Talpa verkoopt ANP aan investeerder

Persbureau ANP overgenomen door investeerder Chris Oomen. Talpa Network van John de Mol, dat het ANP in 2018 kocht van Veronica Ventures, ziet ANP niet langer als een van de kernonderdelen binnen het Talpa netwerk.

De partijen hebben niet bekendgemaakt hoeveel Oomen voor het ANP betaalt. Het ANP is met 250 medewerkers het grootste Nederlandse persbureau. Het levert nieuws aan afnemers als RTL Nederland, de NOS, De Telegraaf, de Volkskrant, het AD, NRC en regionale dagbladen. Talpa was voornemens een eigen nieuwsmerk te lanceren, dat redactioneel deels gevoed zou worden door ANP. ‘Talpa Nieuws’ is echter nooit gelanceerd.

Chris Oomen koopt het ANP vanuit zijn wens om het persbureau voor de lange termijn continuïteit te bieden. “Het ANP is onderdeel van het Nederlands maatschappelijk erfgoed. Het persbureau voorziet ons land sinds 1934 van een onafhankelijke journalistieke feitenbasis en heeft daarmee een belangrijke maatschappelijke taak. Het ANP is financieel gezond en is er een groeistrategie voor de komende jaren. Deze combinatie van factoren is voor mij ideaal. Ik wil het ANP dan ook voor de lange termijn in portefeuille houden.”

John de Mol, eigenaar van Talpa Network, ziet de verkoop als een logische stap. “Het ANP is een prachtig bedrijf, maar de synergie met Talpa Network is vanwege onze focusverlegging afgenomen. Ik ben verheugd dat het ANP met Chris Oomen een uitstekende nieuwe eigenaar krijgt voor de lange termijn.”

Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP, is ook blij met de nieuwe eigenaar. “Het ANP heeft een groot belang bij een eigenaar die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financiële rendement. Oomen heeft steeds gezegd dat hij een aandeelhouder is, met de nadruk op houder. Ik heb de samenwerking met Talpa Network altijd als zeer plezierig ervaren en partijen zullen de prettige samenwerking voortzetten. Ik heb begrip voor het feit dat Talpa Network streeft naar activiteiten die een Network vormen en elkaar versterken.”

Het huidige management en Chris Oomen hebben elkaar gevonden in de ambitie om het ANP verder te ontwikkelen, financieel gezond te houden en tegelijk de betekenis van het ANP als onafhankelijke nieuwsleverancier te vergroten. Het directieteam van het ANP verbindt zich voor meerdere jaren aan het ANP.

Ook ANP-hoofdredacteur Freek Staps verwelkomt de nieuwe eigenaar: “Chris Oomen heeft zich uitgesproken voor onze kernwaarden en de journalistieke onafhankelijkheid die onze afnemers en heel Nederland van ons verwachten. Hij onderschrijft onze maatschappelijke rol en waarborgt de redactiestatuten. Hiermee ontstaat een degelijke basis voor ons werk dat gediend is bij kalmte en stabiliteit. Nieuws zelf is al hectisch genoeg. Onze ondernemingsraad en redactieraad hebben ingestemd met deze overname.”

Jacques Kuyf blijft lid van de Raad van Commissarissen in de rol van voorzitter. De nieuwe aandeelhouder draagt twee nieuwe commissarissen voor. 

5 Comments

    • Die Juul, hij blijft verrassen! 😉

      “Chris Oomen (1949), opgeleid tot apotheker aan de Universiteit van Leiden, was in 1986 bedenker en (mede)oprichter van Optiver, inmiddels wereldwijd actief in de handel in derivaten. Zijn belang in dit bedrijf vormt de basis van zijn vermogen. Oomen kwam in 1979 in dienst van zorgverzekeraar DSW, waar hij in 1986 bestuursvoorzitter werd.”

