(stelling) Nieuws van de Dag: Een geslaagd initiatief of niet?

Deze maand ging op SBS het nieuwe programma Nieuws van de Dag van start, een samenwerking tussen De Telegraaf en Hart van Nederland. Met actuele verslaggeving en scherpe opinies richt het programma zich op een frisse kijk op het nieuws van de dag, gepresenteerd in de vooravond. Het doel? Een dagelijks overzicht bieden van de belangrijkste gebeurtenissen, gecombineerd met verdiepende achtergronden.

Een frisse wind in het medialandschap

Volgens veel mediakenners lijkt Nieuws van de Dag een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van nieuwsprogramma’s. Zo noemt Willem de Wilt het programma een “fijn programma met goede presentatoren” en “een aanwinst voor het nieuws op tv.” Ook Jack de Prenter prijst het initiatief. “De samenwerking tussen De Telegraaf en Hart van Nederland brengt een unieke mix van actuele verslaggeving en scherpe opinies, wat zorgt voor een gevarieerd en dynamisch nieuwsaanbod.”

De nadruk op een toegankelijk maar inhoudelijk format wordt ook gewaardeerd. De Prenter: “Nieuws van de Dag biedt niet alleen een breder perspectief, maar stimuleert de kijker om kritischer naar het nieuws te kijken.”

Kritiek en ruimte voor verbetering

Toch is er ook ruimte voor kritiek. Mediakenner Ton Verlind waardeert de ambitie van het programma, maar ziet ruimte voor groei. “Het programma vult inderdaad een belangrijk gat in de nieuwsvoorziening en biedt een forum aan opvattingen die in het pallet van de publieke omroep (helaas) ontbreken,” stelt hij. Toch merkt hij op dat Nieuws van de Dag soms te veel probeert. “De afleveringen hinken op twee gedachten: enerzijds een serieuze poging om nieuwsthema’s vanuit een ander perspectief te benaderen, maar ook weer die nauwelijk te weerstane behoefte om het nieuws op te leuken met niet ter zake doende schakelingen naar het land met vox populi of items die beter tot hun recht komen in rapportage vorm.” Het programma moet volgens hem zich meer richten op degelijke, toegankelijke berichtgeving zonder amusementair karakter. “De kijkcijfers laten zien dat er een groot publiek beschikbaar is. Gemiste kans (helaas) voor de publieke omroep waar nieuws vanuit een rechts perspectief niet echt tot wasdom lijkt te komen.”, aldus Verlind.

Ook Maarten van den Ende blijft kritisch. “Voor mij voelt het programma als een herhaling van wat we al kennen, zoals de ochtendshow van WNL. De tafelgasten kennen we al van andere talkshows en het format is niet vernieuwend genoeg.”

Strategische zet van Talpa

De samenwerking met De Telegraaf wordt als een slimme keuze gezien. Peter de Vries noemt het “mooi dat Talpa meer nieuws naar SBS brengt dan enkel entertainment.” Hij prijst de ‘rechts van het midden’-aanpak, die goed lijkt aan te slaan bij een breed publiek. “Dit programma, samen met Vandaag Inside, spreekt een doelgroep aan die elders weinig vertegenwoordigd is. Het toont aan dat er ruimte is voor deze journalistieke benadering in het huidige medialandschap.”

25 Comments

  1. Zeker een goed initiatief tegenover het linkse NOS journaal van 18.00! Met echter 1 grote fout: het programma laten presenteren door de linkse Art Rooijakkers en Malou Petter. Alleen nog even deze 2 door presentatoren door presentatoren een rechtse signatuur laten vervangen en dan kan het zeker een groot succes worden!

    • Sinds wanneer is de NOS links. Wat een gezeik steeds om links overal de schuld van te geven. Ik kon al na een paar afleveringen zien dat Nieuws v/d dag weer een opruiend agressief rechts platform is. Overigens staan milieu activisten er ook(zelfs) voor de nazaten van rechtse mensen.

  2. Goed dat het geprobeerd wordt maar met een presentator als Art gaat dit programma nooit echt aanslaan. Die is met name toch zeer woke en links van het midden. Dat het al botste tussen de gasten is al voorgekomen. Die gaat daar niet lang blijven zitten is mijn verwachting. Maar ook de kijkcijfers zakken de laatste uitzending dus ik denk dat dit programma niet lang zal blijven bestaan. Het zit gewoon op een verkeerd tijdstip. Je moet nooit willen concurreren met het NOS Journaal, RTL Nieuws en Editie NL. Die zijn allemaal behoorlijk links van toon, maar ik denk niet dat er tegen deze ‘instituten’ veel winst te behalen is qua cijfers, maar wel qua inhoud maar denk niet dat die lange adem er gaat zijn.

