Het Netflix van het Nederlandse theater. Dat is de opzet van TheaterThuis, een nieuw online platform met toneel, cabaret- en muziektheater dat maandag de digitale deuren opende. Het betaalkanaal dat wekelijks nieuwe mini-voorstellingen en andere programma’s met artiesten streamt is een initiatief van het Hilversumse mediabedrijf en uitgeverij FC Klap. Bekende artiesten als Gijs Scholten van Aschat, Peter Heerschop en Karin Bloemen werken mee aan TheaterThuis.
De lancering van het digitale podium vond maandag plaats in theater De Speeldoos in Baarn. De plek waar elke week nieuwe content voor TheaterThuis opgenomen wordt. Het concept van het theaterplatform is net als het populaire Netflix gebaseerd op een abonnement. Voor 99 euro per jaar of 9,95 euro per maand krijgt de abonnee onbeperkt toegang tot de programma’s. Die zijn te bekijken op tv, tablet, telefoon of pc.
„De cultuursector heeft het moeilijk door corona. Optreden voor publiek, de grootste passie van artiesten, zit er niet in. En het publiek heeft nu juist behoefte aan ontspanning in het theater. Maar door de coronamaatregelen kunnen er weinig mensen in de zaal, of ze durven nog niet. Via TheaterThuis kunnen artiesten hun nieuwe programma’s onder de aandacht brengen bij het publiek en hebben ze inkomsten”, zegt Erik Klap, eigenaar van het Hilversumse mediabedrijf achter TheaterThuis.
Mini-voorstellingen
„Elke week nemen we vijf of zes nieuwe mini-voorstellingen van een kwartier op in Baarn. Daar kan overigens ook publiek een kaartje voor kopen. Het is dan steeds een verrassing wie op het podium staat. Van Melodie Klaver en Tony Neef tot Brigitte Heitzer, Paul de Munnik en Viggo Waas. Het gaat echt van singer-songwriters en musicalsterren tot serieus toneel. En we geven ook onbekend en nieuw jong talent de kans en ruimte om zich aan het publiek te laten zien.” De theatermakers worden allemaal betaald door TheaterThuis. Volgens Klap gaat de de helft van de opbrengsten naar de artiesten. „We maken een artiestenpot. Iedereen die optreedt krijgt daar een voorschot uit en daarnaast rekenen we met ze af op kijktijd. Wie meer kijkers trekt, krijgt ook meer betaald. Zoiets als muziekdienst Spotify.”
Naast de korte voorstellingen zijn er ook backstagereportages en interviews met acteurs, cabaretiers en zangers te zien op de zender. Die programma’s worden gemaakt door onder andere Gijs Scholten van Aschat, Frits Sissing, Peter Heerschop en Harm Edens. „Onze ambitie is om komende jaren honderden nieuwe voorstellingen en programma’s te presenteren. We verversen elke week”, aldus Klap.
Abonnees van TheaterThuis kunnen ook kijken naar oude theatervoorstellingen van onder ander Youp van ’t Hek, Dolf Jansen en Brigitte Kaandorp. Door samenwerking met DutchChannels dat video on demand platforms aanbiedt, beschikt het nieuwe theaterkanaal over vierhonderd uur theater van voorstellinggemist.nl.
Artiesten zijn enthousiast over het nieuwe kanaal en staan te popelen om digitaal op te treden voor publiek. „Heerlijk, heerlijk was het om weer te spelen”, zegt acteur Kasper van Kooten in een promotievideo voor TheaterThuis.
Gijs Scholten van Aschat is enthousiast over het gevarieerde aanbod van artiesten. „Sommigen zullen mensen niet eens kennen, anderen weer wel.” Melodie Klaver roemt de mix van verschillende theatertakken. „Dat maakt het zo magisch.”
André van Duin noemt TheaterThuis een geweldig initiatief. „Artiesten staan het liefst op het toneel en publiek zit graag in de zaal. Dat laatste lukt nu even niet. Nu zitten ze lekker thuis op de bank op de eerste rang. Alles is goed te volgen. Dus artiesten klaar? Spelen maar.”
Geef als eerste een reactie