Radiopionier Lex Harding: “Spreek met de luisteraar, niet met je collega’s”

Voormalig radiopionier Lex Harding spaart de huidige generatie radio-dj’s niet. In het NPO Radio 1-programma De Perstribune uit hij zijn kritiek over de ‘verbale diarree’ van dj’s.  

“Soms erger ik me aan de verbale diarree, ja. Dan denk ik: joh, schop al die mensen de studio uit en ga in je eentje zitten en communiceer met die luisteraar, niet met al die mensen in de studio.”

Waarom verbale diarree? “Het gaat niet meer om de luisteraar. Ze hebben met elkaar ontzettend veel lol, maar je voelt je als luisteraar erbuiten geplaatst. Al zijn er ook wel goede radio-dj’s hoor, zoals Edwin Evers.”, aldus Harding.

26 Comments

  1. Nooit fan geweest van Evers maar wat hij wel heel goed kan is je als luisteraar het gevoel geven alsof je ook bij die club in de studio bent.

    Daar kunnen Domien Verschuuren en Annemieke Schollaard (Nathan dit, Nathan dat) wat van leren.

  2. Lex heeft helemaal gelijk. Weg met die site-kicks…..Gewoon net als vroeger één presentator, één technicus….Ik denk dat het ook, misschien wel voornamelijk, komt door de huidige techniek met sociale media en kijk-radio via de streams, men weet dat er camera’saanwezig zijn…..Radio hoor je naar te luisteren, ik hoef niet te zien hoe gezellig ze het met alkaar hebben.

  3. 100% eens! Er wordt teveel geluld over onzinnige dingen. Probeer naar Ekdom te luisteren maar oh wee als hij iemand belt: DUURT VEEL TE LANG! Hou het kort, draai de hits, vertel iets over de plaat en door. Ga anders werken bij radio 1, daar kun je praten. Niet voor niets dat zenders als 10 60 en 70’s het zo goed doen.

    • “Probeer naar Ekdom te luisteren maar oh wee als hij iemand belt: DUURT VEEL TE LANG”

      Ik zou ook niet opnemen als hij belt.

    • Ook irritant die telefoongesprekken, vooral als de verbinding slecht is. En dat gebeurt regelmatig, vanmorgen om 6:15 nog bij “JanWillem Start op”….Opzich een goed programma maar telefoongesprekken met luisteraars hoef voor mij niet zo nodig.

  4. Zijn eigen radiostation LX Classics doet dat beter, gewoon nonstop muziek, geen ge-OH geen nieuws (wat ook een verademing is in deze tijd), gewoon relevante radiohitjes.

      • En dan de hele dag radio luisteren en Spreekbuis checken en reageren. Dat je nog niet ontslagen bent. Die NPO-managers doen tenminste nog iets.

        • Let jij nou maar op je zelf en je eigen handelen. Lees nu eens wat zelf hebt geschreven. Jij vindt het dus blijkbaar leuk als andere mensen ergens worden ontslagen. Ik zou mensen niet gauw adviseren om je onder te duiken als er oorlog is. Kees denkt alleen maar aan zichzelf.

          Kijk Jaap is gewoon mongool. Die weet niet beter maar jij Kees bent gewoon een slecht mens

        • Kees nergens ooit een inhoudelijke reactie over radio, televisie en of andere media. Waarschijnlijk geen vrienden en dus geen aandacht. Dan gaat Kees de toetsenbordheld dat achter zijn computertje zoeken. Dat die aandacht negatief is omdat Kees zelf contant van die negatieve gedachtes heeft maakt niet uit. En dat is het meest trieste wat eigenlijk aan je reactie. Je bent een zielige man.

          • Neem je medicijntjes, morgen weer een zwaar dagje voor je bij de sociale werkplaats. Vergeet je broodtrommeltje niet onder de snelbinder van je gele bedrijfsfiets te plaatsen.

