Twijfels over de betrouwbaarheid online luistercijfers NMO

Met de nieuwe publicatie van NMO-cijfers voor de deur, rijzen er vragen over de betrouwbaarheid van de online luistercijfers. Er zijn opvallende verschillen tussen de metingen van Triton en het NMO. Triton meet direct het aantal luisteraars op de servers van de zenders, terwijl het NMO zijn eigen app gebruikt voor de metingen.

Uit de data van onlineaudiodata.nl blijkt dat er bij bepaalde zenders, zoals BNR en Radio 5, significante verschillen zijn tussen beide meetmethoden. Zo meet Triton bijna vier keer meer luisteraars voor BNR dan het NMO, terwijl het NMO bij Radio 5 het dubbele meet van wat Triton registreert.

Deze verschillen worden toegeschreven aan de steekproefpopulatie van het NMO, die niet representatief lijkt voor jongeren onder de 35 en hoger opgeleiden. Daarnaast speelt de privacyvriendelijkheid van de NMO-app een rol. Veel mensen, met name jongeren en hoger opgeleiden, zijn terughoudend in het installeren van de app vanwege privacyoverwegingen.

Dit leidt tot een onderschatting van zenders die zich richten op jongeren en hoger opgeleiden, zoals 3FM, SLAM, Kink, BNR en Radio 4, terwijl zenders met een ouder publiek zoals Radio 5, Radio 2, 100%NL, Radio Veronica en Radio 10 volgens critici juist overschat worden.

4 Comments

  1. Waar kan ik die onderzoeken van Triton vinden en meer over hun meetmethodes? Ik weet wel dat NMO juist met Triton samenwerkt voor nauwkeurige metingen. En waarom wijken de cijfers niet heel substantieel af toen er nog een panelonderzoek was? Het zou betekenen dat BNR deze week nog naar de rechter stapt als ze eigenlijk een marktaandeel van ruim 2% hebben. Wie geleuft dat?

    • Uh … en als ik het goed begrijp gaat het om de streamingdata en niet over de ethermetingen. En juist voor de streamingdata maakt NMO gebruik van de data van Triton. Vaag verhaal met veel minder afwijkingen op het totaal dan voor slechts een deel van het luistergedrag. Next.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*