Vorige maand verscheen het boek Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig van Mirjam Prenger. Spreekbuis.nl-lezers kunnen het boek nu winnen door een reactie achter te laten onder dit artikel of via Twitter en Facebook een reactie achter te laten met de volgende tekst: #televisiejournalistiek op Spreekbuis.nl
We verloten drie exemplaren!
Over Televisiejournalistiek in de jaren vijftig en zestig (isbn 97890 79700 73 8, 426 pp., € 37,50)
Wie nu naar de Nederlandse televisie kijkt, struikelt bijna over de actualiteitenrubrieken. Maar hoe is dit journalistieke genre ontstaan en wat leidde tot deze vernieuwing in het medialandschap van toen? Mirjam Prenger graaft in de geschiedenis van de actualiteitenrubriek Achter het nieuws, het toonaangevende, spraakmakende journalistieke televisieprogramma van de Vara in de jaren zestig.
Na de start van de Nederlandse televisie in 1951 duurde het ruim tien jaar voordat de actualiteitenrubriek, zoals wij die nu kennen, ontstond. Is dat alleen toe te schrijven aan het aantreden van een groep jonge redacteuren die er andere gedachten en opvattingen op nahielden dan hun voorgangers en hun superieuren? Prenger belicht aan de hand van destijds opzienbarende uitzendingen hoe Vara’s Achter het nieuws berichtte over controversiële onderwerpen als homoseksualiteit, abortus en oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlandse militairen, en hoe journalisten feitelijk opereerden in hun politieke verslaggeving.
In deze studie komt niet alleen de rol van de betreffende journalisten, maar ook de invloed van technologische ontwikkelingen, publieke verwachtingen, de institutionele context en journalistieke voorbeelden elders in de wereld aan bod.
Daarmee biedt deze studie een nieuwe blik op zowel de geschiedenis van Nederland in de jaren zestig als op de geschiedenis van de journalistiek.
Mirjam Prenger is historicus, media-onderzoeker en coördinator van de master Journalistiek en media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte eerder onder meer bij de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad, en publiceerde diverse studies over de Nederlandse journalistiek
Geef als eerste een reactie