Reclameblokken zijn een bekend zap-moment: je hebt geen zin in die commercials en kijkt even wat er op een ander kanaal te zien is. Dat schrikt video advertising specialist smartclip niet af, integendeel. Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waardoor je tv- reclames krijgt te zien tijdens het programma dat je bekijkt.
Het systeem werkt op digitale televisie en biedt bijvoorbeeld pre-rolls real time aan, zowel bij het lineaire televisie aanbod als bij on demand content, zegt het bedrijf. Smartclip spreekt van “dynamische integratie van digitale video advertising in lineaire TV content”. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van HbbTV, dat de mogelijkheid biedt om het digitale televisiesignaal te verrijken met extra informatie. smartclip kan hierdoor niet alleen digitale reclame content tonen, maar ook extra diensten bieden aan adverteerders zoals het beperken van het aantal keren dat een kijker dezelfde commercial te zien krijgt, doelgroepgerichte marketing en het meten van prestatie indicatoren.
Volgens een woordvoerder van smartclip verkoopt het bedrijf zelf de reclameruimte aan adverteerders. Omroepen die met smartclip in zee gaan, krijgen een deel van de opbrengst. Over de details van deze deals is niets bekend gemaakt. Op het moment loopt een proef met het nieuwe systeem in Duitsland, bij een lokaal tv-station in Hamburg.smartclip wil het systeem ook in Nederland introduceren, maar volgens de woordvoerder van smartclip is het bedrijf op dit moment nog niet in gesprek met Nederlandse omroepen, kabelaars of telecomconcerns. Op zijn vroegst zou het nieuwe reclamesysteem over ongeveer een jaar in Nederland beschikbaar kunnen zijn.
Elke zender wil wel extra reclame inkomsten ontvangen, maar het tonen van commercials is aan strikte wettelijke regels gebonden. Het Commissariaat voor de Media ziet toe op de naleving daarvan. Voor de publieke omroep lijkt het systeem van smartclip niet in te zetten. Het Commissariaat wijst op de regels rond video overlay reclame: “Het gebruik van zogeheten ‘video overlay’ advertenties acht het Commissariaat niet toegestaan voor publieke mediainstellingen. Bij deze reclamevorm wordt een advertentie getoond – meestal over een deel van de video heen – tijdens het afspelen van de video. Het indringende en overheersende karakter van deze reclamevormen staat op gespannen voet met de publieke mediaopdracht. Daarbij komt dat bij dergelijke reclametechnieken een ongewenste vorm van onderbreking van het media-aanbod kan ontstaan.”
Een woordvoerder van het Commissariaat voegt daaraan toe, dat op grond van de Mediawet het primaat voor het voeren van reclameboodschappen bij de Ster ligt, als het om de publieke omroepen gaat. “De landelijke publieke media-instellingen mogen geen eventuele reclame- en telewinkelboodschappen verzorgen omdat deze taak ingevolge artikel 2.91, tweede lid, van de Mediawet 2008 exclusief toebehoort aan de Ster.” Reclameverkoop via smartclip zal dus niet zo gauw bij de publieke omroepen plaatsvinden. Voor commerciële omroepen gelden iets andere regels, zij hebben meer mogelijkheden voor reclame.
Geef als eerste een reactie