Ton Verlind: ‘De publieke omroep wordt hervormd maar niet wegbezuinigd.’

Journalist en voormalig Brandpunt-verslaggever Ton Verlind uit forse kritiek op René Sommer, hoofdredacteur Journalistiek bij KRO-NCRV, vanwege diens steun aan de campagne beschermdepubliekeomroep.nl. Deze actie protesteert tegen de bezuinigingsplannen op de publieke omroep.

In een bericht gericht aan de redactie van Pointer – het KRO-NCRV-platform dat zich inzet tegen desinformatie – stelt Verlind dat het beeld van een ‘wegbezuinigde publieke omroep’ onterecht is. Volgens hem is er geen sprake van een wegbezuiniging van de publieke omroep, maar eerder van een hervorming.

“Dat de publieke omroep wordt wegbezuinigd is klinkklare onzin en dus nepnieuws,” aldus Verlind. “Er gaat bijna 1 miljard naar de landelijke publieke omroep, 200 miljoen naar regionale omroepen en 16 miljoen naar lokale/streekomroepen. Die bedragen zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen.”

Verlind betwijfelt bovendien of het gepast is dat journalisten zich publiekelijk mengen in deze discussie, zeker gezien de journalistieke code van onafhankelijkheid. Hij roept op tot een bredere dialoog met het publiek over de toekomst van de publieke omroep.

“Pointer profileert zich met een koers die zich richt op het bestrijden van nepnieuws. In dat kader deze opmerking: de publieke omroep wordt hervormd maar NIET wegbezuinigd. Blijf bij de feiten.”, aldus Verlind.

“Zou het niet beter zijn een dialoog te starten met jullie publiek over de vraag wat voor publieke omroep Nederland zich wenst? Dus even de ego’s opzij en de neus wat meer naar het collectieve belang gericht.”

3 Comments

  1. Ik zou graag Alexander Klöpping een belangrijke rol geven in hervormingen van de publieke omroep. Hoeveel kosten kunnen bespaard worden als ai wordt geïmplementeerd.
    Nu heeft hij een miezerig item bij eva.

    De dinosaurussen bij de npo zullen op hun achterste benen staan en dit met hand en tand tegenhouden

  2. We zitten met een regering met de grote PVV er in. Die wil dat er geen cent naar de publieke omroep gaat. Zover willen Vvd en nsc niet gaan. Maar, hoewel minister de Bruin? De Bruin toch…zijn plannen nog niet
    heeft wordt het te bezuinigen bedrag steeds hoger. Dat maakt “hervormingen”.

    Het bedrag dat wordt bekort kun je zien als het slopen van de publieke omroep.

    Iemand afknijpen en dan zeggen: Komop niet overdrijven…je kunt van de 100 nog 0,01% ademen.

    Dat is wat Ton nu doet.

  3. Ach… De Wereldomroep werd op 65-jarige leeftijd ook met pensioen gestuurd omdat het een linkse hobby zou zijn. Linkse hobby of niet: vergeten wordt blijkbaar in de huidige discussie, dat de Wereldomroep ook een soort bedrijfspolitiek mijnenveld was waar je als medewerker op je tenen moest lopen.

    Wat mij al eerder opviel, was dat de NPO ervan beticht werd ’te woke’ te zijn geworden en dat de inhoud die dat stempel kreeg er min of meer in leek te zijn geslopen op het moment dat de Wereldomroep in zijn oude hoedanigheid uit het omroeplandschap werd verwijderd. Daar hoor ik niemand over en ik vraag me nog steeds af of ik nu hallucineer of dat werkelijk niemand die verschuiving zag.

    Ook wel aardig: als Ton Verlind roept dat journalisten zich eigenlijk buiten de discussie moeten houden, dan vraag ik mij toch af of journalisten aan dat zogenaamde adviesstuk hebben meegeschreven.

    Hoewel het de wens van de auteurs van dat stuk zou zijn om de focus op de inhoud ervan te leggen, kom ik toch niet af van het idee dat we helaas namen en inzichten in verband met elkaar moeten zien. Wat zijn de belangen? Wie heeft belangen? Wat is hun rol in het eindresultaat van het proces dat zij voorstaan; vooral als dat voor een hypothetische 100% zou zijn geïmplementeerd?

    Dat is wat mij betreft de vraagstelling waar een journalist zich bezig zou moeten houden. Dat de journalisten ‘Redt de publieke omroep’ scanderen heeft eigenlijk met maar één belang te maken: geld…

    Ze zijn er als de dood voor om hun baantje te verliezen. Da’s prima hoor, maar kom dan niet bij mij aan dat het zogenaamd over de inhoud van het NPO aanbod zou moeten gaan. En wie zegt mij niet dat deze mensen geïntimideerd worden door hun opdrachtgever om ‘Redt de publieke omroep’ maar zo hard mogelijk te scanderen?

    Herinnert u zich die rapportages van laatst nog? Over de werkcultuur bij de NPO?

    Voilá!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*