Stichting Norderney heeft de unieke collectie van de zeezender Radio Veronica aan Beeld en Geluid geschonken. Het archief, variërend van integrale programma’s en commercials tot objecten en foto’s uit de jaren 1960 tot en met 1974, is hiermee voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek.
De schenking vond live plaats tijdens Dutch Media Week in het programma 192 Goed Idee van voormalig Veronica medewerkers Ad Bouman, Juul Geleick en d.j. Jan van Veen. Zij maken van 5 tot en met 9 oktober tussen 15:00 uur en 17:00 uur radio via een gerestaureerd radio 3 mengpaneel uit het archief van Beeld en Geluid. De restauratie werd door Stichting Norderney technicus en Beeld en Geluid vrijwilliger Niels Zack uitgevoerd. De dagelijkse uitzendingen zijn gratis te beluisteren via www.dutchmediaweek.nl.
Unieke collectie
De zeezender Radio Veronica was de eerste op Nederland gerichte zender met een horizontale programmering van uitsluitend populaire popmuziek en was zeer geliefd onder jongeren. Als reactie op het succes van Radio Veronica richtte de Nederlandse overheid in 1965 Hilversum III op. Daarmee was de zender een aanjager van vernieuwingen in het radiolandschap, die later veel navolging zou vinden.
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid: ‘We zijn ontzettend trots deze collectie als belangrijk onderdeel van de Nederlandse radiogeschiedenis in ons archief te mogen verwelkomen.’
Lex Harding, Veronica dj: ‘Ik vind het mooi dat het Veronica-archief nu een plek krijgt die het verdient.’
De collectie bestaat onder andere uit:
- 2.000 uur aan bewaard gebleven uitzendingen en fragmenten van legendarische diskjockey’s als Joost den Draaijer, Tineke de Nooij, Jan van Veen, Rob Out en Lex Harding.
- Diverse commercials waaronder de iconische spotjes van tabakmerken Caballero en Belinda en de meubelzaak Berdy en spotjes ingesproken door beroemdheden als Johan Cruijff, Kees van Kooten en Wim de Bie, Jos Brink en Fred Emmer.
- Foto’s, dia’s en filmopnames van de activiteiten aan boord en het transport van de uitzendbanden over zee.
- Objecten en documenten als correspondentie, memo’s en het programmaschema’s Radio Veronica t/m 31 augustus 1974
- De collectie van Radio Veronica zal te raadplegen zijn via verschillende portals van Beeld en Geluid voor omroepprofessionals, onderwijs en het grote publiek.
Zeezender Radio Veronica
Radio Veronica was een zeezender die van 20 april 1960 tot en met 31 augustus 1974 uitzond vanaf de Noordzee. Aanvankelijk werden de programma’s uitgezonden vanaf het zendschip Borkum Riff, vanaf 1964 vanaf de Norderney. De zender moest de uitzendingen staken vanwege de anti-zeezenderwet. In 1976 verkreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) een licentie voor het verzorgen van uitzendingen op de publieke omroep.
Dj Gerard Ekdom verzorgde de eerste uitzending Radio 192 Goed Idee (iedere dag live tijdens Dutch Media Week) achter het gerestaureerde radio 3 mengpaneel
Stop de stichting Norderney er nu mee dan met de oudere opnamen uit te zenden of is er een totaal copy van gemaakt, zodat de originele stukken goed bewaard gaan blijven?
Heel mooi initiatief.
Zo beeld en geluid begin is er gefeliciteerd. En nu het belangrijkste de trots van radio liefhebbend Nederland. De norderney zo snel mogelijk uit Amsterdam weghalen. En een plek maken waarin ze kan drijven.
@Peter Groen Het schip verdiend echt een mooie plek en een functie als studio of museum bij Beeld & Geluid in Hilversum of bij het Museum van de 20e eeuw in Hoorn.
Het schip is maar een middel geweest, net als de geluidsbanden en de tonnen die gebruikt werden voor het vervoer van de banden naar het schip.
Waar het om gaat zijn de programma’s en zo je wilt de uitgaven op papier of vinyl, zoals tijdschriften, stickers, LP’s en het verdere papieren archief.
