Tweede Kamer: ‘ Maak voetbal gratis’

Een Kamermeerderheid heeft een moreel appel gedaan op de NOS om voetbalwedstrijden op grote schermen gratis uit te zenden. PVV, VVD, BBB, CDA, D66 en SP hebben gezamenlijk een ruime meerderheid van 87 zetels in de Tweede Kamer en pleiten ervoor dat ondernemers niet langer moeten betalen om voetbal op grote schermen te vertonen.

De actie werd geleid door VVD-Kamerlid Arend Kisteman, die verontwaardigd reageerde op een bericht in het Algemeen Dagblad. Volgens het bericht vraagt de NOS 3,12 euro per bezoeker aan ondernemers die een groot buitenscherm willen plaatsen. Dit betekent dat ondernemers voor een plein met 2500 bezoekers 7800 euro moeten betalen aan stichting Videma, die de licentiekosten voor rechthebbenden int.

Van de gekke

Kisteman noemt dit bedrag absurd, vooral omdat de NOS wordt gefinancierd uit belastinggeld. “Indirect heeft de ondernemer al betaald voor deze rechten,” zegt Kisteman. “Het EK voetbal is bedoeld om mensen te laten genieten, niet om ondernemers een poot uit te draaien.”

Moreel beroep

De Kamermeerderheid doet daarom een moreel beroep op de NOS en stichting Videma om de wedstrijden gratis uit te zenden op grote schermen. “Laten we dit gewoon gratis uitzenden op al die grote schermen op volle, oranje pleinen. We vragen de NOS heel dringend dit te fixen,” aldus Kisteman. D66-Kamerlid Paternotte voegt eraan toe: “Met 60.000 Fransen en Nederlanders zag ik in 2000 Oranje winnen van ‘Les Bleus’ op een plein in Parijs. Een prachtig feest met een megascherm. Zoiets maak je toch niet onmogelijk met een torenhoge heffing? Laat dit snel gefixt worden nog voordat Nederland in de achtste finale staat.”

Regeling

Kisteman realiseert zich dat de NOS waarschijnlijk niet vrijwillig zal stoppen met het heffen van kosten. Daarom zal hij samen met andere partijen de minister vragen een regeling te maken om te voorkomen dat de NOS nieuwe sportwedstrijden gebruikt om extra geld te verdienen.

Reactie Videma en NOS

Stichting Videma laat weten dat de evenementenlicentie al jarenlang nodig is en dat de voorwaarden niet zijn veranderd. De NOS benadrukt dat er voor publieksrechtengeld moet worden betaald en dat dit ook geldt voor speciale evenementen zoals de Champions League, het Eurovisie Songfestival en de finale van Wie is de Mol.

Volgens de NOS is de klacht dat de belastingbetaler twee keer betaalt niet terecht: “Doordat de onderneming een investering doet voor de rechten van zijn publieksevenement, zorgt dat juist ervoor dat er minder voor de publieke omroep hoeft te worden betaald.”

5 Comments

  1. Waar de politiek zich al niet mee bemoeid. Als er muziek wordt afgespeeld moet een horecazaak ook rechten afdragen. Wat doen we dan met De Tour de France etc. Wel flink korten op de publieke omroepen en vervolgens de inkomsten aan rechten afschaffen.

    • Lekker overlaten aan de commerciële zenders met verplichting om gratis nl sporten op een open kanaal, internet, dvtb sateliet in Nederland uit te zenden.
      Flinke besparing en geld kan dan besteed worden aan andere programmas

  2. De tarieven om een wedstrijd van Oranje tijdens het EK op groot scherm uit te zenden, zijn fors verlaagd. Dat deden de NOS en NPO in overleg met Videma, dat over licenties gaat. Er was kritiek op de hoge prijzen.

    In een nieuwe berekening worden de tarieven om de wedstrijden in het openbaar uit te zenden uit 2014 aangehouden. Dat zorgt dat de kosten nu zo’n 75 procent lager uitkomen dan de prijs die gevraagd werd.

    nu.nl

    • Blijft bij mij de vraag open waarom blijkbaar 75% ‘zomaar’ ineens kan worden weggestreept. Zo groot was die noodzaak tot handje ophouden dus ook weer niet.
      Dit lijkt me een aardig voorbeeld van Hilversumse graaicultuur. Dat zijn we vaker tegengekomen.

  3. “Doordat de onderneming een investering doet voor de rechten van zijn publieksevenement, zorgt dat juist ervoor dat er minder voor de publieke omroep hoeft te worden betaald.”

    Klinkklare onzin. De uitzendkosten zijn hetzelfde, ongeacht of er één persoon kijkt of tien miljoen. Ook lariekoek om te denken dat als ondernemers hiervoor massaal zouden betalen en de NPO dus extra geld binnenharkt, ze dan geheel vrijwillig gaan pleiten voor een lagere omroepbijdrage uit de belastingen. Laat me toch niet lachen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*