
Programmamaker Twan Huys heeft zich in de talkshow Renze op Zondag (RTL4) uitgesproken over de aanhoudende onrust binnen de NPO. In zijn reactie op de recente commotie rondom NPO-bestuurder Frederieke Leeflang gaf hij aan moedeloos te worden van de aanhoudende kwesties binnen de omroep.
Huys verwees naar de reeks affaires die al sinds november 2022 spelen, waaronder de onthullingen rond De Wereld Draait Door en andere publieke omroepgerelateerde schandalen. “Waar je een beetje moedeloos van wordt, is dat het niet ophoudt,” stelde hij. “Er zijn zoveel omroepen, omroepbestuurders en programmamakers nu besproken en beschreven.”
De journalist en presentator benadrukte het belang van een sterke publieke omroep, gericht op het maken van hoogwaardige journalistieke en entertainmentprogramma’s. “Het zou fijn zijn natuurlijk als de publieke omroep, wat volgens mij een heel belangrijk instituut is, zich bezig kan houden met de mooiste programma’s maken. Maar dit steekt steeds een stok in de wielen. Dat is heel lastig.”
Huys gaf aan dat hij niet gaat over wat er moet gebeuren, maar constateerde dat er keer op keer nieuwe onderzoeken worden gestart. “Dan gaat iemand zijn kop eraf, of niet. Dat is zoals het nu gaat. Maar het lijkt niet heel erg veel beter te worden.”
Als een met de uitkomst van zo’n heel duur onderzoek niets wordt gedaan is dat idd om moedeloos van te worden. Dat geld Jan beter gebruikt. Er lijkt dat na het gedoe rond dwdd er niets is veranderd. Toen had Leeflang al op moeten stappen omdat ze indirect verantwoordelijk was.
Dit is alleen maar te stoppen door een nieuwe commissie van buiten een nieuwe organisatie te laten bouwen welke uiteindelijk de nieuwe publieke omroep zalen worden.
Aangesteld door de politiek maar zonder inneming van die politiek en de wel bekende baantjescarrousel.
De organisatie NPO blijft tot de nieuwe organisatie van start gaat. Daarna verdwijnt de organisatie NPO als mede ook de aparte omroepen.
De nieuwe publieke omroep organisatie rolt een VRT/BBC model uit. Goedkoper en efficiënter. Veel programma’s welke de kijker waardeert blijven ook gewoon onder deze nieuwe organisatie. Medewerkers verhuizen ook zoveel mogelijk mee. De managers baantjes, raden van bestuur en directies uiteraard niet.
Vanuit de NPO en de omroepen hoor je dit door niemand zeggen want ze willen allemaal het baantje en het eigen clubje behouden. Omroephuizen of een zender weg. Allemaal plannen waar men niets mee opschiet behalve dat de clubjes en de structuur gewoon een zelfde blijft en op den duur weer overige baantjes en tussen lagen gaat creëren. Als het systeem het niet doet dan zorgen directies en managers daar wel voor. En als dat bij een omroepclubje of omroephuis begint dan moet de rest het ook en zo blijft het systeem weer verder fout draaien.
Er zitten een hoop haken en ogen aan en is niet zomaar te realiseren maar dit hier boven kan in elk geval een mooi beginpunt zijn om een nieuwe publieke omroep te bouwen. Eentje die breed is en het belang van de luisteraars en de kijkers op 1 heeft staan. Iets soort gelijk heeft men in de jaren 90 ook gedaan met de Belgische publieke omroep en met succes tot op de dag van vandaag. Wij hebben zelf een nog groter budget die bij ons zou het nog beter kunnen worden.
Een NPO en omroepen zonder besturen en managers, dan zijn er geen klachten.
Er moet natuurlijk altijd een bestuur zijn en wat managers maar zoals de structuur nu is op gebouwd slaat helemaal nergens op. Met ook nog eens heel veel mensen die helemaal niets met media hebben of er überhaupt verstand van hebben op hoge functies. De baantjescarrousel vanuit de politiek en het bedrijfsleven. Dat moet gewoon stoppen. Dat zal niet veranderen met een zender weg of omroephuizen, dat laatste zal het op termijn juist erger maken.
De aanpak moet gewoon helemaal anders. Door een commissie/organisatie van buiten af.
Het spreekwoord zegt; ‘wie wind zaait zal storm oogsten’.
De media, met de NPO voorop, doet al jarenlang aan woke. Dan krijg je zelf de hardste klappen. Dat is hoe het systeem werkt.
Ondertussen blijft half Nederland ze uitlachen vanwege zoveel domheid.
Ik blijf het herhalen,……..”en men denkt dat het op ministeries etc. niet gebeurd?” Zullen we die ook eens doorlichten?
Twan krijgt er grijze haren van? Lijkt me sterk!
“Er zijn zoveel omroepen, omroepbestuurders en programmamakers nu besproken en beschreven.”
Daarmee benoemt de beste man zeer tot mijn genoegen precies de oorzaak van het probleem :o)