
Donderdag starten de cao-onderhandelingen voor de Publieke Omroep. De NVJ pleit voor een stevige verankering van redactieraden in de cao, om journalistieke onafhankelijkheid beter te waarborgen.
Volgens Wais Shirbaz, hoofd Werkvoorwaarden bij de NVJ, is de rol van redactieraden cruciaal in een tijd van bezuinigingen en herziening van het omroepbestel. “Zij bewaken de journalistieke onafhankelijkheid en dragen bij aan een sociaal veilige werkomgeving.”
Veel redactieraden geven aan onvoldoende betrokken te worden bij besluitvorming. Ook is er vaak gebrek aan tijd en middelen voor overleg en scholing.
Een belangrijk voorstel is dat redacties met veertien of meer medewerkers verplicht een redactieraad instellen, die invloed krijgt op programmabeleid en redactionele koers.
Het grootste gedeelte van alle werknemers hebben geen stem in besluitvorming, dus waarom is dat bij redacties ineens wel een probleem?
Het feit dat een groot deel van alle werknemers geen stem heeft in de besluitvorming is óók een probleem.
Dat klopt. Feit is ook dat het verstandig is om in een land vol hoogopgeleide schoolboek intellectuelen dat een uitstekende keuze is.
De laatste twee kabinetten Rutte bestonden uit dat soort hoogopgeleide onnozelen. Met het wegstemmen krijg je er dwaasheid voor terug.