Tina Nijkamp: ‘Geen ramp als NTR verdwijnt’

In haar column in De Telegraaf spreekt media-analist Tina Nijkamp haar steun uit voor het besluit van minister Bruins om omroep NTR op te heffen. Volgens haar is de NTR altijd al een buitenbeentje geweest binnen het publieke bestel, met een breed en versnipperd aanbod, geen leden en een onduidelijk profiel.

Nijkamp stelt dat de programma’s van de NTR eenvoudig kunnen worden ondergebracht bij andere publieke omroepen. Ze ziet duidelijke thematische matches tussen bestaande NTR-programma’s en omroepen als BNNVARA, AVROTROS, Omroep MAX en de NOS. Volgens haar hoeven kijkers zich dan ook geen zorgen te maken over het verdwijnen van geliefde programma’s. Ook commerciële partijen zouden belangstelling hebben voor enkele titels.

De NTR krijgt jaarlijks zo’n 82 miljoen euro aan publieke middelen. Nijkamp vindt het logisch dat dat bedrag herverdeeld wordt onder andere omroepen, nu efficiëntie en verantwoording binnen de publieke sector belangrijker worden geacht.

Daarnaast wijst ze op de interne organisatie van de NTR, met 12 hoofdredacteuren voor verschillende genres, wat volgens haar wijst op een logge structuur. Eerder kwamen uit het rapport-Van Rijn al signalen over een slechte werksfeer, en recent vertrok mediadirecteur Willemijn Francissen.

Nijkamp: ‘Het verdwijnen van de NTR is pijnlijk voor de medewerkers, maar is echt geen nationale ramp. De goede programma’s leven voort en het is een eerste stap om de bureaucratie op het Mediapark te laten verdwijnen. En daarmee vervult de NTR een uitstekende laatste taak voor onze publieke omroep.’

8 Comments

  1. Ah, eindelijk iemand die efficiëntie boven inhoud plaatst. Want wat is cultuur, educatie of verdieping nou waard als je er ook gewoon een spreadsheet van kunt maken?

  2. De programma’s van de NTR zijn van uitstekende kwaliteit. Deze uitzendingen moeten we koesteren. Er zijn echter teveel managementlagen binnen de NPO. waarom niet 1 grote organisatie die al deze programma’s overnemen. Geld kan dan daarin gestoken worden.

  3. Er staat nergens in de beleidsbrief van de minister dat de 82 mln euro van de NTR herverdeeld wordt over de andere omroepen, alleen dat de programma’s ondergebracht zouden kunnen worden bij andere omroepen. Die moeten de kosten daarvan dan zelf ophoesten. Dan moet je zo’n programma wel heel graag willen als omroep.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*