Spotify en Anchor brengen podcasts naar de massa

Eind vorig jaar startte Spotify Nederland met het uitzending podcasts van nieuwszender BNR. De streamingdienst was toen ook al met diverse andere partijen in gesprek. 3FM-radiodj en podcastspecialist Michiel Veenstra denkt dat dit een podcastrevolutie kan veroorzaken nu het populaire platform Anchor ook individuele podcasts naar Spotify brengt.

Spotify is met meer dan 170 miljoen maandelijkse actieve gebruikers het grootste muziekplatform wereldwijd. De muziekdienst wil nu ook met het gesproken woord het grootste platform worden en maakt daarom naast haar enorme muziekcollectie ook podcasts beschikbaar. Tot op heden was het zeer lastig om als individuele podcaster op Spotify te komen, maar daar is sinds vorige week verandering in gekomen. Audioblog platform Anchor maakt het een stuk eenvoudiger om je eigen podcast te produceren en deze automatisch op diverse op diverse podcastsplatforms te laten plaatsen, zoals Apple Podcasts, Spotify, TuneIn, Overcast en Google Podcast. Nu individuele podcasters eenvoudiger hun podcast op Spotify gepubliceerd kunnen krijgen zal er volgens Michiel Veenstra wel eens een Podcast-revolutie kunnen ontstaan.

Veenstra: ‘Dit is heel groot nieuws. Zelf een podcast bij Spotify aanbieden gaat heel lastig en ondoorzichtig, maar het is voor heel veel luisteraars een veel toegankelijker platform dan al die losse podcast-apps. Ik merk nu al aan de reacties op mijn recente Edwin Evers-interview van mijn ‘Michiel Met’-podcast dat ik veel nieuwe luisteraars bereik. Veel mensen die nu voor het eerst een podcast luisteren en zo blij zijn dat het ‘gewoon via Spotify’ kan.’

Sinds vorig week zijn veel Nederlandse podcasts die op Anchor gehost worden op Spotify te beluisteren. Op gebied van muziekrechten zijn er nog wel wat risico’s. Het is nog niet bekend of podcasts met muziek de overgang naar grote internationale platforms, zoals Spotify en Google Cast. zullen bereiken. Veenstra: ‘Ik merk het zelf aan drie titels die ik daar (ook) heb staan en zie het bij meerdere mensen waarvan ik weet dat ze op Anchor actief zijn. Dit lijkt nu dus de snelste manier om je podcast op Spotify te krijgen. Wel heel benieuw hoe lang alles blijft, er zijn podcasts die tegen de regels van Anchor in ook muziek aanbieden waar BUMA over betaald moet worden. Ik ben wel benieuwd hoe dat met auteursrechten overeind kan blijven. Nu glipt het er door heen, Anchor had daar zelf al actief poortwachter in moeten zijn. Maar los van muziek is dit heel groot nieuws. Spotify heeft een gigantisch bereik en is nu door de voortvarendheid van een relatief kleine partij als Anchor binnen handbereik voor iedereen met een telefoon als distributieplatform.

Achor biedt momenteel gratis haar diensten aan. Daar kleven volgens Veenstra ook wat risico’s aan. ‘Dat is ook wel meteen een potentieel risico: als je daar je podcasts host, kan het ook omvallen en dan ben je je back catalogue en publiek kwijt. Het is mij gebeurd in het begin van de Michiel Met reeks, ik zat toen ook bij een service die gratis hosting etcetera aanbood. Viel na een paar maanden om’, aldus Veenstra.

Podcasting stroomt door het bloed van Michiel Veenstra. Hij is zelf zeer actief met enkele podcasts, zoals ‘Michiel Met’ en ‘D-Tales’. Daarnaast zet hij zich ook al jaren in om podcasting verder te ontwikkelen. In het verleden heeft hij de NPO geadviseerd om meer te doen met de podcastmogelijkheden. ‘Ik heb ooit wel eens voorgesteld dat de NPO een Anchor-achtige dienst zou moeten hebben, om echt een publieke omroep te zijn. ‘Een service van de NPO om mensen de tools geven om zonder hassle programma’s te maken en uploaden, hosting door NPO. De redactie kan daar de beste dingen uitzoeken voor een ‘etalage’. Nieuw talent komt zo naar bovendrijven en je geeft letterlijk een stem aan het volk’, aldus Veenstra.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*