      Ik kijk dan sporadisch teluhvisie, maar heb daarstraks wel gekeken naar de Friends Reunion-aflevering op SBS6l Ik piek alleen op het juiste moment. Want het was geweldig en nu al het tv-hoogtepunt van het jaar. Ik geloof alleen dat veel zjoernalistieke voorbeschouwers die het al hadden gezien er niets van begrepen hebben, terwijl Chandler het nog zo goed verwoordde vanavond, namelijk dat in Friends niets aan het toeval werd overgelaten, niets, ook niet de kleinste details. En deze ‘sleutelscene’ in deze lange, laatste Friends-aflevering was natuurlijk een knipoog naar de dubbele bodem dat ook deze allerlaatste samenkomst van de cast van het begin tot het einde helemaal gescript was, alles, ieder punt en ieder komma. Niets was toeval. Maar, Who cares? Het was hilarisch en ontroerend en zelfs ik had af en toe een brok in m’n keel.

      Het hoogtepunt was toen Jennifer en Ross bekenden – tegenover James Corden – dat ze in het eerste seizoen ook echt verliefd op elkaar waren, maar geen grens over waren gegaan. Chandler reageerder adrem: Bullshit!!! En gelijk erachteraan, I’m joking … Ik moest voor het eerst in jaren(!) hardop lachen! Maar ik herhaal graag Chanldler zijn woorden, Toeval bestaat niet en ik voeg eraan toe, niet alleen in kunst en fictie, maar ook niet in de werkelijkheid, maar dat is een ander verhaal.

      Truste ..

      (En een x-je voor Monica Cox.)

      DJ

      • Erratum: Chandler = Joey.

        Geestig. In Vlamingland en ook elders, was nogal wat verontwaardiging waarom de Engelsman James Corden het moest presenteren, die man is toch niet serieus? Toen ik hem gisteravond zag, moest ik gelijk aan zijn (legendarische) Carpool Karaoke-aflevering denken met Paul McCartney. Wat was dat goed en bijzonder, maar – uiteraard – van A tot Z in elkaar gezet. Niet erg, of armoedig, nee, juist /daarom/ was het zo goed! Het zal me dan ook niet verbazen dat de lange slot-show van Friends op deze aflevering was gebaseerd, of er op was geïnspireerd en dat James Corden daardoor juist een heel goede keuze was en wederom met een knipoog omdat alles ook nu weer gescript was.

        James Corden – Carpool Karaoke – Paul McCartney – 2018
        https://youtu.be/QjvzCTqkBDQ

        Hanneke van Houwelingen in het AD heeft er in ieder geval ook niets van begrepen en ik ga morgen even kijken of ik nog ergens een ingezonden brief naar toe ga sturen.

        https://www.ad.nl/show/is-de-friends-reunie-het-wachten-waard~a00c04c1

        🙂

        DJ

        • Nog een leuke kwoot voor Juul met zijn lange radio-ervaring van de investeerder en nieuwe eigenaar van het ANP:

          “Omdat ik geen ervaring heb in de mediawereld is dit misschien verrassend. Ik ben benaderd door de huidige directeur van het ANP die de vrijheid had om zich heen te kijken of een andere investeerder geïnteresseerd zou zijn. John de Mol was genegen er afstand van te doen mits er een fatsoenlijke prijs werd geboden. Na wat heen-en-weer-gepraat zijn we uiteindelijk tot een fatsoenlijke prijs gekomen.”

          Chris Oomen

          (Een ‘omen’ betekent een voorteken. LOL!)

          ***

          Stuk geschreven op mijn saaitje (met clips).

          Recensie Friends: The Reuniion – De tv-film

          http://www.dejongenskamer.nl/friends.htm

          Maar het is maar de vraag of mensen het wel interessant vinden met het argument, Ook al was het allemaal gescript dan kan deze slot-show nog steeds tegenvallen en teleurstellend zijn geweest. Ok, maar dan heb je niets van mijn kijk op deze reünie-aflevering begrepen.

          Next.

          DJ

          (En anders een beetje benieuwd naar de eventuele recensies maandag in de kranten en of mijn analyse daar nog invloed op heeft gehad. Daar kom je dan nooit achter.)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*