe
Geef als eerste een reactie