Steeds meer kritiek op NPO Fonds voor podcasts

Met NPO-fondsbudget wordt beoogd audioproducties te stimuleren die alleen of in eerste instantie als podcast worden verspreid. Volgens diverse podcastmakwers is de financiering van verhalende podcasts door de NPO niet kostendekkend.

Podcastmaker Hansje van de Beek van AudioCollectief Schik uitte al op NPO Radio 1 en NRC kritiek op het beleid. Ze heeft aangegeven dat ze grote problemen heeft hoe de NPO financieel omgaat met podcastmakers. Van de Beek: “Ik heb ook een verzoek gedaan bij het NPO fonds en die is ook niet gehonoreerd, dus het zit ook wel hoog. Voor mijn gevoel moet je de podcast al af hebben, voordat je geld krijgt.”

Michiel van de Weerthof van de populaire podcasts GEEL , Lagelieder en KAPOTGEEL uit kritiek. ‘Al jaren staat het NPO-fonds interessante podcasts in de weg. Voldoen aan de voorwaarden dwingt tot eenvormigheid en resulteert vaak in inhoudelijk juist slechtere podcasts. In mijn ervaring zit er daar weinig expertise over daadwerkelijk met audio vertellen van verhalen. En heb ik – door schade en schande – geleerd dat het fonds beter te negeren is. Geen van m’n podcasts zou kunnen bestaan binnen de voorwaarden van het fonds. Het fonds dwingt tot werken onder je kwaliteitsstandaard, óf je werkt zonder fonds onder je prijs.’, aldus Van der Weerhof.

De podcastmaker heeft aanzienlijk succes geboekt met zijn project ‘GEEL’, waarvan hij alle rechten bezit. Ondanks dat het project commercieel gezien €200.000 zou hebben gekost, kon de maker jarenlang full-time van ‘GEEL’ leven. Voor het project ‘Lagelieder’ werd buiten traditionele fondsen om gewerkt. Door externe fondsenwerving en zendertarieven kon de begroting grotendeels worden gedekt, hoewel er eigenlijk €20.000 meer nodig was. Hierbij werd opgemerkt dat KRO-NCRV flexibeler omgaat met rechten dan sommige andere omroepen. Het meest recente project, ‘KAPOTGEEL’. Het project werd haalbaar dankzij een combinatie van DOCS VPRO-tarief, fondsenwerving en donaties, hoewel het budget eigenlijk dubbel zo hoog had moeten zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*