“Uitstel Mediawet betekent chaos voor regionale omroepen”

De nieuwe Mediawet wordt niet meer voor het einde van dit jaar in de Eerste Kamer behandeld. Er komt eerst nog een schriftelijke vragenronde over de plannen van staatssecretaris Dekker. Het debat staat nu voor 2 februari gepland, zo meldt NOS.nl. Volgens hoofdredacteur Leo Hauben van de regionale L1 (Limburg)leidt dit tot grote chaos en onzekerheid bij de regionale omroepen.

De wet moet ook de nieuwe structuur voor de regionale omroepen regelen (één concessie voor alle 13 omroepen), schrijft hij in zijn blog op de site van L1. “Door het uitstel kan de Raad van Toezicht van het nieuwe centrale orgaan Regionale Publieke Omroep (RPO) niet worden benoemd”.

Raad van Toezicht
“Dus kan er voorlopig ook geen Bestuur voor de RPO worden aangesteld, want daarover gaat die Raad van Toezicht. Gevolg zal zijn dat het RPO-bestuur pas in het voorjaar op zijn vroegst aan de slag kan. En dan ben ik nog optimistisch, want de Raad van Toezicht zal niet over één nacht ijs gaan bij het invullen van de cruciale bestuursfuncties”

“Als het RPO-bestuur in het voorjaar actief wordt – een mirakel zou ’t zijn – dan heeft ’t pakweg zes maanden de tijd om een plan uit te voeren om 17 miljoen euro te bezuinigen op de gezamenlijke regionale omroepen. In september moet namelijk de begroting worden ingediend, Die bezuiniging moet er komen door de technische en ondersteunende diensten van 13 omroepen te centraliseren. De redacties vallen niet onder die centralisatie”.
 
Senatoren
“Een kleine 200 banen staan op het spel in de sector. Ik kan me niet voorstellen dat het RPO-bestuur dat in minder dan zes maanden kan regelen volgens de regels van ‘t spel. En als de nieuwe Mediawet pas ingaat per 1 juli, dan is er nog geen drie maanden tijd! Ik hoop dat de senatoren zich ervan bewust zijn dat er chaos ontstaat als de bezuiniging van 17 miljoen (per 2017) blind wordt volgehouden bij vertraging bij het vaststellen van de Mediawet”.
 
“Er is een methode om rigoreus toch de bezuiniging te halen: drastisch snijden in de redacties en programmering van de regionale omroepen. Maar zowel de staatssecretaris als ROOS (de koepel van regionale omroepen) heeft meermaals nadrukkelijk beloofd dat de kwaliteit van het media-aanbod overeind blijft. Die belofte gaan we toch niet breken omdat de Eerste Kamer meer tijd nodig heeft? “

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*