    • Waar komt toch het idee vandaan dat een mega commercieel bedrijf als RTL links zou zijn. Economisch zijn ze redelijk rechts, fetisjisme voor de beurs, en het is zeker niet de VARA van de jaren 70 of 80. Cultureel zijn ze inderdaad middle of the road, en vanuit de Telegraaf bezien, met hun anti-woke tirades (zonder ooit duidelijk te maken wat woke dan zou zijn), lijkt dit al snel links. Maar Nederland is nu eenmaal geen monocultuur, nooit geweest ook. Leven en laten leven. Geldt zowel voor de zelfzuchtige tokkie als de nieuwkomer.

      • @Geert Bakker; nou en of RTL4 een ultra linkse zender is! Gewoon een commerciele variant van BNNVARA. Huberto Tan, Renze Klamer, Beau van Erven Dorens en ga zo maar door zijn allemaal politiek links correct georiënteerd. Net als de baas Peter van der Vorst, is ook politiek links georiënteerd.

        En laten wij het dan ook maar niet over al die politieke duiders die in de talkshows van bovengenoemde presentatoren komen. Allemaal links georiënteerd en allemaal anti PVV en Geert Wilders.

        Je hebt wel gelijk dat het gek is dat een commercieel bedrijf links en woke is? Als ik de baas van RTL Luxemburg was(waar RTL4 nu nog steeds onder valt)zou ik die Peter van der Vorst allang op appel hebben laten komen en hem hier eens even een flinke uitbrander over geven.

        • Dus dat, als je niet ziet dat RTL links is zou ik naar Specsavers gaan. Gewoon overduidelijk. Ze wilde zelfs de ultra linkse Matthijs van Nieuwkerk inlijven en ze hebben nu zelfs Lubach in huis die een groot podium krijgt om zijn linkse indoctrinatie luister bij te zetten via RTL én Videoland. En dan nog niet zien dat RTL links is? Come on!

  3. Grappig dat John de Mol “rechtse opvattingen” ongemerkt als belangrijkste verdienmodel voor zijn zendertje heeft laten ontstaan. Zal hij zelf links of rechts zijn? Of gaat het hem puur om de euro’s?

    • Ik heb het nog niet gezien, wel al veel over gehoord….Zit ook op een tijdstip waar ik de TV nog niet aan heb staan, was beter geweest dat het om 19:30 geprogrammeerd stond, het oude tijdstip van HLF8, waar ik overigens wèl naar keek.

    • John is wel rechts van het midden ja. En met VI en nu met Nieuws van de Dag heeft hij wel een gat in de markt aangezien RTL 4, of RTL ‘Woke’ zoals ik het vaak noem, steeds inclusiever wordt. Dat merk je ook aan programma’s als Big Brother en andere reality shows zoals Expeditie Robinson. Het vlaggenschip RTL Boulevard doet daar ook vrolijk aan mee.
      Verder hebben ze bij SBS ook De Bondgenoten wat een beetje lijkt op Big Brother wat ook inclusiever is geworden met een doorsnee van de LHBTQ gemeenschap. Terwijl bij De Bondgenoten het ook wel divers is maar de nadruk meer ligt op minder wokeness en toch ook wel een schurend randje heeft.

      • Hoezo is RTL woke en hoezo zou inclusiviteit (dwz een doorsnee van de samenleving laten zien) links zijn? Commerciële televisie tendeert sowieso automatisch naar rechts. De NPO heeft door 40 jaar rechtse dominantie natuurlijk al genoeg rechtse geluiden. Ongehoord Nederland, Powned, WNL (ook van Telegraaf), Avrotros (Tros opgericht door Telegraaf), EO, Max en ga zo verder. VARA en VPRO zijn niet de hele NPO en doen al decennia niet meer aan nieuwsvoorziening of duiding.

  4. Rat doet het best goed, ik had het anders verwacht.
    Malou daarentegen zit een act op te voeren, compleet met schijn-enthousiasme, verkeerde intonatie en verkeerde toonhoogte.
    Iets dat bijvoorbeeld Roos Moggré ook heeft, kan haast geen toeval zijn, ze leren dat geblèr (in)direct op de redactie van het NOS Journaal.
    Nieuws van de Dag mag er zijn, zeker als je het afzet tegen de misselijkmakende praatprogramma’s van de PO.

