Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms maar beter, soms ook jammer ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt.
‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’, prima tekst voor op een tegeltje, dat hoort eigenlijk in elke radiostudio te hangen. Een technicus hoef je dat niet uit te leggen, die weet waar je je koffie, thee of ander drankje neer dient te zetten als je vakmatig je positie achter een mengpaneel hebt ingenomen. Maar bij programmamakers is dat besef er soms íets minder. Gerard Ekdom doneerde ooit een glas witte wijn aan een mengpaneel. De technicus die zich meldde voor de reparatie, merkte jolig op: “Gelukkig was het droge witte wijn!”. Bij 3FM, destijds ondergebracht op de derde verdieping in de Peperbus op het Mediapark, heeft Giel Beelen vele uren doorgebracht achter het befaamde DHD-paneel. Giel dronk in die tijd cola, veel cola. Ook het mengpaneel mocht destijds delen in die keuze. Cola is niet echt goed voor apparatuur, koffie trouwens ook niet, zeker niet voor DHD. Bijna bij alle radiozenders van publiek tot commercieel, van landelijk tot regionaal, is dit beproefde merk (Made in Germany) aan te treffen.
Maar beproefd wil niet zeggen dat je als mengpaneel alles wil proeven wat een dj tot zich neemt en morst. Anders gezegd, Giel heeft meermalen een DHD van cola voorzien, anderen doneerden bij voorkeur koffie. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht die toevertrouwd wordt aan audioapparatuur, kan dit leiden tot complete of gedeeltelijke storingen. Dat varieert van een schuif die gaat kraken of helemaal geen geluid meer geeft tot lichte rookontwikkeling met bijpassend klein vuurwerk. In alle gevallen moet de Soldeerpolitie (afdeling onderhoud) eerste hulp bij DHD verrichten. Meestal wordt dan een deel van het mengpaneel, een zgn. module, vervangen. Maar gelukkig, een plank met reserveonderdelen is nooit ver weg. De vochtige, defecte module wordt opgestuurd naar de importeur die dit onderdeel kan schoonmaken, eventueel componenten vervangt en weer droog en werkend retourneert. Op enig moment gebeurde dit bij 3FM zo vaak dat een reactie niet uit kon blijven. Weliswaar was het goed voor de omzet van de importeur van DHD, maar Leuk is Anders (destijds de titel van een 3FM programma gepresenteerd door Dolf Janssen). Niet geheel vrij van humor stuurde die importeur vanuit Naarden een pakket naar 3FM in Hilversum voorzien van een aantal blauwe koffiemokken met een begeleidend schrijven:
“Naarden 22 december 2004.
Danke für die Kaffee. Bij DHD worden we met enige regelmaat getrakteerd op de vermaarde Nederlandse Koffie.
Om het elke keer weer in een fadermodule aan ons op te sturen is echter vrij kostbaar. Vandaar dat wij speciaal voor onze Nederlandse koffievrienden DHD fadermokken hebben laten maken.
We hopen dat u er aan kunt wennen en wensen u frohe Weinachten und ein glückliches neues Jahr.
Namens DHD, Uw Media Utilities team.”
Deze brief heeft jarenlang ingelijst in de studio van 3FM gehangen.
Begin 2023 werd de nachtstudio van radio 1, een ruimte waar presentatoren zelf het mengpaneel bepotelen, voorzien van een splinternieuw DHD-mengpaneel. Koud twee weken later was er een presentator die de knoppen voorzag van een flinke scheut warme koffie, de camera’s van de visual radio set hebben dit keurig in beeld gebracht en vastgelegd. Dit filmpje wordt tijdens de opleiding van jong radiotalent gebruikt als voorbeeld, voorzien van naam & toenaam van de presentator in kwestie. Privacy is een groot goed, koffie in een mengpaneel dan weer niet.
Volgende maand een nieuwe Kuchknop. Dat het verhaal van de indringer die zich, met pistool in de hand, meldde bij de NOS in januari 2005. Die avond konden er geen normale uitzendingen meer worden uitgezonden op NPO 1, 2 en 3. Dankzij betrokken radiomakers gingen de programma’s op radio 1, 2 en 3FM nagenoeg probleemloos door.
Bijdragen blijven welkom: sybrand.verwer@gmail.com
Mooi verhaal. Benieuwd naar de volgende
Dat heb je met die moderne electronica. De panelen van de mensen in de Ampere straat konden wel meer hebben. Dank zj ir Foeke de Wolf.
Er is een moment gekomen dat ik het zelf moest gaan betalen. En terecht.
Nooit zal ik vergeten die keer in de freaknacht dat ik qua drank echt inmiddels wel oplette maar dat het toch vlak voor 3 uur (toen gerard kwam) het mis ging met een koeler vol met ijsblokjes. De mengtafel werd al snel weer een soort disco van kleurtjes die aan en uit gingen. Genant. Benieuwd naar de volgende Syb!
In menig kroeg stond een dateq waarbij de faders onder een hoek van 90 graden zitten.
Er kon eerst +/- 10cm bier in lopen voordat de elektronica of de faders hinder begon te ondervinden.
Ik heb nooit begrepen waarom andere fabrikanten dit niet deden, tegenwoordig mag je niet meer anders dan een pioneer want dat is waarop de dj zijn youtube tutorials baseert.
Ergens in de jaren 90 mocht ik meedenken over nieuwe studio’s voor radio 1 in het videocentrum (NOS gebouw). Mede door de herhaaldelijke koffie en cola donaties aan regel- en DJtafels kwam het volgende idee via technisch collega Berjan, destijds werkzaam bij Skyradio/Veronica. Namelijk de zogenaamde koffierand. De DHD regeltafels werden meestal vlak in het tafelblad gemonteerd. Bij de radio 1 studio’s (ER41 en 42) hadden we al besloten de regeltafel iets schuin oplopend te plaatsen er omheen kwam de koffierand een verhoging die verhinderde dat de koffiebeker of colafles vlakbij het mengpaneel geplaatst kon worden.
Het heeft goed gewerkt. Deze studio’s hebben vele jaren gedraaid en ik weet me slechts één koffie gevalletje te herinneren. Niet bij de regeltafel, maar bij de regie plek.