Het muziekstreamingplatform Spotify is op zoek naar Web3-experts om zijn personeelsbestand uit te breiden. Dat blijkt uit twee vacatures die online zijn geplaatst en die werden opgepikt door onder meer Decrypt en Business Insider.
De streamingdienst, die eind vorig jaar 406 miljoen actieve gebruikers telde, is op zoek naar een “Senior Backend Engineer”, die “de volgende groeikans” moet “ontdekken door gebruik te maken van nieuwe technologieën, zoals Web3.”
De andere vacature is voor een “Senior Manager”, die deel gaat uitmaken van het Innovation and Market Intelligence-team. De ideale kandidaat is “deskundig op het gebied van opkomende trends”, vooral als het gaat om Web3 en “opkomende technologische industrieën”.
GEDECENTRALISEERD INTERNET
Hoewel het nog steeds een vaag concept is, wordt Web3, of Web 3.0, door voorstanders al bejubeld als “een gedecentraliseerde versie van het internet op basis van de blockchain”. Blockchain is de technologie achter cryptomunten en non-fungible tokens, of NFT’s. Volgens pleitbezorgers van het concept vertegenwoordigt Web3 de “volgende fase van het internet”.
Als er een Web3 komt, wat zijn de twee voorlopers dan? Wel, met Web 1.0 wordt het vroege internet bedoeld, een gedecentraliseerde wereld waarin je enkel op een webpagina kon komen door de juiste URL in te tikken.
Web 2.0 is het internetleven van nu, waar zo goed als alles gecentraliseerd is. Een groot deel van de communicatie en handel vinden plaats op gesloten platforms, die eigendom zijn van een handvol supermachtige bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon. Tenslotte zijn die bedrijven onderworpen aan de controle van gecentraliseerde overheidsregulatoren.
Web3 kan ook op een schare sceptici rekenen. De term doet met name alarmbellen rinkelen bij zeepbel-vrezende beleggers. Een van die critici is Tim O’Reilly, de legendarische internetpionier. “Bereid je voor op een crash”, zei die daarom vorige maand tegen CBS. “Ik denk dat blockchain in theorie heel interessant is, maar als je het echt deftig bekijkt, hebben al veel experten gezegd dat er nog niet zo veel aan de hand is”, voerde hij aan. Ook Elon Musk en Jack Dorsey zijn kritisch over het concept.
Wat Spotify precies met Web3 van plan is en of het specifiek crypto-gerelateerde producten (zoals NFT’s) zou integreren op het platform, is vooralsnog onduidelijk.
TECHBEDRIJVEN GEÏNTRIGEERD
Spotify is lang niet de enige techfirma die lonkt naar de technologie. Zo opperde Mark Zuckerberg, CEO van Instagram’s en Facebook’s moederbedrijf Meta, eerder deze maand dat gebruikers binnenkort NFT’s zullen kunnen slaan binnen Instagram. Hij noemde wel geen datum wanneer deze Web3-technologie zou geïntegreerd zijn op het socialmediaplatform.
En ook de gaming-industrie is geïntrigeerd door Web3. Gamingbedrijven onderzoeken verschillende manieren om digitale verzamelobjecten op de blockchain in hun games op te nemen. Ubisoft, het bedrijf achter de ‘Assassin’s Creed’-franchise, heeft bijvoorbeeld meerdere malen zijn ambities voor de NFT-markt uitgesproken, ondanks negatieve reacties van gamers. Ook Square Enix, de Japanse ontwikkelaar achter ‘Final Fantasy’, is in blockchain-gaming geïntereseerd, weet Decrypt.
1 Trackback / Pingback