In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fleur Gräper-van Koolwijk, een uitgebreide verkenning en analyse voorgelegd die voortvloeit uit het rapport van de Commissie Van Geel. Dit rapport en de daaropvolgende ambtelijke verkenning werpen licht op de dringende knelpunten en toekomstige uitdagingen binnen het huidige publieke omroepbestel. Het doel is om een grondige discussie te voeren over de toekomstige inrichting ervan, met name gegeven de demissionaire status van het huidige kabinet.
De staatssecretaris benadrukt de noodzaak voor het publieke omroepbestel om relevant te blijven en zijn cruciale functie binnen de samenleving te behouden. Ze identificeert een aantal belangrijke knelpunten, waaronder de complexe erkenningprocedure voor omroepen, de teruglopende relevantie van lidmaatschappen, en de beheersbaarheid van het bestel.
De bevindingen van de Commissie Van Geel zijn de noodzaak voor fundamentele wijzigingen in het omroepbestel, met aanbevelingen om het toekomstbestendig te maken. De staatssecretaris roept op tot een brede discussie met de Kamer en andere betrokkenen om te komen tot een gedragen visie op de inrichting van een vernieuwd omroepbestel.
Er is een urgente behoefte aan aanpassingen, mede door recente rapporten over grensoverschrijdend gedrag binnen de omroepwereld, wat de huidige taakverdeling binnen het stelsel in vraag stelt. Verder worden de consequenties van het niet tijdig aanpassen van de Mediawet 2008 uiteengezet, waarbij een mogelijke oplossing het verlengen van de huidige erkenningperiode is om ruimte te creëren voor de noodzakelijke stelselherziening.
De staatssecretaris komt nog terug op eerdere toezeggingen gerelateerd aan de publieke omroep, waaronder de bundeling van budgetten met streamers en het versterken van de journalistieke kwaliteit, naast het overwegen van de aanstelling van een kwartiermaker voor het omroepstelsel.
Lees ook:
Er staan toch wel een paar aardige zaken in deze brief. Bv dat er wrsch een aangescherpte journalistieke code in de Mediawet komt. En dat representatie van de samenleving niet meer automatisch via lidmaatschap van een omroep zou hoeven te lopen. Ook hekelt de staatssecretaris de versnippering in omroepland. Dit lijkt de er substantiële stap naar een grondige hervorming. En ik wist niet dat AVRO-TROS-PowNed en MAX-WNL samenwerkingsomroepen zijn. Vandaar dat PowNed steeds braver wordt.
Wat ik dan zal willen,
1 omroepen verhuizen naar het midden van het land!
2 meer regionale accenten en dialecten op radio en tv.
3 in ieder provincie een correspondent die minimaal 30 minuten per dag moet vullen.
Zo krijg je de omroep weer het land in, inplaats van alleen in de randstad met een voorkeur van Amsterdam.
@ de Koot.
Kul verhaal.
1. Hilversum is al het midden vh land
2 Daar zijn de regio zenders voor die doen dat prima
3. Er zijn al regio journaals
Beetje beter opletten “vriend”
1 Ga jij maar eens afstanden meten !
2 Wil je heel Nederland weer betrekken bij de omroep moet je niet alleen met een randstedelijke blik werken, regionale radio is ok maar je moet het ook op de landelijke radio horen wil je mensen binden!
3 Regio journaals vindt ik maar een min of meer verplicht hoekje, je moet het doorlopend in alle uitzendingen horen kunnen wat er in de regios speelt dat heet binding en belangstelling tonen, en dat gebeurt te weinig!
Er gebeurt meestal niks in de regio en dat hoeft heus niet verplicht op TV. Ook niet in Amsterdam trouwens. Nederland is een postzegel met veel te veel media die het vooral over andere media hebben bij gebrek aan nieuwswaardige feiten. Werkverschaffing.
Alle regionale omropen 1 landelijke organisatie laten oprichten. Naar Duits voorbeeld (ARD), en de NPO privatiseren en aan de beste belanghebbenden door verkopen.
Zijn ze in 1 klap marktleider op TV als Radio. NPO Radio 1 wordt met de deal ingehouden en kan onder die nieuwe organisatie vallen.
Verkoop NPO3 maar een Mediahuis. Dan kunnen zij er mooi Veronica gaan maken. Een commerciële zender voor jongvolwassenen. RTL is in slaap gesukkeld en erg karig vandaag de dag. Een extra concurrent kan geen kwaad.
Moeten ze wel even netjes geld overmaken naar Talpa/John de Mol.
Veronica is namelijk (nog) niet te koop.
Stop met NPO als overkoepeling. Iedere publieke omroep moet weer zelfstandig kunnen programmeren. Het omroepbestel is van oudsher gebaseerd op stromingen. Iedere omroep vertegenwoordigt een eigen achterban. Tros liberaal midden, Avro liberaal midden, WNL liberaal rechts, ON rechts, Max midden, EO conservatief evangelisch rechts, NCRV gereformeerd hervormd conservatief rechts, KRO katholiek conservatief rechts, BNN jongeren links, VARA socialisten links, VPRO vrijzinnig links. Probleem zit bij de NPO. Dat is een staatsomroep zonder stroming. Die bepaalt en stuurt de programmering. En heeft met het Journaal en Studio Sport twee belangrijke programma’s die inderdaad veel linkse keuzes maken. Juist de staatsomroep vertroebelt het beeld. Sinds wanneer? Sinds de VVD aanstuurt op bezuinigingen. Wat nou als iedere omroep een eigen online kanaal gaat vullen? Dan is de NPO niet meer nodig. Dan kunnen 3 zenders opgeheven worden. Iedereen kijkt toch streaming.
Maakt Studio Sport linkse keuzes? Svp even toelichten. Dat sport veel belastinggeld kost, zou je idd links kunnen noemen. Maar inhoudelijk is dat natuurlijk onzin. Alleen al de enorme aandacht voor klimaatonvriendelijke sporten als schaatsen op kunstijs, de formule 1 en de moto gp, ondergraaft dat al. Wat is er links aan de wielerklassiekers en de ronde van Frankrijk? En aan de voetbalsamenvattingen?
Wat dacht je van alle omroepen opdoeken; doe maar het BBC model.