Teun van de Keuken: ‘Het gevaar is dat programmamakers de inhoud van hun programma’s aanpassen aan wat scoort’

Teun van de Keuken (51) maakte gisteren bekend dat hij na twintig jaar met het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ gaat stoppen. De tv-presentator legt in een column in ‘De Volkskrant’ uit dat hij meer tijd wil vrijmaken voor andere dingen, waaronder zijn podcastsbedrijf. Van de Keuken is één van de programmamakers die zich openlijk kritisch durft uit te laten over de ontwikkelingen die de NPO doormaakt. ‘Mensen worden in programma’s uitgenodigd om volstrekt ongefundeerde meningen te geven, omdat ‘dat geluid ook gehoord moet worden’, aldus de presentator in zijn column in De Volkskrant.

Van de Keuken: ‘Stel dat iemand zijn kletskoek leuk kan vertellen, dan wordt hij gewoon nog een keer uitgenodigd. Omdat omroepen wel degelijk geregeerd worden door een kwalijke macht die niets te maken heeft met journalistieke ijver, speurzin en tegels lichten en overigens ook niet met de vermeende behoefte om elites te beschermen. De duistere macht die programmamakers regeert en die sterker is dan alle andere, is die van de kijkcijfers. Het kan zijn dat goede programma’s niet altijd voor goede kijkcijfers zorgen, omgekeerd geldt het in Hilversum wel: een programma met goede kijkcijfers is per definitie een goed programma. Het gevaar is dat programmamakers de inhoud van hun programma’s aanpassen aan wat scoort. Dat is een grotere bedreiging voor goede informatievoorziening dan welk vermeend complot ook’.

9 Comments

  1. De programma makers passen de inhoud aan naar de politieke partij die hun goed gezind is, dat zou de juiste kop moeten zijn.

    Daarom is D66 ook overal te zien en te horen.

    En doet men de PVV in de ban om dat die van de NPO af wil ( en terecht )

    • Er is niks mis met D66 en gelukkig weten ze dat bij de NPO! Kijk, je moet de bevolking opvoeden met het juiste gedachtegoed, anders loopt het verkeerd af met de samenleving. Straks gaan er teveel mensen rechts denken, terwijl links de enige juiste gedachtegang is die je mag hebben. Gelukkig komt alles goed. Zelfs PowNed is volledig bijgedraaid naar D66-TV. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

  2. Waarschuwde de VPRO in ’91 al voor; die kijkcijfergekte. In de Granada documentaire ‘Television’ (1987) werd het fenomeen ook eens scherp tegen het licht gehouden.

    Blijkbaar lukt ’t maar niet om ’t op te lossen…

    Feit is wel dat ik al jaren nauwelijks publieke omroep meer kijk. Luisteren doe ik al jaren niet meer, maar dat heeft niet alleen met de programma-inhoud te maken. :o)

  3. Niet helemaal waar. Robert Jensen zijn talkshow deed het altijd prima maar werd geweigerd door de NPO.

    Waarom moest De Vooravond stoppen? Kijkcijfers waren prima. Juist! Het was niet woke genoeg. Dus kwam Khalid & Sophie wat met horrorkijkcijfers wél een nieuw seizoen kreeg.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*