RTL hult zich in stilzwijgen over cyberaanval

Precies een week geleden werd RTL Nederland opgeschikt door een cyberaanval. Mogelijk ging het om ransomware. Het mediabedrijf liet weten dat het samen met securitybedrijf Fox-IT de aanval probeert te stoppen. Of er losgeld is geëist is tot op heden onduidelijk. “We zijn het aan het onderzoeken en kunnen daar op dit moment nog niets concreets over zeggen”, zegt een woordvoerder van RTL. De aanval heeft geen invloed op de uitzendingen van RTL en Videoland.

Na een week is het nog onduidelijk wat de stand van zaken is. Spreekbuis.nl heeft contact gehad met tech-journalist en cybersecurity-specialist Daniël Verlaan, de RTL medewerker die het nieuws vorige week als één van de eersten naar buiten bracht.  Hij geeft aan dat er momenteel nog geen updates zijn en verwees naar de communicatie-afdeling van RTL Nederland.

De RTL woordvoerder meldt aan Spreelbuis.nl:  “Het heeft onze aandacht en er wordt gewerkt aan de oplossing. Meer kan ik je er niet over zeggen.” 

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Barracuda hebben tussen augustus 2020 en juli 2021 in totaal 121 ransomware-incidenten geïdentificeerd en geanalyseerd. In slechts 8% van de incidenten werd minder dan $10 miljoen aan losgeld gevraagd, terwijl bij 14% de losgeldeis meer dan $30 miljoen was. In 6 procent ging het zelfs om $50 miljoen of meer. In hun derde jaarlijkse onderzoeksrapport over ransomware melden zij dat het aantal ransomware-incidenten snel aan het stijgen is. Ondanks dat er wordt geadviseerd om geen losgeld te betalen, wordt dit toch vaak door bedrijven gedaan. Uit het jaarlijkse ‘State of Ransomware 2021’ van beveiligingsspecialist Sophos blijkt dat het aantal organisaties dat losgeld betaalde, steeg van 26 procent in 2020 naar 33 procent in 2021.

Een ander bekend mediabedrijf heeft onlangs aan Spreekbuis.nl gemeld dat zij ook te maken hebben gehad met een cyberaanval. Zij hebben ervoor gekozen om het losgeld aan de cybercriminelen over te maken om niet te lang digitaal gegijzeld te worden.

Als bedrijven gehackt worden, adviseert de overheid om niet te betalen bij een aanval met ransomware. Ook wordt communicatie met hackers wordt sterk afgeraden. Als de cyberciminelen geen losgeld ontvangen, verdwijnt het verdienmodel, zo is het idee. 
‘Als puur naar de situatie van een bedrijf wordt gekeken, kan betalen soms juist slim zijn. Een ransomwareaanval kan een bedrijf namelijk totaal vernietigen”. meldt Pim Takkenberg van cybersecuritydienstverlener Northwave deze week tegen Nu.nl

update: Bronnen melden aan dagblad De Gooi en Eemlander dat RTL nog steeds grote problemen ondervind door de cyberaanval. Documenten en gegevens die belangrijk zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering zijn niet beschikbaar. Dat leidt tot praktische problemen. Zo was het systeem waarmee tv-commercials geprogrammeerd worden niet toegankelijk waardoor nieuwe commercials niet konden worden geplaatst. Ook werken vrijwel al het personeel nog steeds thuis.


1 Trackback / Pingback

  1. RTL betaalt beperkt bedrag aan cybercriminelen - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*