De Stichting BREIN, de organisatie tegen auteursrechtinbreuken, heeft aangekondigd dat ze stopt met het gebruik van het ‘FLU-protocol’ voor het anoniem waarschuwen van frequente en langdurige uploaders van illegale content (voor oa illegale IPTV, maar ook Youtube). Deze beslissing volgt na een rechterlijke uitspraak die geen grondslag biedt voor het anoniem doorsturen van waarschuwingen zonder een rechtsvordering.
Volgens de nieuwe aanpak zal BREIN zich richten op het direct identificeren en aanspreken van eerste, grote of frequente inbreukmakers. Dit proces kan, indien nodig, de afgifte van naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW) door providers omvatten. BREIN’s maatregelen omvatten het ondertekenen van een onthoudingsverklaring met boetebeding, vergoeding van kosten, en mogelijke compensatie voor benadeelde rechthebbenden.
In gevallen waarin tussenpersonen weigeren NAW-gegevens vrijwillig af te geven, kan BREIN een rechterlijk bevel nastreven. De kosten hiervoor kunnen, indien niet door de tussenpersoon vergoed, verhaald worden op de inbreukmaker.
Het FLU-voorlichtingsproject van BREIN, dat bedoeld was om Bittorrent-gebruikers anoniem te waarschuwen, stuitte op weerstand van accessproviders. Deze providers waren terughoudend om waarschuwingen door te sturen zonder de identiteit van de inbreukmakers bekend te maken. Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep geoordeeld dat er geen juridische basis is voor dergelijk anoniem waarschuwen.
Deze ontwikkeling markeert een significante verandering in de aanpak tegen illegale content van BREIN. Terwijl het vorige beleid gericht was op voorlichting en anonieme waarschuwingen, benadrukt de huidige strategie directe handhaving en de mogelijkheid tot het instellen van rechtsvorderingen. Dit sluit aan bij recente rechterlijke uitspraken en weerspiegelt de voortdurende juridische strijd rond auteursrechtinbreuken in het digitale tijdperk.
Geef als eerste een reactie