Uiteraard opmerkelijk dat twee van de drie NPO zenders gisteravond op zwart gingen. Maar zou jij als journalist rustig in de studio blijven zitten met het nieuws dat er is een gewapende man in het gebouw is binnengedrongen. Wat er had kunnen gebeuren hebben we gezien bij de recente aanslag in Parijs.
Gisteren werd in veel media geroepen dat door deze situatie social mediaplatformen zoals Twitter volwaardige nieuwskanalen zijn geworden. De invloed van social media op nieuwsgebeurtenissen is inderdaad niet meer weg te denken. Dit hebben we niet alleen gezien bij de ‘Arabische Lente’, maar gisteren was ook goed te zien dat vooral Twitter steeds zo’n 10 minuten eerder was dan de traditionele media. De ‘Twitter-timeline’ was verder vooral gevuld met herhalingen, hoax-berichten en zelfs persiflages. Vooral bij grotere gebeurtenissen zoals rellen of grote aanslagen kunnen vooral hoax-berichten voor gevaarlijke situaties leiden. Er is voor Twitter en Facebook dus nog wel wat werk te doen om gebruikers echt nieuws voor te schotelen, in plaats dat we zelf maar moeten bepalen welke berichten we met een korreltje zout moeten nemen.
De NOS crisissituatie geeft het belang van social media aan, maar vooral van journalistieke- en op facts gecheckte nieuwsplatformen.
Geef als eerste een reactie