
Korte luistertrajecten nu ook onderdeel van de luistertijd, release vanaf eerste kwartaal 2025
Met ingang van week 15 maken ook korte luistertrajecten van één en twee minuten onderdeel uit van de rapportage van de luistertijd in het NMO Luisteronderzoek. Het gaat dan om luistertrajecten die op basis van ‘encoding’ zijn gemeten. Deze aanpassing in de rapportageregels wordt met terugwerkende kracht toegepast op de weken 1 t/m 14 2025.
De meting van het NMO Luisteronderzoek bestaat uit meerdere registratiemethoden die samen het luistergedrag meten. Het luistergedrag van personen van 18 jaar en ouder wordt vastgelegd met behulp van een app op de smartphone van de panelleden. Deze app, de MediaCell+ app van Ipsos I&O, maakt gebruik van een techniek die bekend staat als ‘audiomatching’. Deze techniek registreert geluidspatronen en vergelijkt die met een database van radiozenders. Omdat vanaf het begin alle zenders via audiomatching werden gemeten, was deze techniek leidend in de registratie van luistertijd.
Naast audiomatching kan ook ‘encoding’ als registratiemethode worden ingezet. Bij encoding wordt een voor het menselijk oor onhoorbare code met het audiosignaal meegestuurd. Het voordeel van deze meetmethode is dat in de meting een onderscheid kan worden gemaakt via welk platform er wordt geluisterd, zoals via FM, DAB+ of internet. Tot week 15 2025 konden deelnemende radiozenders kiezen of ze beide methoden wilden inzetten voor de meting of alleen audiomatching. Vanaf week 15 is het verplicht om beide methoden ingeregeld te hebben om in de rapportage van het NMO Luisteronderzoek opgenomen te worden.
Geen ‘false positives’
Tot nu toe werden alleen de luistertrajecten van minimaal drie minuten toegelaten in de rapportage van het NMO Luisteronderzoek om mogelijke ‘false positives’ tegen te gaan. Van een false positive is sprake als op basis van audiomatching een onterechte match wordt gemaakt met een radiozender. Het risico op false positives is vooral aanwezig bij korte trajecten van minder dan drie minuten. Bij encoding zijn false positives vrijwel onmogelijk, ook bij korte luistertrajecten. Nu alle zenders ook ‘encoding’ hebben geïmplementeerd, is het speelveld voor alle radiozenders gelijk, waardoor het mogelijk is om ook korte luistertrajecten van éen of twee minuten toe te laten in de rapportage van de luistertijd, mits ze zijn gemeten op basis van encoding.
Uit analyses van Ipsos I&O blijkt dat het toevoegen van luistertrajecten met een duur van 1 of 2 minuten aan de luisterdata een positief effect kan hebben op het weekbereik en in iets geringere mate op de luistertijd van radiozenders.
Het is gebruikelijk om via een release meerdere updates tegelijkertijd door te voeren. Naast de één en twee minuten luisterdata worden ook panelwijzigingen met ingang van week 1 2025 van kracht. De volledige dataset wordt uitgeleverd op woensdag 16 april en is beschikbaar voor de hele markt. In week 27 staat er wederom een geplande panelupdate, daarover zal in juli gecommuniceerd worden.
Geef als eerste een reactie