Meer dan 200 literaire prominenten doen via een oproep aan VPRO om het iconische programma VPRO Boeken te behouden, of om binnen afzienbare tijd een nieuw boekenprogramma in het leven te roepen. Begin 2020 start VPRO met een breed cultuurprogramma, waardoor het literaire programma VPRO Boeken moet sneuvelen.
Jeroen van Kan (oud-presentator van VPRO Boeken en directeur van de Stichting Literaire Activiteiten meldt in een opiniestuk op NRC.nl: ‘Het is verbijsterend dat de NPO stopt met het programma VPRO Boeken. Eind december is de laatste aflevering. Al vanaf 1962 boden VPRO Boeken en diens voorgangers, waaronder Literaire Ontmoetingen en Zeeman met Boeken, een prachtig podium voor diepgravende interviews met de beste schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland. VPRO Boeken werd door een aantal Hilversumse bestuurders niet meer van deze tijd geacht. Een argument dat vaker wordt aangevoerd als een programma sneuvelt.’
Vanaf januari start een nieuw, breed cultuurprogramma, maar dat kan volgens hem geen vervanging zijn van een programma dat zich uitsluitend toelegt op het interviewen van auteurs over recent verschenen werk.
De oproep is ondertekend door onder andere Herman Brusselmans, Peter Buwalda, Bart Chabot, Saskia Goldschmidt, Beatrice de Graaf, Ronald Giphart en Jacqueline van der Spek.
Met maar 60.000 lineaire kijkers, lijkt me dit programma uitermate geschikt voor on demand.
Wat een kortzichtig en dom plan .Juist nu het lezen door de jeugd en het vak Nederlands al in zwaar weer staan,moeten we alles op alles zetten om boeken onder de aandacht te brengen.
Ik kijk iedere week uit naar het programma ‘Boeken’. Iik kijk graag omdat ik van lezen houd en het bij
weten het enige programma over literatuur is. Het is heel prettig om een programma over literatuur te bekijken waarbij de schrijver aan het woord komt en waar relatief veel tijd is om een boek te bespreken en toe te lichten. Ik ben zo blij dat er nog een programma is waarbij de inhoud centraal staat en waar een interviewer een rustig gesprek voert zonder de geïnterviewde constant in de reden te vallen of zelf graag op de voorgrond treedt.
Hoewel ik zelf niet meer ‘piepjong ‘ ben ( 57) ,maar ook niet ’ stokoud’ , wil ik graag aandacht vragen voor ouderen (nog ouder (!) ) die dit programma graag zien . Niet iedereen boven een zekere leeftijd is even handig met de computer maar leest wel graag en ziet ook graag een rustig, prettig programma over boeken, zoals ‘Boeken’ . Laat dit programma alstublieft blijven!
Met vriendelijke groet,
Maya Blom
Onvoorstelbaarbaar eigenlijk dat de NPO bestuurders, breed geïnformeerde weldenkende en geëngageerde bestuurders (toch?) hiertoe besluiten.Jammerlijk.
Laten we alles op alles zetten om een stimuleren van lezen onder de aanda ht te blijven brengen. Zeker nu het het ontlezen van de jeugd om aandacht vragen.
Geen enkele uitzending gemist. Boeken is een belangrijk cultureel programma! Laten we het behouden!
Wat een armoe en verschraling dat VPRO boeken de das wordt omgedaan. Wat kunnen we hiertegen doen?
Dit is het zoveelste besluit van de mensen die het tegenwoordig voor het zeggen hebben om onze beschaving verder af te breken. Het past helemaal in de trend de Nederlandse taal compleet te ondergraven. Is er dan niemand die wakker wordt en deze tragische ontwikkeling tegenhoudt? Nee, we gaan door met een taalgebruik vol spel- en stijlfouten. We gaan door met een onderwijs, waarin de Nederlandse literatuur volledig is gemarginaliseerd. We gaan door met tv-programma’s die met elkaar concurreren in nietszeggendheid en oppervlakkigheid. Waar eindigt dit?
ik ondersteun het pleidooi om het programma Boeken te behouden op de zondagochtend. Zooo belangrijk voor lezers! Kennismaken met de schrijver en haar of zijn boek. Een groot plezier!
Zo zonde.
Krankzinnig idee! Het is meest interessante programma in het weekend. Koffie klaar en zitten maar! Elke zondag! Hoe moet dat nu verder met onze leesclub? Er moeten juist meer van dergelijke programma’s komen!
Heel jammer dat dit mooie programma moet verdwijnen en plaats moet maken voor iets wat een breed publiek trekt.
Bepaalt dan de meerderheid wat er gezien en gehoord gaat worden? Dit is geen democratische gedachte.
Het programma wordt nog elke zondag gemist. In elk geval door mij en mijn sociale kring.