Drie publieke omroepen beginnen maandag 16 januari met een gezamenlijke Metropoolredactie. De omroep van Noord-Holland (NH), Omroep Flevoland en de Amsterdamse stadsomroep AT5 brengen gezamenlijk nieuws over gemeente-overstijgende onderwerpen die spelen in de hele Amsterdamse metropoolregio.
Het informele samenwerkingsverband MRA krijgt steeds meer invloed op de levens van 2,5 miljoen Nederlanders. Deze ontwikkeling roept volgens de omroepen om extra aandacht. Metropoolredacties zijn natuurlijk niet uniek, maar de samenwerking van drie omroepen in één redactie is uitzonderlijk.
Grensverleggend initiatief
In de MRA bundelen dertig gemeenten en twee provincies hun kennis en ambities. De drie omroepen belichten en onderzoeken grootstedelijke onderwerpen als wonen, toerisme, vervoer, energie en landschap. Letterlijk en figuurlijk een grensverleggend initiatief dus. Op de sites van de omroepen komt een apart Metropool-platform waar gezamenlijke producties verschijnen.
Redactionele onafhankelijkheid
De MRA ondersteunt de redactie deels financieel. Er zijn heldere afspraken met de omroepen gemaakt om de redactionele onafhankelijkheid te waarborgen. Het dagelijkse bestuur van MRA, bij monde van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam: “Het bestuur stelt dat hier geen sprake is van samenwerking maar dat het gaat om onafhankelijke journalistieke programmering.”
NH-directeur David Vink zegt over het initiatief: “De metropoolredactie is een unieke journalistieke samenwerking van drie omroepen die allemaal te maken hebben met de grootstedelijke ontwikkelingen die binnen de MRA besproken worden”.
Aftrap bijwonen?
De kick-off van de Metropoolredactie vindt plaat op maandag 16 januari vanaf 13.00 uur in het nieuwe onderkomen van NH Media: het M-mediagebouw aan de ’s-Gravelandseweg 80 te Hilversum. Daar zijn vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en omroepen aanwezig.
Dit is dus die lokale grensoverschrijdende subsidie. Publieke Omroep Amsterdam heeft direkt AT5 aangewezen, zonder de achterban van hun hele omroep te raadplegen. Alsof er niet meer journalisten rondlopen in Amsterdam. Ja op straat, zonder centen. Rot op met je samenwerking onder de pet, vette yuppen verdieners! Dit heeft NIETS maar dan ook NIETS met journalistiek te maken!!! En alles met GEWIN…
“Het dagelijkse bestuur van MRA, bij monde van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam” ??
Femke Halsema is geen burgemeester maar vooral activiste. Mevrouw Halsema is dan ook alles behalve onafhankelijk, zeker gezien haar “keuze” wie wél en wie geen gebruik mocht maken van het demonstratierecht (BLM / lockdowns coronamaatregelen).
Over journalistiek gesproken c.q. het gebrek aan echte journalistiek: dit blijkt wel uit het hele BLM-dossier dat vanuit de VS zonder context in Nederland werd gedropt. Dit, terwijl juist dergelijke onderwerpen in cultureel geografisch perspectief gezet dienen te worden.
In dit kader verwijs ik naar de documentaire-tweeluik over:
‘De War on Drugs (1)’ De Winnaars, VPRO/Tegenlicht, 2003
‘De War on Drugs (2)’ De Verliezers, VPRO/Tegenlicht, 2003
in de VS.
Helaas is dit tweeluik niet meer te zien op de website van de VPRO. Paste vast niet meer in het straatje van de nieuwe directie en de propaganda voor D66, o.a. docu over S.Kaag.
Waren er nog maar wat onderzoeksjournalisten en programmamakers van het kaliber van het tweeluik over ‘The war on drugs’ in de VS, t.w.: samenstelling: Frank Wiering
research: Cristina Berio en Olaf Oudheusden.
Die tijden van echte journalistiek zijn kennelijk voorbij. Hoor niemand doorvragen over o.a.:
“Politieke partijen gaven ruim 2,6 miljoen euro uit aan advertenties op sociale media, D66 voorop.
… aan advertenties op Facebook, Instagram, Google en YouTube. GroenLinks besteedde alleen al 50 duizend euro aan het promoten van de persoonlijke pagina’s van Jesse Klaver” / Volkskrant vandaag.
Of neem nou het artikel “Ombudsman NPO ontvangt veel klachten over Op1 na oproep columnist Dijkgraaf” op nu.nl vandaag. Het gaat niet over de inhoud of “Israël een “apartheidsregime” voert”, nee, het gaat over de hoek waaruit zogenaamd de meeste klachten komen.
Geen debat over de inhoud, geen argumenten what so ever; wél een berg aan ongeverifieerde vingerwijzingen door WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes.
Als je nieuws wil uit de regio amsterdam is daar al een hele grote organisatie voor: de NPO!