  5. Ik vind het programma zeker niet slecht. Er wordt de tijd genomen om zaken door te lichten. Maar ik betwijfel wel of het gemiddelde SBS publiek wel drie kwartier naar zo’n programma wil kijken, want zo lang duurt het. Maar misschien hoopt men om EenVandaag publiek los te weken van NPO1. Dat is al jaren de best bekeken achtergrond rubriek van de tv.

  6. Het is veel te veel een optie/meningen en babbel programma.
    Daar hebben we al genoeg programma’s in Nederland.

    Het programma moet veel meer verslaggeving en reportage programma worden. Het land in tussen de mensen. Aan elkaar gepraat vanuit de studio. Rol presentator moet volledig onderschikt zijn aan de rest, dat snapt met name Art nog niet helemaal.

    Naast de items in het land een deskundige die er nog wat over zegt in de studio. Er zitten nu een aantal babbelaars bij met een mening en dat is voor de kijker helemaal relevant. Die moet zelf weer gaan denken en een mening vormen. Het zelfde geld voor dat Wat vindt Nederland panel. Dat zegt de kijker ook helemaal niets a die nieuwspanels. Ga het land in en laat het zien, vraag het de mensen, ga verhaal halen bij de desbetreffende personen in Den Haag, bedrijven of anders instanties.

    Stoppen met dat oeverloze gelul aan tafels op televisie of zoals in dit geval aan een desk.

    Wees onderscheidend SBS6 en Telegraaf, gooi het format om en de kijkcijfers zullen veel hoger worden.

    Als het zou blijft als nu dan zal het blijven steken tussen de 300.000 en 500.000 kijkers, niet verder omhoog maar eerder naar beneden.

    En SBS6 zorg ook dat de volledige vooravond op orde komt met programma die beter aansluiten bij Nieuws van de Dag.

    Waarom staat het al eerder aangekondigde Emigreren doe je zo niet op de plek van De Bondgenoten. Waarom nu alleen Lang Leve de Liefde verhuist naar NET5 en niet ook meteen De Bondgenoten? Wat doet De Handhavers daar?

    Waarom niet het Belgische format Iedereen Beroemd aangekocht? Past perfect bij SBS6 en in combinatie met Nieuws van de Dag.
    Of waarom niet Man bijt Hond in een wat moderner jasje terug op Jets scherm gebracht? Past in tegenstelling tot een paar jaar geleden nu wel bij de rest van de programmering. Is in België de voorloper van Iedereen Beroemd en is ook een goede combinatie met Nieuws van de Dag.

    Had al die programma’s tegelijk gestart en SBS6. Dan had in no time een vooravond gehad die stont als een huis. Met daarnaast op NET5 een goed alternatief voor als je geen urgente vooravond wilt met Lang Leve de Liefde en De Bondgenoten. Had die programma’s van het afgelopen najaar er achter aan geplaatst en ze waren beter bekeken.

      • Ja en nog steeds betrokken in het bestuur. Telegraaf hoofden zoals de hoofdredacteur en Wouter De Winther zie je daar regelmatig. Powned zelfde verhaal.

        Ook bij de oprichting van de Tros was De Telegraaf betrokken. Overigens: het zijn altijd hoofden van Telegraaf, AD en EW die je altijd en overal ziet. Nou, nou, wat links allemaal (velen weten sws niet meer wat links en rechts betekent, afgezien van een portie vreemdelingenhaat en ongelijkheid-fantasietjes).

        • Wouter de Winther.
          Ja het links rechts gedoe.

          Het lijkt mij niet leuk wippen als je met zijn allen aan een kant zit.

          Wouter zou ik er af tjoepen. Gaat ie huilen.

  7. Goed initiatief dit programma, alleen… moet Malou Petter even kritisch terugluisteren naar haar eigen stemgeluid. Jammer dat ze de gesprekken overschreeuwt en dus overheerst. Iets meer gedimd was beter…

  8. Ik heb het idee dat de programma nog moet groeien.
    Maar ze zijn op de goede weg.
    Alleen de presentatie mag wel worden gedaan door echte conservatieve mensen, van Rooijakkers en Petter heb ik het idee dat ze een toneelstuk aan het opvoeren zijn, zet daar iemand neer als Raisa Blommestijn bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*