Verschijnt 9 september 2022
Jongen van Kotte is een spraakmakende uitgave die het verhaal vertelt van de ontwikkeling van De Twentsche Courant, de regionale omroep in Overijssel RTV Oost en in het bijzonder het levensverhaal van Tukker Henny Everts.
Deze Twentse zoektocht vindt haar oorsprong in de Stork arbeiders-en beambtenbuurt Tuindorp ‘t Lansink in het Overijsselse Hengelo. In een huurhuisje, alsmede in en rond de naastgelegen uit oorlogspuin bestaande lagere Kotte school, de oale groond van Henny Everts (1947) schuilt geen voedingsbodem voor in een later stadium opwellende journalistieke aspiraties en pionierswerk van de eerste regionale televisie in Nederland in 1992. Vader Everts is een noeste metaalbewerker in de florerende machinefabriek Stork, moeder een lieve huisvrouw. Een arbeidersgezin zonder manifeste ambities. Gesprekken zijn in dialect, kort van stof. Geluk en ongeluk zijn thuis heel gewoon. Henny vermaakt zich buiten, is speels, in de greep van voetballen op het Kotte schoolplein en op straat, adoreert Abe Lenstra, is pupil tussen de in een kluitje dartelende jonge leu van zijn club HVV Hengelo: “Lopend naar de nabijgelegen lagere Kotte-school trap ik stenen, blikjes en doosjes van de stoep de straat op. De school dwarrelt voorbij. Voetbal is mijn manier om de vrijheid te zoeken. Op straat ben ik stervoetballer Abe Lenstra.” Zijn interesse voor maatschappelijk relevante vraagstukken ontbreekt vooralsnog. Naarmate de tijd vordert ontluikt in zijn eerste administratieve baan bij de VARA in het verre Hilversum de onverklaarbare sluimerende drang het als journalist op te nemen voor de achterstelde gewone man. Wellicht onbewust mede ingegeven door het sobere bestaan van zijn ouders en het gezin. Niets leek dat dit journalistieke streven zou slagen met alleen een moeizaam verkregen Ulo en typediploma op zak. Tot zijn verrassing stelt de Katholieke Twentsche Courant/Overijssels Dagbladlinkse rakker Henny Everts, zonder enige roomse affiniteit, aan als leerling sportjournalist. Niet veel later zou hij spraakmakende stukken schrijven over de opkomst en teloorgang van de Twentse textiel- en metaalnijverheid. Dit is de start naar een bewogen volwassen leven, dat na een reeks ingrijpende zakelijke en privé mee- en tegenvallers eindigt als directeur-hoofdredacteur van de publieke omroep in Overijssel, RTV Oost. Mede onder aanvoering van Everts groeit de voorheen folkloristischeboerenomroep uit tot een volwaardige regionale omroep; boerenomroep nieuwe stijlhanteert hij later als geuzenaam. Nieuws uit de eigen regio heeft de hoogste prioriteit en het journalistieke product staat voorop, is zijn credo. Op vrijdag 2 oktober 1992 staat Henny Everts – Tubantia noemt hem in 1999 ‘vader regionale tv’ – aan de wieg van de eerste regionale televisie-uitzending in Nederland en is hij in oktober 2005 samen met Herman Finkers en Johan Nijenhuis bedenker van de regionale soap Van Jonge Leu en Oale Groond, die landelijk de trend zet. Finkers zegt in het boek Jonge van Kotte: “Ik wilde met Van Jonge Leu en Oale Groond onsonderscheiden met wat er in de Randstad wordt gedaan.”
Uit het boek blijkt dat Everts op vele momenten in zijn omroepcarrière de gunfactor kreeg vanuit de landelijke- en regionale politiek, kranten- en omroepwereld, maar dit succes kent keerzijdes. Jonge van Kotte gaat ook over Hengelose jeugdontboezemingen, linkse vorming, over persoonlijke mislukkingen en scheidingen. Voor het eerst schrijft Henny Everts openhartig over de grootse zorg, destijds, voor hem en zijn toenmalige vrouw over de overlevingskans van zijn dochtertje met een kwaadaardige hersentumor. Ze heeft het gelukkig overleefd.
Tot de vele geïnterviewden behoren landelijke- en RTV Oost mediacoryfeeën, maar ook oud-bestuurders uit de landelijke- en regionale politiek. Aan het woord komen onder andere: oud gedeputeerde Dick Buursink, voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Bert Middel: “De arrogante houding van Hilversum was voor mij juist een reden was om het idee van Henny Everts voor regionale tv te honoreren”, voormalig mediaminister Hedy d’Ancona, oud Twentsche Courant collega’s Jan de Jong, Jacques Ros en Ben Siemerink, Marinus Potman, Marga Bult, Jan Riesewijk, Carrie ten Napel, Johan Nijenhuis, Laurens ten Den, Bert Eeftink, Ilse Warringa, Bert van Losser, Dorothy Oosting, Monique Sleiderink, Willie Oosterhuis, Maggie Dobson, Danny de Vries en Jan Medendorp.
Oud Commissaris der Koningin Jan Hendrikx zegt in het boek “RTV Oost heeft de belofte op televisie waargemaakt” en oud gedeputeerde Jan Kristen “De eerste serie van Van Jonge Leu en Oale Groond was echt een schoolvoorbeeld hoe de regionale omroep zich moet laten zien.”
Veelzijdig mediajournalist Peter Schavemaker uit Nijverdal, auteur van onder meer 100 jaar Hilversum Mediastad (verschenen in 2018), is als samensteller, compagnon en vriend verantwoordelijk voor de talrijke interviews.
Jonge van Kotte – ISBN 9789464028393 – 500 pagina’s – rijk geïllustreerd – € 24,95
Meer informatie of een voorbestelling: jongenvankotte@gmail.com
Geef als eerste een reactie