Toetsing nieuwe omroepen moet strenger

De toetsing voor het toelaten van nieuwe omroepen in het omroepenbestel van de NPO is niet streng genoeg. Medewerkers van de toetsingscommissies klagen daarover in interne documenten, meldt NRC.

Elke vijf jaar vraagt de minister van Cultuur advies aan de NPO, de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media over welke omroepen in aanmerking komen voor een uitzendvergunning. De omroepen moeten voldoen aan bepaalde eisen uit de Mediawet: zo moeten ze minstens 50.000 betalende leden hebben, een ‘stroming’ vertegenwoordigen en van ’toegevoegde waarde’ zijn.

Maar in de wet staat verder niet uitgelegd hoe de omroepen aan die eisen moeten worden getoetst en wat de criteria precies zijn. Bij de beoordeling van de nieuwe aspirant-omroepen Ongehoord Nederland (ON) en Omroep Zwart hadden de toetsingscommissies grote bezwaren, maar omdat die over andere zaken gingen dan de eisen uit de wet, is er uiteindelijk een positief advies gekomen.

Minister Slob zette vraagtekens bij de toegevoegde waarde van deze twee omroepen, maar gaf ze toch een uitzendvergunning omdat het complex was om ze af te wijzen. Volgens de Raad van Cultuur kwam er zo’n positief advies, omdat de criteria niet scherp genoeg waren.

Slob erkent dat en vindt ook dat de eisen moeten worden verduidelijkt. Er zijn nu plannen om dit jaar nog de toetsingseisen strenger te maken.

Bron: NRC

3 Comments

  1. Het toelaten van nieuwe omroepen is inmiddels een farce.
    Ze mogen een jaartje freewheelen met minimale zendtijd en moeten zich daarna aansluiten bij één van de grote jongens (die overigens zelf ook al moesten fuseren).
    Kan iemand me uitleggen wat de zin hiervan is?

  2. We leven in een vrij land waar iedereen iets mag ondernemen of het nu een slager, bakker, timmer /loodgieter, of media bedrijf is En als het niet rendeert/ of voldoet aan de eisen, dan verdwijnt het weer vanzelf

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*