Radiomakers reageren op nieuwe RadioRing regels

Het gebruik van online radio en podcasts groeit. Toch kiest de organisatie achter de RadioRing ervoor om alleen radiostations die bij het Nederlands Luister Onderzoek (NLO) aangesloten zijn mee te laten doen. De Radioring-organisatie vindt het belangrijk dat de deelnemende stations een AM, FM of kabelfrequentie hebben. Niet iedereen is het met deze regels eens. Spreekbuis.nl peilde de mening bij enkele radiomakers over de nieuwe RadioRing-reglementen.

Rick van Velthuysen (radio-dj Traffic Radio)
Met alle respect voor de protectionistische gedachte van de bedenker van deze nieuwe regel, maar het is 2017 en online is zonder enig twijfel de toekomst. Ik hoop dat de verkiezing voor de Gouden Radioring nog jaren blijft bestaan, maar dan moeten ze wel een focus hebben voor de langere termijn. Radio 538 begon destijds ook exotisch en wel op de kabel en groeide uiteindelijk uit tot de nummer 1 van Nederland, terwijl mijn 538-collega’s van toen en ikzelf werden uitgelachen voor ons vertrekpunt van toen. Je mag toch ook online stemmen voor de Gouden Radioring? Nou dan…..

Vincent Bruijnes (Deep.fm)
Het Laat zien dat het gedachtegoed van de traditionele media met name beschermend is. Dit is ook de reden waarom de traditionele media moeite hebben met het aantrekken van een jongere doelgroep. De jongere doelgroep is niet meer te vinden op de FM maar bevindt zich op het internet.

Michiel Veenstra (radio-dj 3FM en podcaster)
Ik ben heel blij dat door de nieuwe regels eerdere winnaars nu ook weer aan bod kunnen komen. Omdat Evers Staat Op ooit de ring won mocht het volgens het oude reglement niet meer, dat is gelukkig nu wel weer mogelijk. Het is goed om te zien dat de Radioring zo naar zichzelf heeft kunnen kijken en wat aanpassingen heeft doorgevoerd, hopelijk volgend jaar ook een categorie voor beste podcast? Ik kan me wel inbeelden dat omwille van de beperkte omvang van online radiostation ze niet meedoen in de speelronde met de grote jongens, maar in ieder geval een aparte categorie zou al heel mooi zijn.

Lars Schotanus (Directeur YPCA/De Radiofabriek en initiatiefnemer Stichting verenigde-Online Radiostations)
Aan de ene kant begrijp ik het wel, omdat er anders ‘weer’ een prijs bijkomt voor de organisatie. Aan de andere kant moet je als organisatie wel mee gaan met de ontwikkelingen! Maar ja, innovatie vanuit de traditionele FM stations, gekoppeld aan het NLO hoef je niet te verwachten. Da’s voor ons de reden geweest om zelf de Stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) op te richten. Wellicht ook een mooie plek voor een nieuwe innovatieve radioprijs!

Wibo Dijksma (AVROTROS/ Eindredacteur Gouden RadioRing 2017)
Het feit dat er geen ‘online only’ radiostations meedoen, is omdat er anders een enorme wildgroei aan genomineerde radiostations zou ontstaan in de keuzelijst. We hebben de regels dit jaar al versoepeld (het waren er voorgaande jaren 120, dit jaar ruim 300) en we moesten ergens een grens trekken. Die hebben we gelegd bij zenders die bij het officiële Nederlands Luisteronderzoek zijn aangesloten. Verder vinden we het dit jaar nog belangrijk dat zenders een analoge (AM, FM, kabel) frequentie hebben. Wellicht dat die regel in de toekomst nader bekeken gaat worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*