Kan ik straks luisteren naar Veronica programma’s via de site van Beeld en geluid?
Top dat in dit artikel consequent wordt gesproken over “zeezender”!
En een heel klein foutje aan het einde. De VOO kreeg in 1975 een licentie om als publieke omroep uit te mogen zenden. De eerste publieke uitzending van de VOO was op zondagochtend 28 december 1975 op het splinternieuws Radio 4. De VOO opende deze zender met André van Duin (ik dacht in de personage Simon Stom).
Rink; Helemaal correct!
Tom Stom en Simon Somber 😉
Simon Somber.
@Rink
Je schrijft”
De VOO kreeg in 1975 een licentie om als publieke omroep uit te mogen zenden. De eerste publieke uitzending van de VOO was op zondagochtend 28 december 1975
Dan klopt het toch ? Niks foutje?
In het artikel zelf, Juul: “… In 1976 verkreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) een licentie …”.
H.
Klopt, Hans.
Had ik er niet bij geschreven….
Rink
@Hans H.
Tja, toen was ik niet bij Veronica………En de Geschiedenis na 31 aug. 1974 daar ben ik niet verantwoordelijk voor……hi
@ Juul. Word jij nou tot ridder geslagen door Eppo? Of had jij als niet drinker toch al een slokje genomen en ging je meteen door de knieën? 🙂
@ Menno.
Nee, was effe voor de foto al snel werd een cola aangerukt. Dus nog steeds geen alcohol.
Berdy was een kledingzaak (voor nappa en suede naar Berdy) en geen meubelzaak zoals in het bericht staat.
Klopt , de meubelzaak en fabriek was Eureka , Karthuizerstraat 26 Amsterdam.
“Naarmate de jaren verstrijken vervagen de herinneringen”, vrienden.
Daarom gaat ons archief naar Beeld en Geluid. Ligt het vast.
Want als wij er niet meer zijn waar blijft dat stuk geschiedenis dan?
Vandaag overleed ook al de eerste programmaleider van Radio Veronica Tony Vos op 89 jarige leeftijd.
Hij was nu nog één van de weinige die het eerste begin heeft meegemaakt.
En inderdaad als er iemand bezwaar maakt tegen de term “piraat” als het over Veronica en RNI gaat dan ben ik het wel.
Maar zo zie je vaak schrijven mensen zonder enige kennis van zaken “piraat”.
We deden niks wat de wet verbood. Dat werd anders toen de T&T wet werd gewijzigd en ook medewrken werd verboden. Maar dat was na 31 augustus 1974.
Tony Vos, de 2de echtgenote van Tinek de Nooy en de vader van Tuffy. R.i.p.
Ik bedoel natuurlijk: de 2de echtgenoot van Tineke.
Juul
“””
En inderdaad als er iemand bezwaar maakt tegen de term “piraat” als het over Veronica en RNI gaat dan ben ik het wel.
Maar zo zie je vaak schrijven mensen zonder enige kennis van zaken “piraat”.
We deden niks wat de wet verbood. Dat werd anders toen de T&T wet werd gewijzigd en ook medewrken werd verboden. Maar dat was na 31 augustus 1974.
“””
Veronica ea deden niets wat de wet verbood, de Nederlandse wet dan.
Er was al lang een internationale wet die radio en tv uitzendingen vanuit vaar- en vliegtuigen verbood. Maar niemand die dat kon handhaven.
Daar staat tegenover dat het tegenhouden van commerciele radio, waar Veronica een aanvraag voor had gedaan eind jaren 50, in strijd was met de grondwet – vrije meningsuiting. (In Italie heeft men met beroep op de grondwet commerciele radio en TV er wel doorgekregen)
De wijze waarop de Nederlandse overheid de zeezender Radio Paradijs heeft binnen gesleept, dat was piraterij. En ook de vernielingen aan boord van de Ross Revenge (Radio Caroline en Radio 819) in 1989 was piraterij. Nederland is voor beide acties veroordeeld. Maar het gevolg was dat Paradijs en 819 niet meer uitzonden en dat gold een jaar later ook voor Caroline. Doel bereikt…..