Spreekbuis viert 50 jarig bestaan

Vaknieuwsplatform Spreekbuis een halve eeuw. Komende maanden wordt er via diverse activiteiten terug én vooruit gekeken.

Historie
In feite kent Spreekbuis nog langere geschiedenis. Al in 1946 werd onder de titel ‘De Omroeper’, als blad van de vroegere OSO, de Omroep Sport en Ontspanningsvereniging veel medianieuws geschreven. Van een verenigingsorgaan met clubnieuws ontwikkelde het zich in de loop der jaren steeds meer in de richting van vakblad van en voor omroepmedewerkers.  In 1969 fuseerde de omroepbladen “OSO” (van de Omroep Sport en Ontspanningsvereniging en “De Omroeper” (van de NOS). Toenmalig eindredacteur Frits Bom bedacht de naam “Spreek’Buis” voor het nieuwe mediavakblad. Het blad verwierf een positie als omroepbreed platform voor mediaprofessionals.

De in 2017 overleden Frits Bom meldde in zijn laatste interview op Spreekbuis.nl: “Spreek’Buis werd destijds verspreid onder medewerkers van alle omroepen. Hierdoor had ik fysieke toegang tot elke omroep, eigenlijk dus een zeldzame positie. Daardoor kon ik mij op de hoogte stellen van vrijwel alles wat er in omroepland aan de hand was.”

Spreekbuis 2.0
Wegens bezuinigingen besloot de NPO in 2013 het vakblad na bijna 70 jaar op te heffen. In 2014 werd er door uitgeverij Tens Media nieuw leven in Spreekbuis geblazen. De focus ligt niet meer alleen op de publieke omroep, maar (online) broadcast-media breed. In vijf jaar is Spreekbuis weer uitgegroeid tot een toonaangevend vakplatform voor de mediaprofessional. De website Spreekbuis.nl biedt naast nieuws ook steeds meer achtergrond informatie voor de media-industrie en dat zal komende maanden verder worden uitgebreid.   

Spreekbuis-uitgever Richard Otto (Tens Media): “Spreekbuis werd door veel mediaprofessionals  vroeger gezien als ‘de luis in de pels’. Nog steeds durven wij met een kritische blik naar mediazaken te kijken en deze ook te melden. Dit is iets wat je in de vakmedia steeds minder ziet. Naast omroeppolitiek richt Spreekbuis tegenwoordig meer op de online media binnen de broadcasting industrie, waaronder onderwerpen als online video, podcasting en online radio. Met veel succes zetten wij nu ook diverse (netwerk)events op, waaronder de Nachtwacht Award, #Radio100 en in samenwerking met de v-OR, de Online Radio Awards en Online Radio Day. Komende maanden zullen we meer initiatieven op gaan zetten.”

Komende maanden zal Spreekbuis met diverse publicaties terugkijken op de 50 jaar. Met de huidige Kabinetsplannen en het snel veranderende medialandschap wordt zal er ook vooruit worden gekeken door onder andere interviews met beleidsmakers en politici.  

2 Comments

  1. Van harte gefeliciteerd! Ik heb een paar vragen:
    1) tot wanneer heeft De Omroeper uit 1946 bestaan? Anders gezegd: wanneer veranderde de naam van het blad in OSO;
    2) wanneer verscheen het eerste nummer van De Omroeper van de NOS.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*