TV-colleges: educatieve televisie in een nieuw format

Vorige week woensdag 6 mei werd een college gegeven in RTL Late Night door cabaretier Jan Jaap van der Wal over het vluchtelingenbeleid van de overheid door de jaren heen. Hij deed dat op zijn eigen manier afgewisseld met beelden. En aan het eind kondige presentator Humberto Tan nog een college aan, vrijdags zou het gaan over obesitas. 

Colleges zie je steeds vaker op TV, nu dus ook in een commercieel programma. Bij het nieuwe format TV-colleges gaat het om educatieve televisie, bedoeld om kennis over te brengen en er iets van te leren. De informatie wordt hierbij in de vorm van een ‘college’ gegoten. In een ‘TV-college’ houdt een deskundige voor een zaal toehoorders een verhandeling over een bepaald onderwerp in zijn/haar vakgebied op een toegankelijke manier (met behulp van beelden, interviews, experimenten, testjes, muziek, etc.) dat wordt uitgezonden op televisie of online.

Op donderdag 30 april stonden op één televisieavond twee TV-colleges tegenover elkaar. NPO1 zond om 20:30 uur DWDD University uit over Het Brein en op NPO2 was tegelijkertijd De Tiende van Tijl te zien, het onderwerp Klassieke Muziek ook ondergebracht in een ‘college-format’. Terwijl NPO2 die donderdagmiddag om 16:45 uur ook een medisch college van de Universiteit van Nederland uitzond, waarin internist Marcel Levi uitlegt hoe een diagnose wordt gesteld. De ‘U’ in het decor is hierbij beplakt met pleisters.

Het ziet er naar uit dat educatieve televisie eindelijk trendy wordt. Zou dit het antwoord zijn van de NPO op de toekomsvisie van het omroepbeleid? Educatieve televisie was altijd het domein van Teleac en RVU. Teleac begon met taalcursussen zoals in de jaren ’80 Chinees Nǐ hǎo!, en Spaans Por Favor. En 10 jaar geleden waren dat doe-het-zelf cursussen in de namiddag, om de kijker stap voor stap iets te leren, zoals het maken van sieraden, kleding, beeldhouwen en het repareren van fietsen, maar ook het leren omgaan met klachten zoals ‘Leven met reuma’ en ‘Beter slapen’.

De taal- en andere 10-stappen cursussen staan tegenwoordig op de website NTR Thuisacademie, en de wetenschappelijke colleges komen op televisie. In andere Europese landen waren colleges al eerder op televisie te zien, zoals in Italië in 1998 op RAI Nettuno (een samenwerking van RAI met de Università Telematica Internazionale UniNettuno Univerisity). Nu zijn de colleges te volgen via uninettuno(.tv) en sinds 2009 is er ook RAI-Scuola, educatieve televisie voor scholieren.

Net als de Italiaanse publieke omroep RAI gaat ook de NPO een samenwerking aan en zendt colleges van de UvNL uit. De UniversiteitVanNederland (.nl) is opgericht in 2013 door Alexander Klöpping en Marten Blankensteijn, waar colleges door hoogleraren van Nederlandse universiteiten over uiteenlopende onderwerpen worden opgenomen. De colleges over o.a. sociologie, scheikunde, historie, medische wetenschap en informatica zijn te volgen via de website, op hun YouTube kanaal (meer dan 45.500 abonnees en de vele colleges inmiddels in playlists ondergebracht) en worden wekelijks op NPO2 uitgezonden door de NTR. Sinds begin dit jaar zendt ook RTV-Noord-Holland (en AT5) de UvNL Open Colleges uit. De colleges zijn toegankelijk gemaakt door ze in 15 minuten fragmenten op te nemen en uit te zenden, en kunnen worden bijgewoond.

Dat TV-colleges een trend worden heeft o.a. te maken met dat het toegankelijker wordt gemaakt door colleges te verkorten naar 15 minuten, de informatie beeldend te maken en belangstellenden – veelal ook niet-studenten – kunnen de informatie tot zich nemen waar en wanneer ze zelf willen. En gezien de populariteit van DWDD University en de UvNL Open Colleges valt er komende tijd nog veel te leren online en op televisie.

Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*