
Alvorens het mediadebat van morgen hebben diverse Tweede Kamerleden een reeks moties ingediend die het Nederlandse medialandschap moeten versterken en hervormen. De voorstellen variëren van het beschermen van kerntaken van de publieke omroep tot het versterken van samenwerking tussen publieke en commerciële partijen, en het borgen van pluriformiteit en verenigingsvrijheid binnen de omroephuizen.
Samenwerking en versterking Nederlands aanbod
Kamerleden Mohandis (Pvda) en Paternotte (D66) pleiten voor concrete samenwerking tussen de NPO, RTL en Talpa om de zichtbaarheid van Nederlandse programma’s te verbeteren te midden van de groeiende dominantie van internationale streamers. De regering wordt verzocht in oktober met een concreet plan en tijdspad te komen. Al ruim 10 jaar werken NPO, RTL en Talpa samen in NLZIET. De betreffende kamerleden lijken deze samenwerking verder te willen uitbouwen door wettelijke belemmeringen die samenwerking in de weg staan weg te nemen ter versterking van de economische kracht, de vindbaarheid van Nederlandse programma’s tussen machtige internationale platforms, investeringen en publiek private samenwerking.
Geen bezuinigingen ten koste van programmering
Mohandis diende daarnaast een motie in om de geplande bezuiniging van 156 miljoen euro per 2027 niet ten koste te laten gaan van de kerntaken van de publieke omroep. De regering moet met de NPO en omroepen overleggen hoe deze besparingen anders ingevuld kunnen worden.
Duidelijkheid en zorgvuldigheid bij herinrichting
Paternotte (D66) en Krul (CDA) willen voorkomen dat bij de hervorming van het publieke bestel “het kind met het badwater wordt weggegooid.” Zij vragen de regering om eerst duidelijkheid te geven over spelregels en impact voordat onomkeerbare stappen worden gezet.
Budgetverdeling en rollen NPO en omroephuizen
Krul (CDA) en Ceder (ChristenUnie) vinden dat de nieuwe mediawet duidelijk moet scheiden wie verantwoordelijk is voor programmering (NPO) en wie voor budgetverdeling (omroephuizen), om zo pluriformiteit te waarborgen. Ceder pleit aanvullend voor een kleinere, coördinerende rol van de NPO en een versterking van de positie van de omroephuizen via gezamenlijke strategieën en hogere garantiebudgetten.
Versterkt toezicht en sancties bij misstanden
Ergin wil dat toezicht op de publieke omroep wordt versterkt. De regering moet zorgen dat er duidelijke kaders komen voor toelating, evaluatie en sancties, zoals aanbevolen door de Commissie Van Geel.
Publiek karakter waarborgen: minimaal vijf omroephuizen
Koops (NSC), gesteund door meerdere partijen, vraagt de regering het verenigingskarakter van ledenomroepen te behouden en minimaal vijf omroephuizen te garanderen, om de democratische functie van de publieke omroep te beschermen.
“Tweede Kamerleden wil publieke omroep versterken en meer laten samenwerken met RTL, en Talpa.” Dat zeggen ze vandaag, maar volgende week komen ze er waarschijnlijk weer op terug. Het NTR effect.
Ik weet niet of samenwerking met commerciële omroepen een goede oplossing is voor de NPO. Ze maken het te ingewikkeld door met allerlei belangen rekening te willen houden. Als je gaat bezuinigen dan is het onmogelijk om niemand te benadelen.
Dat de Nederlandse Publieke Omroep anders moet worden ingericht, is wel logisch. Een effectieve bezuinigingsmaatregel, hervorming is om alle omroepen samen te voegen. Daarbij moet het aantal televisiezenders terug van drie naar één zender. Deze overgebleven televisiezender moet nieuws, sport, informatie en leerzame programma’s uitzenden. Dus geen amusement, pulp waarbij het de bedoeling is om mensen aan het lachen te maken of op te vrolijken.
Een aantal radiozenders van de NPO kan worden samengevoegd. Het gaat om NPO Radio 2, NPO 3FM en NPO Radio 5 die kunnen opgaan in één radiostation. Met daarbij extra aandacht voor de 60-plussers in Nederland die buiten de commerciële-reclamedoelgroep vallen. En jongere generaties kunnen voor leuke muziek bij de commerciële radiozenders terecht.
Vaak wel met je eens. Omroepen samenvoegen/opheffen dat zeker maar, de rest van je plan is nogal rigoureus en is niet nodig het zo te doen. Wij kunnen gewoon een brede publieke omroep hebben met het aantal zenders dat er nu ook is, net als de andere landen om ons heen. Een publieke omroep naar Belgisch, BBC of Duitsmodel. Bezuinigen hoeft niet wat dat geld blijft vanzelf over na de omvorming naar een van deze modellen en door het verdwijnen van al die aparte omroepen en bestuurslagen.
Met de opstelling van NSC kunnen die hervormingen nogal beperkt uitvallen.
De bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg nemen echt schrijnende vormen aan.
Laten ze daar over demonstreren ipv de NPO