  5. Lex Harding maakt een goed punt, maar heeft wel enigszins boter op zijn hoofd. Was Harding immers niet radiobaas bij Veronica toen daar in de jaren tachtig programma’s vol ongein met in de studio aanwezigen als ‘Curry & Van Inkel’ en ‘Stenders & Van Inkel’ werden uitgezonden?

    • Kijk maar naar “The Sound Of Radio”, die docu uit de 90’s.
      Daar kaart hij het zelf aan:
      “Te veel gelul”, maar de volgens Curry en van Inkel zelf vonden de luisteraars dat gelul juist leuk.

  6. Als je het vergelijkt met de jaren 90, dan is team-radio-presentatie flink toegenomen. Vooral in de jaren 00 (2000 tot en met 2009) kwamen er meer team-radioshows.

    Ik luisterde in de jaren 90 vooral veel naar Radio 3 en daar werden de meeste programma’s solo gepresenteerd. Henk Westbroek, Rob Stenders, Rob van Someren en Jeroen van Inkel waren naar mijn herinneringen te horen zonder of nauwelijks met sidekicks.

    In de jaren 00 en 10 was Giel Beelen met zijn solo-presentatie-ochtendshow op NPO 3FM uniek, onderscheidend van andere radioshows. Hij hadt geen sidekicks nodig en hij heeft wel een ochtendprogramma gemaakt waarbij hijzelf samen met de luisteraars centraal stond. Zo ontstond er een ‘clubgevoel’ waarbij de discjockey van het programma een team vormt met zijn luisteraars. Dit is dus ook een goed voorbeeld zoals het kan.

    En inderdaad is het goed gezegd dat Edwin Evers met zijn team de luisteraars wel het gevoel geeft erbij te horen. Het heeft misschien ook te maken met het inlevingsvermogen om te kunnen bepalen wat luisteraars wel en niet leuk vinden of begrijpen. Het maken van een succesvol radioprogramma zal dus best wel ingewikkeld kunnen zijn.

  7. Wij zijn voor de luisteraar ,wij moeten muziek draaien voor de luisteraar of ze nu 5-of 100 zijn als dj moet je naar de luisteraar luisteren en niet naar je zelf of de adverteerder die grotendeels het radiolandschap heeft verpest om maar bij veel stations te hameren op jongeren gericht . Als een luisteraar op mijn station Bill Haley of de Zangeres z naam wil horen of Frank Sinatra of ander oud plaatje wordt dat gewoon gedraaid . de veelzijdigheid van een radiostation klink gewoon lekker Net zoals de zeezenders van vroeger Vele zullen er hun neus voor ophalen en het er niet mee eens zullen zijn ,,, maar kijk maar naar radio 5 Nostalgie viert hoogtij !
    De huidige popmuziek wordt steeds minder gewaardeerd. En de dj s die verzoekplaten,
    samenstellen en of presenteren weten dat het plaatje van vroeger veel aangevraagd wordt , dat is de trent anno 2025 de nostalgie viert hoogtij. in de meeste gevallen gaat de radio harder als bijv Fats Domino met Blueberry Hill voorbij komt, en een house rapper of hedendaagse top 40 shitje , gaat ie meestal uit , Misschien iets te extreem , maar wel in heel veel gevallen de waarheid! Natuurlijk zal de hedendaagse popmuziek altijd te horen zijn , maar de luisteraar wordt ouder! en de jeugd luistert steeds minder naar popzenders speciaal gericht voor de jeugd . enige troost is dat SKY, 538 vooral aanstaan bij bedrijven, zonder hen waren ze niks

    • Als discjockeys en radiostations zich niet aanpassen aan de doelgroep van de adverteerders, dan zitten ze op een doodlopend spoor. Wat dan uiteindelijk gaat gebeuren is dat radiozenders alleen nog hoogbejaarde luisteraars hebben.

      Ik vind dat het een taak is voor de Nederlandse Publieke Omroep om zonder adverteerders- commerciële belangen de doelgroep senioren te bedienen. Als mogelijke oplossing: Geef NPO Radio 5 het landelijk dekkend FM-pakket van NPO 3FM. En voeg NPO 3FM samen met NPO Radio 2.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*