Slecht nieuws: hoe breng je het aan kinderen?

Slecht en schokkend nieuws. Hoe vertel je het aan kinderen en vooral ook: hoe breng je het in beeld? Een vraag die voortdurend actueel is na de bloedige aanslagen in Parijs en bijvoorbeeld nu ook na de opschudding rond de dood van Dascha Graafsma, het meisje dat bij het treinspoor in Hilversum werd gevonden.

Een journalistieke rubriek op de televisie, die voortdurend met dergelijke afwegingen te maken heeft, is het Jeugdjournaal. Daar is een stappenplan ontwikkeld, waarover de Volkskrant (via Blendl) bericht. De commotie rond de dood van Dascha en de speculaties daaromheen (zelfdoding of niet) is  (nog) niet belicht in dit kinderprogramma.

Ton Verlind, mediatrainer en voormalig presentator van de televisieactualiteitenrubriek Brandpunt, vindt dat dit plan een algemeen principe van publieke journalistiek zou moeten zijn. Dat zegt hij op zijn website. Vooral omdat het Jeugdjournaal niet wil bijdragen aan paniek of overdrijving, de feiten wil laten spreken, de speculatie achterwege laat en spectaculaire beelden niet uitzendt als ze niets toevoegen, zo meent Verlind.

S​peculatie
Hij maakt zich zorgen. “Er begint langzaamaan twijfel te ontstaan over bijvoorbeeld de effectiviteit van de eindeloze herhaling van afschrikwekkende beelden, maar ook zie je dat de grens tussen gerucht, speculatie en feit meer en meer verdwijnt, ook bij de kwaliteitsmedia”,aldus Verlind.

Volgens het stappenplan van het Jeugdjournaal moet slecht nieuws gedoseerd en in context gebracht worden. “Zulk nieuws kun je niet negeren; kinderen merken toch wel dat er iets aan de hand is, via volwassenen, vrienden of sociale media”, meent Ronald Bartlema, eindverantwoordelijke voor het programma.

Vertrouwd gezicht
Zijn rubriek wil beelden vermijden die angst aanjagen. “Kinderen kunnen daar nog slechter tegen dan volwassenen, hebben psychologen vastgesteld. Een ander principe is een vertrouwd gezicht in beeld. Een eigen invalshoek als aanvulling op het beeldmateriaal van persbureaus. Bij voorkeur de reportage eindigen met een lichtpuntje.

Het Jeugdjournaal verwijst vaak door naar haar digitale gastenboek, waar kinderen hun gevoelens over slecht nieuws kunnen verwerken. En, zo voegt presentator Nick Renooij daaraan toe: “Als je bent geschrokken van het nieuws, praat er dan over met een volwassene. We moeten dit met z’n allen doen, het Jeugdjournaal kan het niet alleen”.(foto Jeugdjournaal)
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*