Tweede editie My First Smartphone Festival trekt recordaantal bezoekers

Met ruim 4000 bezoekers was de tweede editie van My First Smartphone Festival afgelopen week een groot succes bij Beeld & Geluid. Verspreid over vijf dagen, van woensdag tot en met zondag, leerden kinderen, ouders en verzorgers en docenten over op een slimme, gezonde, veilige en creatieve manier omgaan met de allereerste telefoon. 

Waar de eerste editie van het kennisfestival in 2024 nog ruim 2.200 bezoekers trok, verdubbelde het festival dit jaar bijna in omvang. Dankzij een extra onderwijsdag kwamen maar liefst 32 schoolklassen op bezoek. Ook de twee weekenddagen waren volledig uitverkocht, met dagelijks 1.400 festivalgangers. De aftermovie staat inmiddels online. “Het is fantastisch om te zien hoe massaal en enthousiast bezoekers dit jaar naar het festival zijn gekomen”, reageert Arjen Pas, organisator van My First Smartphone Festival. “Het bevestigt voor ons hoe belangrijk het is om kinderen en hun opvoeders te ondersteunen bij de uitdagingen van deze digitale tijd. Met dit festival willen we een positieve beweging op gang brengen rondom bewust smartphonegebruik.” Tijdens de doordeweekse onderwijsdagen volgden leerlingen uit het hele land een speciaal samengesteld programma vol interactieve workshops, presentaties, spelletjes en een bezoek aan het museum. Van een Smartphone Goochelshow over mediawijsheid en schermgebruik tot workshops over veilig internetten en hoe je de perfecte selfie maakt. 

Tekst gaat verder onder de foto.\

De drukbezochte workshop van NOS Jeugdjournaal. Foto: Feike Faase. In het weekend werd het programma uitgebreid met optredens en activiteiten voor het hele gezin. Hoogtepunten waren onder andere de drukbezochte workshops van content creators Quinn en Aaron (samen goed voor meer dan 965.000 volgers op TikTok) en Dutchtuber (1,3 miljoen abonnees op YouTube), het NOS Jeugdjournaal en de familie Cudogham (bekend van de KRO-NCRV-serie Een huis vol). Kinderen voor Kinderen NXT bracht bovendien voor het eerst hun nieuwe hit P.H.O.N.E. ten gehore, gemaakt als anthem voor My First Smartphone Festival. Het liedje is inmiddels al meer dan 127.000 keer gestreamd op Spotify. Ook aan ouders en verzorgers werd gedacht. In de speciaal ingerichte Parent Hub konden zij presentaties van experts bijwonen over thema’s als schermtijd, online veiligheid en mediaopvoeding. Wie de drukte even wilde ontlopen, kon terecht in een prikkelarme ruimte of samen met hun kind het My First Smartphone Bordspel spelen – bedoeld om op een luchtige manier het gesprek over smartphonegebruik op gang te brengen. 

Over My First Smartphone Festival
Beeld & Geluid ziet media als een krachtig hulpmiddel dat levens verrijkt, kansen biedt en mensen verbindt. Met het My First Smartphone Festival ondersteunt het media-instituut kinderen, leerkrachten en opvoeders bij het verantwoord leren omgaan met digitale media. Smartphones maken inmiddels onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven van kinderen. Ze bieden kansen om te leren, creëren en ontdekken, maar brengen ook uitdagingen met zich mee voor opvoeders. Met dit festival nodigt Beeld & Geluid ouders, verzorgers en leerkrachten uit om samen met kinderen stil te staan bij hun smartphonegebruik. Op een toegankelijke en positieve manier wordt het gesprek gestimuleerd over mediawijsheid en het verantwoord gebruik van digitale technologie. My First Smartphone Festival keert volgend jaar, in samenwerking met hoofdpartners VandenEnde Foundation en Vodafone Foundation en vele programma-partners, terug bij Beeld & Geluid. De data voor de editie van 2026 worden later bekendgemaakt. 

Over Beeld & GeluidBeeld & Geluid is dé plek waar media samenkomen; in ons kleurrijke pand, online of op locatie. We laten zien hoe je zelf media inzet om je verhaal te vertellen, maar we tonen ook de invloed van media op je persoonlijke leven en op de samenleving. Dat doen we bijvoorbeeld in ons interactieve Mediamuseum, tijdens een workshop voor scholieren over fake news of in een onderzoek naar AI-toepassingen in de media. Het Nederlandse media-erfgoed in ons immense archief staat daarbij centraal, met radio- en televisieprogramma’s, video(games), podcasts, muziek, politieke prenten en foto’s. Op die manier dragen we, samen met partners, bij aan een open, vrije, inclusieve én mediawijze samenleving. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*